«Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους αστικούς μετασχηματισμούς στον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα». Με αυτόν τον τρόπο το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Fast Company προλογίζει άρθρο του για το πάρκο του Ελληνικού.

Το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό και τη μελέτη του Πάρκου του Ελληνικού, του μεγαλύτερου παράκτιου πάρκου στην Ευρώπη, είναι ένας από τους νικητές των βραβείων World Changing Ideas Awards 2023, του αμερικανικού επιχειρηματικού περιοδικού Fast Company, στην κατηγορία Urban Design.

Τα ετήσια βραβεία τιμούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που αναπτύσσουν δημιουργικές λύσεις σε επιτακτικά ζητήματα της εποχής μας.

Οι νικητές των βραβείων, που επιλέχθηκαν από τους συντάκτες και τους δημοσιογράφους του Fast Company, αντιπροσωπεύουν το είδος της καινοτομίας και της εφευρετικότητας που είναι απαραίτητα για να γίνει ο κόσμος πιο προσιτός, δίκαιος και βιώσιμος για όλους. Ένα μείγμα που διαμορφώνει το μέλλον.

Αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνώρισαν στην ιδέα του Ελληνικού, στο οποίο οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Άλλωστε, το Πάρκο του Ελληνικού αναμένεται να εισαγάγει έναν νέο τρόπο ζωής στη χώρα μας, αποτελώντας έναν τόπο, έναν προορισμό όπου η φύση, οι άνθρωποι και οι πιο προηγμένες εφαρμογές της τεχνολογίας θα συνυπάρχουν αρμονικά.

Μόλις προχθές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σχολίασε ότι το έργο «προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς. Το όραμά μας για τη δημιουργία της νέας πράσινης πόλης βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη. Τηρούμε τη δέσμευσή μας, και το πρώτο κτίριο που ολοκληρώνουμε το καλοκαίρι του 2023 είναι αυτό όπου θα στεγαστούν συμπολίτες μας με αναπηρία. Τα έργα υποδομών που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους προχωρούν με ταχείς ρυθμούς».

Ελληνικό: Πώς ένα παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας μετατρέπεται σε παράκτιο πάρκο 650 στρεμμάτων


«Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους αστικούς μετασχηματισμούς στον κόσμο βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Κατά την επόμενη δεκαετία, το παροπλισμένο αεροδρόμιο της πόλης θα μετατραπεί στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικό, έκτασης 650 στρεμμάτων, το οποίο σχεδιάστηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Sasaki και θα γεμίσει με γειτονιές του 21ου αιώνα. Είναι ο νικητής του βραβείου World Changing Ideas Award 2023 του Fast Company, στην κατηγορία Urban Design.

Το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001 και αποτέλεσε μια φυσική αναπαράσταση των σκαμπανεβασμάτων της Ελλάδας. Η χώρα έχτισε γήπεδα στο αεροδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στη συνέχεια παρήκμασε κατά τη μακρά κρίση χρέους που ακολούθησε. Αργότερα, τα κτίρια του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις έγιναν καταφύγια έκτακτης ανάγκης για το πλήθος μεταναστών.

»Σύντομα, το Ελληνικό θα γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο δημόσιο πάρκο στην Ευρώπη, με περισσότερα από 30 μίλια μονοπατιών για περπάτημα και 10 μίλια ποδηλατόδρομων, 4 μεγάλες παιδικές χαρές, ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 18.000 ατόμων και μια τεράστια παραλία, όλα προσβάσιμα με συγκοινωνία.

Χρειάστηκαν χρόνια διαπραγματεύσεων για να γίνει πραγματικότητα το ιδιωτικό σχέδιο ανάπτυξης του πάρκου.

Ένας συνασπισμός ιδιωτών κατασκευαστών απέκτησε τα δικαιώματα να οικοδομήσει στο μισό περίπου χώρο, με αντάλλαγμα την κατασκευή και τη λειτουργία του πάρκου και των σχετικών υποδομών του: σπάνια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης είναι ιδιωτικό, με μακροπρόθεσμα δημόσια οφέλη. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης επέτρεψε στο Sasaki να ακολουθήσει έναν δυναμικό, ανθεκτικό σχεδιασμό.

Το πάρκο θα απορροφήσει περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από όσες δημιουργεί και θα διαθέτει ένα τοπίο που θα είναι προσαρμοσμένο στις ακραίες καιρικές συνθήκες της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα