Οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατούν «σταθερά» τις θέσεις στη Μπαχμούτ, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που προσπαθούν να καταλάβουν οι Ρώσοι τους τελευταίους μήνες, όπου όμως η κατάσταση είναι «δύσκολη», τόνισε σήμερα (15/02) ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο» του μετώπου, ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Κίεβο με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον. «Δεν είναι εύκολο για τους στρατιώτες μας στα ανατολικά αλλά δεν την αποκαλούμε αδίκως “Φρούριο Μπαχμούτ”. Το φρούριό μας ζει», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τους στρατιώτες που «κρατούν σταθερά» τις θέσεις τους.

Ο κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε ως «καυτό σημείο» και το Ουχλεντάρ, στα νότια της Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται και αυτό στην επαρχία του Ντονέτσκ και δέχεται την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Χθες (15/02), στο βραδινό του διάγγελμα, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Μπαχμούτ είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς οι Ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος, τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Κρίστενσον διαβεβαίωσε ότι η πατρίδα του θα συνεχίζει να στηρίζει «όσο μπορεί» την Ουκρανία. Το Κίεβο ζητά επιμόνως να τού δοθούν μαχητικά αεροσκάφη και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας σχολίασε ότι «δεν αποκλείεται τίποτα», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοιες παραδόσεις δε μπορούν να συμβούν, παρά μόνον στο πλαίσιο «ενός διεθνούς συνασπισμού».

Η ένταση των μαχών έχει, επίσης, αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στην επαρχία του Λουχάνσκ. Ο Κυβερνήτης, Σέρχι Γκαϊντάι, ανέφερε σήμερα ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται», ιδίως γύρω από τις κοινότητες Κρεμίνα και Μπιλογκόριφκα, όπου οι Ρώσοι επιτίθενται «κατά κύματα» με τη στήριξη της αεροπορίας τους.

Στο Ποκρόφσκ, μία πόλη που βρίσκεται μακριά από τη γραμμή του μετώπου, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και άλλοι δώδεκα τραυματίσθηκαν όταν χτυπήθηκε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Άλλοι δύο άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, σύμφωνα με δημοσίευση της ουκρανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Ουκρανία: Ο στρατός κατέρριψε «έξι εχθρικά μπαλόνια» πάνω από το Κίεβο

Σήμερα (15/02), η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τουλάχιστον «έξι εχθρικά μπαλόνια» πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, σύμφωνα με την Στρατιωτική Διοίκηση της Ουκρανίας. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Λόιντ Όστιν, σχολίασε ότι η Ουκρανία έχει «πραγματικά καλές πιθανότητες» να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

«Πιστεύω ότι θα έχουν μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουν σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης, να εδραιώσουν την πρωτοβουλία αλλά και να εκμεταλλευθούν αυτήν την πρωτοβουλία, στο μέλλον», τόνισε ύστερα από συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: