Μπορεί, κατά γενική ομολογία, η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ να μην στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς απουσίαζαν κορυφαίοι τραπεζίτες και θεσμικοί επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο, όμως, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

Η επόμενη διοργάνωση της συνάντησης των «COP28» τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου, σχεδόν εγγυάται ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.

Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Barclays Plc, Citigroup Inc. και Standard Chartered Plc, ετοιμάζονται να στείλουν εφέτος μεγάλες αντιπροσωπείες (σ.σ. εν μέρει επειδή έχουν γραφεία στο Ντουμπάι), ενώ θα παραστούν και πολλοί επίσημοι κρατών οι οποίοι θα συζητήσουν τους βασικούς τομείς εστίασης που μπορούν να προωθήσουν και να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση.

Μεταξύ των κορυφαίων τραπεζιτών που θα παραστούν είναι ο Bill Winters, της Standard Chartered, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, C.S. Venkatakrishnan, γνωστός και ως Venkat.

Επιστροφή των τραπεζών

«Το πώς θα κλιμακωθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ στις αναδυόμενες οικονομίες, που είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές εκπομπών, θα είναι ένα κεντρικό ερώτημα», λέει στο Bloomberg ο Daniel Hanna, παγκόσμιος επικεφαλής βιώσιμων οικονομικών της Barclays για την εταιρική και επενδυτική της τράπεζας.

Η τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει ότι η συζήτηση για τη χρηματοδότηση του κλίματος θα βρει ένα δεκτικό κοινό στη Μέση Ανατολή, όπου η βιώσιμη χρηματοοικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας συγκέντρωσε τον περασμένο Φεβρουάριο $5,5 δισ. από πώληση πράσινων ομολόγων.

Αν και η βρετανική τράπεζα δεν συμμετείχε, ο Hanna λέει ότι η τράπεζα διερευνά επίσης μια σειρά από πιθανές «πράσινες» επενδύσεις όπως η πρόσβαση σε ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα υποσχέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιστροφή των τραπεζιτών θα δημιουργήσει μια μεγάλη ευκαιρία να μιλήσουν για τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μιας ταχύτερης μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, έναν από τους βασικούς στόχους της χώρας υποδοχής, και να κερδίσουν κάποια καλή θέληση από ένα κοινό που είναι όλο και πιο δύσπιστο για τις υψηλές υποσχέσεις ότι τα «πράσινα» ομόλογα και οι βιώσιμες επενδύσεις μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον πλανήτη.

Το Bloomberg NEF εκτιμά ότι οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύουν τετραπλάσιο κεφάλαιο σε ΑΠΕ από ό,τι σε ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η τελευταία εκτίμησή τους υποδηλώνει ότι η αναλογία αυτή τη στιγμή είναι πιο κοντά στο 1:1.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Οι μπίζνες που έρχονται και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

Χρηματοδότηση επενδύσεων

Η τελευταία φορά που οι CEOs μεγάλων τραπεζών ήρθαν σε επαφή για το κλίμα ήταν το 2021 στο Glasgow Financial Alliancef or Net Zero, μια συνάντηση με τους μεγαλύτερους δανειστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο που δεσμεύτηκαν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές χρηματοδοτούμενες εκπομπές έως το 2050.

Η GFANZ, η οποία περιλαμβάνει τις JPMorgan Chase & Co. και Black RockInc. μεταξύ των 650 μελών της, υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει ένα «τείχος κεφαλαίου» για τη χρηματοδότηση «πράσινων» λύσεων.

Έκτοτε, μια ενεργειακή κρίση που αύξησε τα ορυκτά καύσιμα έχει μετριάσει τον ενθουσιασμό ορισμένων χρηματοπιστωτικών εταιριών για τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα με υπερβολικά επιθετικό τρόπο.

Μια αντίδραση κατά των επενδύσεων ESG, η οποία λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και παράγοντες διακυβέρνησης, από τη δεξιά των ΗΠΑ, έχει βάλει εμπόδιο σε ορισμένους επενδυτές και συνέβαλε στη μαζική έξοδο ασφαλιστών από μια υποομάδα GFANZ που επικεντρώθηκε στη μείωση των εκπομπών από χαρτοφυλάκια ασφαλίσεων.

Αν και ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι πιθανό να διαφημίσει νέα μέσα που προορίζονται για τη διοχέτευση κεφαλαίων στην πράσινη μετάβαση στο COP28, το ερώτημα θα είναι πόσα χρήματα δεσμεύει πραγματικά, λέει η Irena Spazzapan, πρώην τραπεζίτης εμπορευμάτων της Goldman Sachs GROUP Inc. που τώρα διευθύνει τη Systemiq Capital, ένα ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων με επίκεντρο το κλίμα.

Εθνική πανστρατιά για να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται: Μόνη λύση για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η χώρα - Λασπόνερα, πυρκαγιές και τραγωδίες των τελευταίων μηνών σήμα κινδύνου για την ελληνική κοινωνία - Γιατί ο ανασχηματισμός δεν είναι λύση και τι πρέπει να γίνει!

Ο αραβικός κόσμος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «βλέπουν το COP λιγότερο ως μια διάσκεψη για το κλίμα και περισσότερο ως μια διπλωματική πλατφόρμα. Και θα ήταν διπλωματική νίκη για αυτούς αν μπορέσουν να ανακοινώσουν κάποιες μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές στον Παγκόσμιο Νότο», λέει η Spazzapan.

«Κανείς δεν κατασκευάζει ΑΠΕ στις αναδυόμενες οικονομίες και θα θέλουν να θεωρούνται το πρώτο έθνος που το έκανε αυτό».

Ένας εκπρόσωπος της GFANZ είπε μέσωemailστο Bloombergότι η ομάδα επιδιώκει πρόοδο σε τρία μέτωπα στο COP28: ισχυρότερες κυβερνητικές πολιτικές, μεταρρυθμίσεις σε πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες για την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων για το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές και περισσότερη δράση για τη μείωση των εκπομπών από δύσκολους τομείς όπως ο χάλυβας και η τσιμέντο.

Το Ντουμπάι είναι ένα φυσικό μέρος συνάντησης για την ελίτ του κόσμου, αλλά είναι μια δύσκολη τοποθεσία για μια διάσκεψη για το κλίμα.

Όχι μόνο θα πραγματοποιηθεί στην πιο πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του κόσμου, αλλά ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το κράτος Abu Dhabi National Oil Co., Sultan Al Jaber, θα προεδρεύσει της εκδήλωσης. Ο Al Jaber έχει αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική από τη στιγμή του διορισμού του από εκείνους που ανησυχούν ότι θα επιτρέψει την επιλογή της συνόδου κορυφής από στοιχεία που επιθυμούν να παρατείνουν την εποχή των ορυκτών καυσίμων.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη» και ζήτησε να τριπλασιαστεί η ανάπτυξη ΑΠΕ παγκοσμίως.

Παρίσι

Η συμφωνία του Παρισιού

Αλλά οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση να κάνουν περισσότερα από το να μιλήσουν στο Ντουμπάι. Μια αξιολόγηση ορόσημο του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόοδο στη μείωση των εκπομπών που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι οι χώρες αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, βάζοντας τον πλανήτη σε τροχιά καταστροφικής υπερθέρμανσης.

«Υπάρχουν πολλά χρήματα στον κόσμο, ειδικά στο Ντουμπάι, ωστόσο η εύρεση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της μείωσης Co2 παραμένει πρόκληση», λέει η Rebecca Self, πρώην ανώτερη τραπεζίτης πράσινων οικονομικών στην HSBC Holdings Plc που τώρα διευθύνει τη Seawolf Sustainability Consulting. «Είναι καιρός οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στο COP να βάλουν τα χρήματά τους εκεί που είναι».

«Τώρα είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δράση», λέει ο Harald Walkate, πρώην επικεφαλής του ESG που επενδύει στο Natixis Investment Managers, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Βιώσιμης Χρηματοοικονομικής και Ιδιωτικού Πλούτου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

«Όλοι έχουμε κάνει πολλές παρατηρήσεις ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ιδιωτική χρηματοδότηση που ρέει σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα χρησιμοποιώντας τη μικτή χρηματοδότηση, αλλά τώρα πρέπει πραγματικά να το κάνουμε», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: