Με εκ διαμέτρου διαφορετικά σχόλια και χαρακτηρισμούς απευθύνεται συχνά το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου και τον αντίστοιχο στην Εθνική Τράπεζα Παύλο Μυλωνά.

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν με σιγουριά ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και αρκετούς μήνες ξεκάθαρη εικόνα για τους δύο τραπεζίτες.

Από την μία ο Χρήστος Μεγάλου χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τον τιτάνιο αγώνα του να καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς το απόλυτο επενδυτικό success story ενόψει της διάθεσης του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ.

Από τον άλλη τον Παύλο Μυλωνά τον χαρακτηρίζει ως περιορισμένων δυνατοτήτων τραπεζίτη καθώς παρά την πολυετή ευκαιρία που του δόθηκε στο τιμόνι της τράπεζας, το μόνο που κατάφερε είναι να καταστήσει την Εθνική Τράπεζα ουραγό των εξελίξεων στον εγχώριο τραπεζικό στίβο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Χρήστος Μεγάλου έχει εκτοξεύσει τις «προσωπικές του μετοχές» στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για τα συνεχή ταξίδια του σε όλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, για τις δεκάδες συναντήσεις με όλους τους επενδυτικούς κολοσσούς, για την προσπάθεια του να διαφημίσει το τεράστιο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και φυσικά για τον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από το να προσελκύσει κορυφαίους επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν με νόημα ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Μεγάλου θα αποτελέσουν το «βαρύ πυροβολικό» της χώρας στο μεγάλο επενδυτικό συνέδριο που θα διοργανώσει στο τέλος Ιανουαρίου η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, για την προβολή της ελληνικής αγοράς και των εταιρειών της.

Στο αντίποδα τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι πλέον πεπεισμένος ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο δεν είναι το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να οδηγήσει στην «επόμενη μέρα» την Εθνικής Τράπεζας και να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση αλλά αξιολογήθηκε – και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα – και αποδείχθηκε τραπεζίτης «κάτω από τη βάση».

Αν μπορεί να χαρακτηριστεί «τραπεζίτης» ένα στέλεχος για δεκαετίας της Εθνικής Τράπεζας που η υψηλότερη θέση που κατέλαβε στην ιεραρχία ήταν Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Μελετών.

Άλλωστε οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι εμφανιζόταν κάθε φορά που εκάστοτε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του έδινε το λόγο να πει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδος.

Αδιάψευστος μάρτυρας οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας σε όλες τις βασικές τραπεζικές εργασίες, σε σύγκριση πάντα με τον ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να δεχθούν με τίποτα το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έστησε παρέα με τον κολλητό του, γνωστό investment banker της Goldman Sachs Χάρη Ηλιάδη, κατά το πρόσφατο placement για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο εις βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Όπως έγραψε το «R» την περασμένη εβδομάδα οι δύο τους μεθόδευσαν, πίεσαν και πέτυχαν τιμή για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα (στα 5,30 ευρώ) όταν η αγορά θεωρούσε εύλογο ένα τίμημα ακόμη και ένα ευρώ υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και το υψηλό εύρος της έκδοσης ήταν 5,44 ευρώ αλλά επιλέχθηκε χαμηλότερη τιμή για να προσελκύσει – όπως γράφτηκε – μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε και μέσα σε λίγες εβδομάδες τόσο οι ίδιοι όσο και οι καλά «ενημερωμένοι» φίλοι και πελάτες τους, αποκομίζουν ήδη τεράστιες υπεραξίες και κέρδη, με δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σκαρφαλώσει στα υψηλά δεκαετίας και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «φλερτάρει» με τα 7 ευρώ.

Ο μόνος λόγος που κρατήθηκε ο Μυλωνάς στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας είναι οι όποιες προσωπικές σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εξαντλούνταν στο «ξεροστάλιασμα» όπως λένε οι γείτονες κάθε Πάσχα- Καλοκαίρι – Κυριακές και Εορτές έξω από το εξοχικό του πρωθυπουργού στην Τήνο, για να αποσπάσει μια καλημέρα από τον ίδιο αλλά και η στενή σχέση της συζύγου του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Λόγος που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για τον κρατήσει στη θέση του, γεγονός που και ο ίδιος γνωρίζει και ετοιμάζεται για την «χρυσή» του αποχώρηση την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά τον αντικαταστάτη του στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη: