Ένα άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικό παιχνίδι στις πλάτες της δημόσιας περιουσίας ενορχήστρωσαν – όπως αποδεικνύεται – ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και η περίφημη Goldman Sachs επικεφαλής της οποίας είναι στη χώρα μας -και όχι μόνο- ο γνωστός Χάρης Ηλιάδης.

Κατά το πρόσφατο placement για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, αμφότερες οι δύο «άπληστες» πλευρές και με δικαιολογία την ανάγκη για αυξημένη υπερκάλυψη της έκδοσης ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές, πίεσαν για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης όσο χαμηλότερα γινόταν και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο σύνολο τους οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών έδιναν σαφώς υψηλότερες τιμές.

Για να ακριβολογούμε το δίδυμο της απληστίας μεθόδευσε, πίεσε και πέτυχε τιμή για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ στα 5,30 ευρώ όταν η αγορά θεωρούσε εύλογο ένα τίμημα ακόμη και ένα ευρώ υψηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και το υψηλό εύρος της έκδοσης ήταν 5,44 ευρώ αλλά επιλέχθηκε χαμηλότερη τιμή για να προσελκύσει – όπως γράφτηκε – μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε και μέσα σε λίγες εβδομάδες τόσο οι ίδιοι όσο και οι καλά «ενημερωμένοι» φίλοι και πελάτες τους, αποκομίζουν ήδη τεράστιες υπεξαξίες, με δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «σκαρφάλωσε» χθες στα υψηλά δεκαετίας και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «φλερτάρει» με τα 7 ευρώ.

Αμφότεροι παράλληλα είχαν εσωτερική πληροφόρηση και για δύο σημαντικά νέα που αφορούν την τράπεζα και συγκεκριμένα τους μετόχους και πιο συγκεκριμένα το «πράσινο» φως από τον SSM στο αίτημα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για διανομή, μετά από πολλά χρόνια, μερίσματος από τα κέρδη του 2023 και φυσικά πότε ακριβώς θα τρέξει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Ο Ιθύνων νους του κερδοσκοπικού παιχνιδιού, όπως πληροφορείται η στήλη, και μέτρ του είδους, έχοντας και τις πλάτες του κολλητού του φίλου Παύλου Μυλωνά, και την διοίκηση του ΤΧΣ να μην θέτει ουσιαστικά εμπόδια στο βωμό της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, δεν δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει μια ακόμη «μπάζα» για να χρηματοδοτήσει τον «βίο» του εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Εθνική Τράπεζα: Τι είναι αυτό το «πολύ μεγάλο», που θα ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου;

Το εφ’ άπαξ του Μυλωνά και η επιλεκτική δωρεάν διανομή πακέτων μετοχών αξίας 95 εκατ. ευρώ σε ημέτερα στελέχη της Διοίκησης της Εθνικής!

«Μπάζα» που συσωρεύσει συστηματικά το τελευταίο διάστημα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ενόψει – όπως όλες οι πληροφορίες καταλήγουν – της «συνταξιοδότησής» του.

Η αγορά είναι πλέον πεπεισμένη ότι τον Ιούνιο ο Πρωθυπουργός θα του «ανοίξει» την πόρτα και μάλιστα όχι με την αστική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει γεγονός που ο Μυλωνάς ήδη γνωρίζει και ετοιμάζει το χρυσό «πακέτο» του.

Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο η «αρπαχτή» που έστησε με την Goldman Sachs μέσω του πρόσφατου placement της Εθνικής Τράπεζας καθώς προηγήθηκε ο σχεδόν διπλασιασμός του μισθού του σε περισσότερα από 600 χιλιάρικα τον χρόνο αλλά ακολούθησε και η επιλεκτική και δωρεάν διανομή τεράστιου πακέτου δωρεάν μετοχών στον ίδιο και σε ορισμένα διοικητικά στελέχη του περιβάλλοντός του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μυλωνάς προχώρησε πρόσφατα σε επιλεκτική και δωρεάν διανομή μεγάλων πακέτων μετοχών συνολικής αξίας 95 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) σε μέλη της Διοίκησης και σε ανώτερα στελέχη της τράπεζας με αποκλειστικό κριτήριο το γεγονός ότι βρίσκονται στο στενό πυρήνα των συνεργατών του.

Κίνηση που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έκρηξη των εργαζομένων και πλήθος σκωπτικών σχολίων σε όλο το φάσμα του τραπεζικού συστήματος.

Πρόκειται για 137 «φίλους» του Διευθύνοντος σε όλο τα φάσμα της Διοικητικής πυραμίδας από Γενικούς Διευθυντές και βοηθούς Γενικούς Διευθυντές μέχρι Διευθυντές Διοίκησης και ορισμένους Τομεάρχες.

Για να γίνει αντιληπτό το ύψους του «δώρου» που έκανε στον εαυτό του και στους φίλους του ο Π. Μυλωνάς, μόνο σε έναν από τους πλέον «αδικημένους» Διευθυντές Διοίκησης έδωσε 13.600 δωρεάν μετοχές αξίας σε τρέχουσες τιμές 95.000 ευρώ περίπου.

Οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποια μπορεί είναι τα ποσά που μοίρασε στον εαυτό του αλλά και σε πιο υψηλόβαθμους φίλους και ειδικούς συνεργάτες. Όσα και να πείτε μέσα θα πέσετε. Λεφτά για λίγους … υπάρχουν και μάλιστα πολλά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αξιοποίησε την απόφαση της φετινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και του ΔΣ της τράπεζας να δοθούν δωρεάν τμηματικά έως 13.720.727 μετοχές, που αντιστοιχούν σε 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για μετοχές από το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών που διαθέτει ή θα δημιουργήσει η τράπεζα, πραγματοποιώντας αγορές μέσω χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμη: