Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ράλι του Γενικού Δείκτη στη χρηματιστηριακή αγορά.

Τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνά το 3% ενώ σε διάστημα ενός μηνός το 5,42%.

Οι τράπεζες καθώς και τα λεγόμενα blue chips εξακολουθούν να βρίσκονται στο «ραντάρ» των ξένων χαρτοφυλακίων που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να αυξάνουν σταδιακά τις θέσεις τους σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και παρ’ όλο που αρκετοί τίτλοι κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι εκτιμήσεις της αγοράς δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι «μπροστάρης» της αγοράς αν και φαίνεται ότι υπάρχει και σημαντική διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι αναλυτές της FastFinance, θα έχει σαν αποτέλεσμα να προσελκύσει περισσότερους συμμετέχοντες επενδυτές και traders στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μιας και τα μεγάλα placements που έγιναν στον τραπεζικό, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως τα ΕΛΠΕ, είναι με νέα κεφάλαια που αποφασίζουν να τοποθετηθούν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα «πετάξει» για το ταμπλό και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ενώ θα υπάρξει και η πώληση πακέτων της Πειραιώς, το υπόλοιπο της Εθνικής αλλά και των ΕΛΠΕ.

Το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό ή και ακόμα καλύτερο από το 2023 και μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά όσο και από τις επιδόσεις των εταιριών δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε τονίζουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της FastFinance.

Οι «χρυσές» τράπεζες

Στο «κάδρο» των ξένων βρίσκονται, όπως είπαμε, εδώ και καιρό οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Eurobank βρίσκονται στο ταμπλό κοντά σε υψηλά 8ετίας, η Alpha Bank σε υψηλά 4ετίας και η Πειραιώς της τελευταίας 3ετίας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους οίκους S&P, Moody’s και Fitch στο τέλος του 2023, ο οίκος Jefferies προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών με το… «καλημέρα» της νέας χρονιάς με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται στα 2,25 ευρώ για την Alpha Bank από 1,10 ευρώ προηγουμένως, στα 8,80 ευρώ για την Εθνική από 7,40 ευρώ προηγουμένως, στα 2,25 ευρώ για τη Eurobank από 1,70 ευρώ προηγουμένως και τέλος στα 4,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,10 ευρώ προηγουμένως.

Από το «χορό» των αναβαθμίσεων δεν θα μπορούσε να λείψει και η Morgan Stanley η οποία παρουσίασε τα τρία σενάρια για τις εγχώριες τράπεζες και πιο συγκεκριμένα:

Βασικό σενάριο: Τιμή στόχος για την Εθνική τα 8,14 ευρώ, για την Πειραιώς τα 4,58 ευρώ, για την Eurobank τα 2,33 ευρώ και για την Alpha Bank τα 2,08 ευρώ.

Θετικό σενάριο: Τιμή στόχος για την Εθνική τα 9,87 ευρώ, για την Πειραιώς τα 5,55 ευρώ, για την Eurobank τα 2,64 ευρώ και για την Alpha Bank τα 2,36 ευρώ.

Αρνητικό σενάριο: Τιμή στόχος για την Εθνική τα 4,58 ευρώ, για την Πειραιώς τα 2,19 ευρώ, για την Eurobank τα 1,18 ευρώ και για την Alpha Bank τα 1,03 ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απόδοση +40% για το 2023 – Ξεπέρασε τις μεγάλες διεθνείς αγορές

ΕΛΠΕ και Μοτορ Οιλ

Οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο εξαιτίας των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση στην Υεμένη έστειλε το Brent μια «ανάσα» από τα $80 το βαρέλι στις διεθνείς αγορές και έβγαλε στην επιφάνεια τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Οι «ναυαρχίδες» της ενέργειας επί ελληνικού εδάφους τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οιλ έχουν επωφεληθεί από την ευνοϊκή συγκυρία στο ταμπλό.

Τα ΕΛΠΕ πλέον διαπραγματεύονται με κομμένο το μέρισμα των €0,30 ανά μετοχή.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές μπορεί το δημόσιο να κρατά ποσοστό 31% και σταθερά 3 μέλη στο Δ.Σ. της εισηγμένης, παρόλα αυτά ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση έχει ανοίξει.

Χαρακτηρίζεται ως «αμυντική» επιλογή για τα χαρτοφυλάκια περισσότερο λόγω της συμμετοχής του δημοσίου.

Αυτή την στιγμή σαν δεδομένο υπάρχει το Placement στα επίπεδα που διαπραγματεύεται, ενώ τεχνικά όσο συντηρεί το 7 ο τίτλος δεν προβληματίζεται και μπορεί να δει κίνηση στην ζώνη του 8+ που είναι και η κύρια αντίσταση του.

Στην Μότορ Οιλ τα βλέμματα στρέφονται στις 24 Ιανουαρίου όπου η Γενική Συνέλευση των μετόχων θα κληθεί να ανάψει το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Anemos ενώ σημαντική τιμή στόχο στα €32,38 έχει δώσει για τη μετοχή η Alpha Finance με σύσταση «buy». Σύμφωνα με τους αναλυτές ο όμιλος αναμένεται να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ από τα 837 ΜW σήμερα, στο 1 GW τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ασταμάτητος» ο Μυτιληναίος

Με υψηλές ταχύτητες εξακολουθεί να «τρέχει» στο ταμπλό και η μετοχή της Μυτιληναίος την οποία παρακολουθούν εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια.

Η εισηγμένη ήταν μια από εκείνες που πραγματοποίησαν τις καλύτερες επιδόσεις τη χρονιά που μόλις πέρασε δίνοντας με μεγάλη συχνότητα ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ειδήσεις.

Κινείται γύρω από τα επίπεδα των €37 – €38 και σύμφωνα με τους αναλυτές εάν τα «σπάσει» με πειστική κατοχύρωση θα ανοίξει ο δρόμος για τα €46.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σημαντική προσπάθεια συντήρησης των 1.180 μονάδων για το Γ.Δ

Μέσα σε… όλα η Intrakat

Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με στρατηγικές συμφωνίες όπως αυτή με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ εξακολουθεί να κλείνει σημαντικά deals και τη νέα χρονιά.

Πρόσφατα υπέγραψε τη σύμβαση του διαγωνισμού για τη συντήρηση και λειτουργία της Εγνατίας Οδού μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ημειώνεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες άγγιξε τα υψηλά 15ετίας των €5.

Ο στόχος της Aegean και η Autohellas

Η εικόνα της Aegean δεν θυμίζει τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς είναι μια από εκείνη που αντί να κερδίζει έχει μείνει πίσω σε βάθος εξαμήνου.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις όπως λένε οι αναλυτές κάτι φαίνεται να… κινείται με πρώτο στόχο προσέγγισης τα €12,80.

Η εταιρεία προσέφερε 18,5 εκατομμύρια θέσεις το 2023, αυξημένες κατά 3,1 εκατ. συγκριτικά με το 2022, ενώ μετέφερε 15,5 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 3,2 εκατ., επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξεως του 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται στην Autohellas η οποία θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας με το υπό έκδοση 5ετές κοινό ομολογιακό δάνειο έως €200 εκατ. το οποίο θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων καθώς και την κάλυψη χρηματοοικονομικών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της FastFinance το τελευταίο εξάμηνο συνεχίζει να δίνει ευκαιρίες εισόδου, εντός ενός μεσοπρόθεσμου σχηματισμού συσσώρευσης που φαίνεται να οριοθετείται στα €13,50.

Διάσπαση αυτού του επιπέδου εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τον πρώτο στόχο που τοποθετείται στα  €15,80 και τελικό αποδέκτη τα €19,40.

Αντίστροφη μέτρηση για την Jumbo

Η αντίστροφη μέτρηση πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων -που αποτελούν παραδοσιακά και το καλύτερο διάστημα όσον αφορά στις πωλήσεις για την εταιρεία- έδειξε ότι η Jumbo θα κατάφερνε να γυρίσει σε παλιές καλές εποχές.

Στην πιάτσα λένε ότι καρπώθηκε μεγάλο μέρος της πίτας των εποχικών – εορταστικών πωλήσεων και περιμένουν ότι ο ισχυρός άντρας της εταιρείας θα τους επιβραβεύσει για την εμπιστοσύνη που δείχνουν διαχρονικά στη μετοχή.

Εξάλλου όπως ανέφερε και στη διαφήμισή της «αν ένας δεν πιστεύει κανένας δεν πιστεύει» κάτι που φάνηκε και από τις τελευταίες συνεδριάσεις όπου υποχωρεί άνω του 3% σε μηνιαία βάση με πολλούς να μαζεύουν τα βραχυχρόνια κέρδη τους.

Διαβάστε ακόμη: