Ο Aμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι, ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, των οποίων οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν την ανταπόδωση των πυρών από τους στρατιώτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δημιούργησε μια πανίσχυρη ένοπλη ομάδα που αμφισβητεί τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Επισήμως γνωστοί ως «Υποστηρικτές του Θεού» ή «Ανσάρ Αλλάχ» στα Αραβικά, οι Χούθι είναι μια ομάδα σιιτιών Ισλαμιστών που έχουν ως ορμητήριό τους τη δυτική Υεμένη και απολαμβάνουν της υποστήριξης της Τεχεράνης, ενώ έχουν συμμαχήσει με άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Διαθέτουν μια δύναμη περίπου 100.000 μαχητών.

«Σπέρνουν» τον τρόμο στη Μ. Ανατολή

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους ή έκαναν ένα μεγαλύτερο δρομολόγιο γύρω από την Αφρική λόγω των επιθέσεων των Χούθι, οι οποίοι κυβερνούν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης αφού πρώτα κατάφεραν να «βγουν αλώβητοι» σε έναν πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την ισχυρή Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Κατάφεραν να επιβιώσουν τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν επεκτείνει τη δύναμή τους και τώρα δέχονται αεροπορικές επιδρομές από τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου», δήλωσε ο Tobias Borck, Ανώτερος Ερευνητής Ασφάλειας Μέσης Ανατολής του Royal United Services Institute.

 Πηγή: AP/ Ebrahim Noroozi

«Φόβος και τρόμος» στην περιοχή υπό την ηγεσία του αλ-Χούθι

Ο αρχηγός τους, αλ-Χούθι, δημιούργησε τη φήμη του άγριου διοικητή στο πεδίο της μάχης πριν αναδειχθεί επικεφαλής του κινήματος των ανταρτών βουνών που πολεμούν έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015 σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, κατέστρεψε την οικονομία της Υεμένης και άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Υπό την καθοδήγηση του αλ-Χούθι, ο οποίος είνα 40 ετών, η ομάδα έχει αποκτήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο αποτελούμενο μεταξύ άλλων από drones και βαλλιστικούς πυραύλους, το οποίοέχει χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει επανειλημμένα τη στρατηγική υποδομή της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιανουάριο του 2022, οι Χούθι εξαπέλυσαν μια πυραυλική επίθεση στον τουριστικό και εμπορικό κόμβο του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Αυτός (αλ-Χούθι) κατάφερε να μετατρέψει μια αγροτική πολιτοφυλακή που ασχολούνταν κυρίως με τακτικές εξέγερσης σε μια από τις πιο ανθεκτικές μη κρατικές ένοπλες ομάδες της περιοχής», δήλωσε ο Ludovico Carlino, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική στο HIS Markit.

Σε μια ομιλία του το 2022, ο αλ-Χούθι είπε ότι σκοπός του ήταν να μπορέσει να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και οι δύο μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ που θεωρούν το Ιράν και τους αντιπροσώπους του ως μεγάλες απειλές για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν.

Σπάνια εμφανίζεται δημόσια

Ο αλ-Χούθι είναι γνωστός για το ότι σπάνια μένει πολύ σε ένα μέρος, για το ότι δεν μιλάει ποτέ στα μέσα ενημέρωσης καθώς και για την υπερβολική απροθυμία του να κάνει προγραμματισμένες δημόσιες εμφανίσεις.

Από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη – που θεωρείται ευρέως ως μια σύγκρουση δια αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν — ξένοι αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν με τον αλ Χούθι δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ προσωπικά, αναφέρει το Reuters.

Πολλοίαξιωματούχοι ταξίδεψαν μέχρι το προπύργιο των Χούθι στη Σαναά, όπου μια συνοδεία ασφαλείας τους πήγαινε σε ασφαλή σπίτια και διενεργούσε ελέγχους ασφαλείας πριν τους οδηγήσει σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο όπου θα εμφανιζόταν μόνο σε μια οθόνη.

Το κίνημα των Χούθι δημιουργήθηκε για να πολεμήσει για τα συμφέροντα των Ζαϊντί Σιιτών, μιας μειονοτικής αίρεσης που κυβέρνησε ένα βασίλειο 1.000 ετών στην Υεμένη μέχρι το 1962, αλλά ένιωθε σταδιακά να απειλείται από την κυριαρχία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ το 1990-2012.

Η υποστήριξη του Ιράν στους Χούθι, οι οποίοι ανάγκασαν την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης σε εξορία το 2021, βοήθησε την Τεχεράνη να επεκτείνει το περιφερειακό της δίκτυο συμμάχων, το οποίο περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι Χούθι παρόλα αυτά αρνούνται ότι είναι μαριονέτες της Τεχεράνης και υποστηρίζουν ότι πολεμούν ένα διεφθαρμένο σύστημα.

Οι Χούθι βασίζονται επίσης σε έναν πολύ βάναυσο εσωτερικό μηχανισμό πληροφοριών, που καταστέλλει κάθε είδους διαφωνία

Σε ηχογραφημένες ομιλίες και κηρύγματα, ο αλ-Χούθι, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καταγωγή του προέρχεται από τον προφήτη Μωάμεθ, ισχυρίζεται ότι το κίνημά του βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία λόγω της θρησκείας του.

Διαβάστε ακόμη: