Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, «κατακεραύνωσε» τη δημόσια τοποθέτηση του παραιτηθέντος προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, θεωρώντας πως «παραβιάζει τη διάκριση εξουσιών».

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι «όλο αυτό το σκηνικό ξενίζει» και πρόσθεσε ότι «είχε μια άποψη πολύ ισχυρή και προσπάθησε να την επιβάλει, κάτι πρωτοφανές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε δηλώσεις που είχε κάνει πριν από την παραίτησή του, όπου σημείωνε πως αυτή η τοποθέτησή του στοιχειοθετούσε «λόγο εξαιρέσεως» από την απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβερνητική τροπολογία να αποτελεί παρέμβαση κυβέρνησης στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, όπως ισχυρίστηκε ο Χρήστος Τζανερρίκος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε «όχι», αναφέροντας πως «η τροπολογία δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα». «Οι ρυθμίσεις ελέγχονται και ως προς τη συμβατότητά τους με την ΕΣΔΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)», είπε, κάνοντας την εκτίμηση πως «θα αντέξει την βάσανο του ΕΔΔΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου)».

Βενιζέλος: Πώς θα αφαιρούσαμε κάθε επιχείρημα από την πλευρά Κασιδιάρη

Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «ορισμένα από τα επιχειρήματα που διατυπώνονται δημόσια θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου, μετά τις εκλογές, να γίνει προσφυγή για ακύρωση των εκλογών στο Εκλογοδικείο και ίσως μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών να γίνει και ατομική προσφυγή στο ΕΔΔΑ», αναφέροντας πως «θα στερούσαμε κάθε ισχυρισμό μέσα από την απόφαση στην Ολομέλεια, που δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο συζήτησης».

«Όταν τα Ανώτατα Δικαστήρια κρίνουν ζητήματα συνταγματικότητας, αρμόδια καθίσταται η Ολομέλειά τους και μόνο, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Κάθε τμήμα μπορεί να πει αν ένας νόμος είναι συνταγματικός, αλλά αν υπάρξει κάποιος ισχυρισμός για στέρηση συνταγματικών δικαιωμάτων, καλό είναι η Ολομέλεια να λάβει απόφαση, αλλά δεν είναι αντισυνταγματικό να πάμε σε τμήμα», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όταν η κάθε κυβέρνηση χειρίζεται τόσο κρίσιμα ζητήματα, πρέπει να είναι πολύ ζυγισμένες οι κινήσεις της. Ακόμα και στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιο είναι το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Ξέραμε ότι συγκροτείται από 5 δικαστές. Ζητώ μεγαλύτερη ψυχραιμία, ωριμότητα και να ακούν γνώμες ανθρώπων που γνωρίζουν αυτά τα θέματα».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε, λοιπόν, πως «η ρύθμιση δεν είναι αντισυνταγματική ούτε ασύμβατη με το ΕΔΔΑ, θα στερούσαμε κάθε επιχείρημα αν ο σχηματισμός που λαμβάνει απόφαση είναι η Ολομέλεια του δικαστηρίου».

Βενιζέλος: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο Κανελλόπουλος, η αντίδραση των αδελφών του κάτι λέει

Όσον αφορά την απόφαση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, να ηγηθεί του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως προκαλεί «αλγεινή εντύπωση, η αντίδραση των αδελφών του, που είναι θεράποντες της Δικαιοσύνης, κάτι λέει. Έκανε μια επιλογή που θα αποτελέσει το κριτήριο για την αξιολόγηση ολόκληρης της διαδρομής του», τόνισε.

Δείτε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα