Οι μετοχές στην Wall Street υποχώρησαν την Παρασκευή καθως άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου προκάλεσε ευρύτερες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Ο S&P 500 έχασε 1,2% και ήταν σε τροχιά για την πρώτη του χαμένη εβδομάδα σε τρεις, ενώ ο Nasdaq Composite  σημείωσε πτώση 1,4%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones 280 μονάδες, ή 0,8%, σύρθηκε από την American Express μετά από μια αναφορά μικτών κερδών.

Η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά σε 16 χρόνια την Πέμπτη, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να τραντάξει την οικονομία αυξάνοντας τα επιτόκια σε στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων και άλλα. Για να μην αναφέρουμε, ότι προσφέρει στους επενδυτές μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των μετοχών.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου έφτασε στο 5,001% γύρω στις 5 μ.μ. ET Πέμπτη, η πρώτη φορά που διαπραγματεύτηκε πάνω από αυτό το επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007. Η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν 4,92%.

«Το χρηματιστήριο παρακολουθεί την αγορά ομολόγων και δεν του αρέσει αυτό που βλέπει», δήλωσε ο David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth Management. «Οι αποδόσεις αυξάνονται, ακόμη και με τα σχετικά καλά νέα για τον πληθωρισμό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που το χρηματιστήριο ήταν αδύναμο».

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε επίσης σε υψηλό για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2007. Εν τω μεταξύ, το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων για 30 χρόνια έφτασε στο 8% αυτή την εβδομάδα, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2000.

Οι περιφερειακές τράπεζες υποχώρησαν καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν τις ανησυχίες για την έκθεση του κλάδου σε τίτλους του Δημοσίου που υποχωρούν.  Το ETF SPDR S&P Regional Banking (KRE) έχασε περισσότερο από 3%.

Οι μετοχές της American Express υποχώρησαν περισσότερο από 5%. Τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά τα έσοδα ήταν περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Τα έσοδα χωρίς τόκους, εν τω μεταξύ, έχασαν μια συναινετική πρόβλεψη του StreetAccount.

Τα αποθέματα ηλιακής ενέργειας ήταν επίσης από αυτά με τη μεγαλύτερη πτώση. Η κίνηση ήρθε μετά το SolarEdge μείωσε την καθοδήγηση εσόδων του τρίτου τριμήνου, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση άνω του 27%.

Απώλειες για την εβδομάδα

Οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια επιβάρυνε την αγορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο S&P 500 υποχωρεί 2,2% την εβδομάδα, ενώ ο Dow έχει χάσει 1,5%. Ο Nasdaq Composite  υποχωρεί κατά 3%, βάζοντας τον ρυθμό για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Η μετοχή της εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης Nvidia που παρακολουθείται στενά, ήταν σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2022 με απώλειες σχεδόν 9%.

Η μετοχή της Tesla ήταν σε καλό δρόμο να κλείσει την εβδομάδα περισσότερο από 15% χαμηλότερα, που θα ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Δεκέμβριο του 2022. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία ανέφερε κέρδη την Τετάρτη, αλλά δεν συνάντησε τις προσδοκίες της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη: