Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες το βράδυ (07/08) ότι «εάν το Κρεμλίνο προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της χώρας για την ένωση εκείνων με τη Ρωσία, δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες με την Ουκρανία ή τους διεθνείς μας συμμάχους».

«Αν οι κατακτητές προχωρήσουν στον δρόμο των ψευδοδημοψηφισμάτων, θα αποκλείσουν για αυτούς οιαδήποτε δυνατότητα συζητήσεων με την Ουκρανία και τον ελεύθερο κόσμο, τις οποίες η ρωσική πλευρά σαφώς θα έχει ανάγκη, κάποια στιγμή», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει κύκλους διαπραγματεύσεων κατά τον πρώτο μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου· ωστόσο, από τα τέλη Μαρτίου, δε διεξάγονται επαφές. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία

Στις 13/07, η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη, σύμφωνα με ηγέτη των αυτονομιστών και ρωσικά Μέσα ενημέρωσης.

Ο Κυβερνήτης του ΝτονέτσκΝτένις Πουσίλιν, ανέφερε ότι ελπίζει να έχει μία «καρποφόρα συνεργασία» και καλή εμπορική σχέση με τη Βόρεια Κορέα.

Η αποκαλούμενη «πρεσβεία» του Ντονέτσκ στη Μόσχα ανάρτησε φωτογραφία από μία τελετή, κατά την οποία ο πρεσβευτής της Βόρειας ΚορέαςΣιν Χονγκ–Τσόι, παρέδωσε ένα «πιστοποιητικό αναγνώρισης» στην «πρέσβειρα» του ΝτονέτσκΌλγα Μακέγιεβα.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη ρωσική πρωτεύουσα πόλη επιβεβαίωσε το γεγονός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η Πιονγκγιάνγκ είχε εκφράσει και την υποστήριξή της στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Ντμίτρι Πεσκόφ: «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε τονίσει στις 03/06 ότι η στρατιωτική «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχισθεί, έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της Μόσχας.

«Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι η προστασία των κατοίκων στις Λαϊκές Δημοκρατίες των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά την 100η ημέρα του πολέμου, αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία.