«Η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησε να προμηθεύσει άρματα μάχης και αεροπλάνα στην Ουκρανία, με σκοπό να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας», γνωστοποίησε σήμερα (06/08) ο ανώτερος βοηθός του Προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Πολλά έθνη δείχνουν περισσότερο θάρρος σήμερα, περισσότερα από το μισά της G20. Όπως η Βόρεια Μακεδονία, δίνοντας στην Ουκρανία ένα στήριγμα με τη μορφή αρμάτων μάχης και αεροπλάνων», έγραψε ο κ. Ποντόλιακ σε δημόσιο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμήθευε άρματα μάχης σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν ανέφερε τίποτα για παραδόσεις αεροσκαφών.

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επεσήμανε προχθές (04/08) ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί την πιο επικίνδυνη στιγμή στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να επικρατήσει».

«Με σκοπό να εμποδισθεί η επιτυχία της Μόσχας, το ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη ίσως χρειασθεί να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία με οπλικό εξοπλισμό και άλλα μέσα, για πολύ καιρό ακόμη», προσέθεσε.

«Είναι προς το συμφέρον μας, να μην επιτύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, σε ομιλία από την πατρίδα του, ενώ, τόνισε πως «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομερό, όμως θα ήταν πολύ χειρότερα αν γινόταν πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων – Πότε θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ

Περιγράφοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια– ως μία επίθεση εναντίον της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «η συμμαχία πρέπει να εμποδίσει ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου».

«Αν ο Ρώσος ΠρόεδροςΒλαντίμιρ Πούτιν, σκεφθεί να κάνει σε μία χώρα του ΝΑΤΟ κάτι παρόμοιο με όσα έπραξε στη Γεωργία, τη Μολδαβία ή την Ουκρανία, τότε ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί αμέσως».

«Αυτή δεν είναι απλώς μία επίθεση στην Ουκρανία, μία ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο από 40.000.000 ανθρώπους, αλλά και μία επίθεση στις αξίες μας και την παγκόσμια τάξη, την οποία επιθυμούμε», σημείωσε.