Σήμερα (28/07), η Ουκρανία επικύρωσε τον διορισμό του Ολεξάντρ Κλιμένκο, ως επικεφαλής της Ειδικευμένης Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω προσπάθειας της χώρας για ένταξη στην ευρωπαϊκή «Ομάδα των 27».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι «η πρώτη σημαντική απόφαση του γενικού εισαγγελέα, Αντρίι Κοστίν, από χθες, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν να προσυπογράψει τον διορισμό του κ. Κλιμένκο.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος μας, καθώς η επενδυτική μας ελκυστικότητα και η ελευθερία του επιχειρείν εξαρτώνται από την επιτυχία του», επεσήμανε ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του κ. Ζελένσκι.

Ο κ. Κλιμένκο διορίσθηκε ύστερα από μακρά διαδικασία επιλογής, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, σχεδόν πριν από δύο έτη. Στο παρελθόν, είχε εργασθεί στην Εθνική Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς. Η πρόοδος στην πάταξη της διαφθοράς είναι μία από τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του Κιέβου, προς τους δυτικούς εταίρους.

Τη 23η Ιουνίου, η Ένωση προσέφερε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι μένει να υπάρξει σημαντική βελτίωση σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πάταξης της διαφθοράς.

Την 1η Ιουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως «στην ευρύτερη λήψη αποφάσεων, συγκαταλέγεται και ο διορισμός εισαγγελέως Διαφθοράς, το συντομότερο δυνατόν», σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χαιρέτισαν, επίσης, τον διορισμό του Ολεξάντρ Κλιμένκο.

«Η θέση του, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ουκρανικές υποδομές κατά της διαφθοράς και είναι βασικό γνώρισμα της ουκρανικής άμυνας, κατά της ρωσικής επιρροής και επιθετικότητας», έγραψε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, σε δημόσιο μήνυμα.