Ο ηγέτης της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ κάλεσε σήμερα (27/07) τη Ρωσία να κατακτήσει το μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, είναι ρωσικές.

«Ήλθε η ώρα να απελευθερωθούν οι ρωσικές πόλεις, οι οποίες ιδρύθηκαν από Ρώσους. Κίεβο, Τσερνίχιφ, Πολτάβα, Οδησσός, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Λουτσκ», έγραψε ο Ντενίς Πουσίλιν σε δημόσιο μήνυμα, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης Μπρεστ στη Λευκορωσία από τον σοβιετικό στρατό, μετά την κατάληψή της από τους Ναζί.

Η Ρωσία «εξαπέλυσε» επίθεση στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ισχυριζόμενη ότι προστατεύει τον ρωσόφωνο πληθυσμό στο ανατολικό τμήμα της γείτονος χώρας, από μία υποτιθέμενη «γενοκτονία» που «ενορχηστρώθηκε» από το Κίεβο.

Η επίθεση του ρωσικού στρατού στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη απέτυχε, ωστόσο, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν μεγάλο τμήμα της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, ύστερα από πολύνεκρες μάχες, κατά τις οποίες προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει επανειλημμένως αρνηθεί την ύπαρξη της Ουκρανίας, θεωρώντας ότι έχει διαχωρισθεί τεχνητά από τη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι διαβεβαιώνει πως δεν επιθυμεί να καταλάβει τα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας, οι αρχές κατοχής που έχει διορίσει η Μόσχα στη νότια Ουκρανία προετοιμάζουν ανοικτά την προσάρτηση εκείνων των περιοχών.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Θα θέλαμε τη διατήρηση του Μπόρις Τζόνσον στην πολιτική σκηνή»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ως «σπουδαίο φίλο της πατρίδας μας», εκφράζοντας την ελπίδα πως δε θα εξαφανισθεί από τη δημόσια ζωή, μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ζελένσκι εξήρε τη δράση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή υποστήριξης προς το Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Δεν επιθυμώ να εξαφανισθεί από τον πολιτικό στίβο, ωστόσο, η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του βρετανικού λαού», ανέφερε σε συνέντευξη ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι είναι «σίγουρος ότι όποια θέση κι αν αναλάβει, θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας».

Ορισμένοι βουλευτές από το «στρατόπεδο» του Μπόρις Τζόνσον εκτιμούν πως συγκεντρώνει πιθανότητες για να αποτελέσει τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Με όποιον και αν εκλεγεί Πρωθυπουργός από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, θα χαρούμε να συνεργασθούμε», προσέθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι έχει ήδη έλθει σε επαφή με την Υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία προβάλλει ως φαβορί απέναντι στον τέως Υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.