Μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά ήταν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία την περασμένη Πέμπτη στο roadshow που διοργάνωσε η JP Morgan, σε συνεργασία με το ελληνικό χρηματιστήριο, στη Νέα Υόρκη, και στο οποίο έδωσα το παρών δεκάδες ξένοι διαχειριστές και οι σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η αδυναμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει διά ζώσης στο συνέδριο λόγω ίωσης (συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης) δεν απέτρεψε δεκάδες funds από την συμμετοχή τους καθώς τα βασικά συστατικά της εκδήλωσης όπως η άνοδος των τιμών στις μετοχές και στα ομόλογα το 2023, σε συνδυασμό με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, ήταν αρκετά για να εκτοξεύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναπόφευκτά στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η παρουσίαση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τους διευθύνοντες συμβούλους της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, και της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου. Στην επενδυτική εκδήλωση της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, με ενεργητικό άνω των τεσσάρων τρισ. δολαρίων, συμμετείχε και η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, με στελέχη της τράπεζας.

Στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου το παρών στη Νέα Υόρκη έδωσαν και ο διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Βαλαντάσης, οι οποίοι συναντήθηκαν με περισσότερους από 15 επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι BoFa, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley.

Στο roadshow της JP Morgan θα συμμετέχουν συνολικά 24 ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για τις Aegean, Alpha Bank, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, HELLENiQ ENERGY, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και Peoplecert. Παράλληλα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ηχηρά μηνύματα έστειλαν οι τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη - Δεκάδες ραντεβού των Μεγάλου, Ψάλτη, Καραβία και Μυλωνά με τα μεγαλύτερα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού - Οι κρίσιμες ερωτήσεις και το ύψος των μερισμάτων!

Τι είπαν οι τραπεζίτες

Στις δεκάδες συναντήσεις που είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες με τους επενδυτές (υπολογίζεται ότι η κάθε μια από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησε πάνω από 30 ραντεβού με επενδυτές) δέχθηκαν καταιγισμό ερωτημάτων.

Η πλειονότητα εξ αυτών επικεντρώθηκε στις προοπτικές τους για την κερδοφορία, στη διανομή μερισμάτων, στην πορεία των εσόδων, στα κεφάλαια, στη ρευστότητα, στην αναμενόμενη πιστωτική επέκταση, στην πρόοδο του μετασχηματισμού, αλλά και στην πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων με στόχο τη σύγκλιση στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, τοποθέτησαν τον πήχυ υψηλότερα των 4 δισ. ευρώ και παρουσίασαν αναλυτικά τις θετικές επιδόσεις που εμφάνισαν όλοι οι παραπάνω βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες και προφανώς δικαιολογούν και τις χρηματιστηριακές επιδόσεις. Την ίδια στιγμή όλες οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν εφέτος στην επιβράβευση των μετόχων τους, για πρώτη φορά από το 2008.

Επίσης, με θετικό μάτι είδαν οι ξένοι τα περιθώρια επιτάχυνσης των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και ενίσχυσης των καθαρών εσόδων από τόκους που ανάλυσαν οι τραπεζίτες για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο για τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων, μιας και από εφέτος η Ευρωζώνη θα εισέλθει εκτός απροόπτου σε καθεστώς χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν προς τους επενδυτές ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τις απώλειες στο επιτοκιακό τους εισόδημα από τις υφιστάμενες χορηγήσεις μέσω της αύξησης των νέων εκταμιεύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση θετικά θα λειτουργήσουν τόσο τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και οι υψηλοί δείκτες ρευστότητας που διατηρούν οι τέσσερεις συστημικοί όμιλοι.

Επίσης, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των εσόδων από προμήθειες, καθώς σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα παραμένουν πολύ χαμηλά ως ποσοστό του ενεργητικού τους.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι παρά τις αναμενόμενες μειώσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων τους την επόμενη τριετία. Θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για την επιβράβευση των μετόχων τους μέσω μερισμάτων.

Μάλιστα, οι τέσσερεις τραπεζίτες εξήγησαν ότι πέραν των εκτιμήσεων για την περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου, κομβικό ρόλο για την προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά παίζει το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρα μας.

Το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει ξανά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί συνθήκη ικανή για να δώσει επιπλέον ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% έναντι 2,4% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,8% από 4,3%, λειτουργώντας υποστηρικτικά στον κλάδο.

Τι μέρισμα θα διανείμουν

Ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι και η έκθεση της Optima Bank που κυκλοφόρησε μέσα στην εβδομάδα και επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,75x, κάτι που συνεπάγεται ένα σημαντικό discount, της τάξεως του 26% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως προσθέτει, οι ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν μέσο δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 14% φέτος, το οποίο θα είναι κατά 130 μονάδες βάσης υψηλότερο από τις αντίστοιχες στην ΕΕ (12,7%).

Σύμφωνα με την Optima Bank αυτό δεν δικαιολογεί τα τρέχοντα discounts για τις ελληνικές τράπεζες. «Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, και εκτιμούμε πως η Εθνική (15%) και η Eurobank (14%) θα δημιουργήσουν το υψηλότερο RoaTBV, με την Πειραιώς (13,5%) και την Alpha (11,2%) να ακολουθούν. Με βάση τις τιμές στόχους μας οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται με P/TBV στο 1x, ευθυγραμμιζόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές», αναφέρει η Optima.

Όσον αφορά στα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες, η Optima εκτιμά ότι το pay out ratio θα διαμορφωθεί στο 23% επί της καθαρής κερδοφορίας, προσφέροντας μια μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%. Η Εθνική (4%) και η Eurobank (3,9%) αναμένεται να προσφέρουν την υψηλότερη ακαθάριστη μερισματική απόδοση, με την Πειραιώς να βρίσκεται στο χαμηλότερο εύρος (2%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η Εθνική Τράπεζα θα μοιράσει στους μετόχους της 0,27 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, 0,35 ευρώ για τη χρήση 2024 και 0,40 ευρώ για το 2025.

Η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται να μοιράσει 0,07 ευρώ ανά μετοχή φέτος (για τη χρήση 2023), 0,11 ευρώ για το 2024 και 0,18 ευρώ για τη χρήση 2025. Αντίστοιχα, η Eurobank αναμένεται να διανείμει για τη χρήση 2023 0,07 ευρώ ανά μετοχή, για το 2024 0,08 ευρώ και για το 2025 επίσης 0,08 ευρώ.

Η Alpha Bank, τέλος, εκτιμάται ότι θα δώσει μέρισμα 0,06 ευρώ για τη χρήση 2023, 0,08 ευρώ για τη χρήση 2024 και 0,09 ευρώ για τη χρήση 2025.

«Κλείδωσε» η διάθεση του 20% της Τράπεζας Πειραιώς

Την ίδια στιγμή, στο περιθώριο των επαφών στη Νέα Υόρκη κλείδωσε τελικά και το τελικό ποσοστό διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει το ΤΧΣ και το οποίο ανέρχεται στο 20%. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκληρό μπρα ντε φερ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την διοίκηση της τράπεζας και τους συμβούλους της διαδικασίας που ήταν σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώθηκε με νικητή το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Radar ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αξιολόγησε όλα τα δεδομένα, αποφάσισε τελικά ότι την δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου η μερική αποεπένδυση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα του 20%.

Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg από το Νταβός την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για την Τράπεζα Πειραιώς απάντησε πως θα αποκρατικοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό της τράπεζας. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν την επιλογή του Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι «προχωράμε» με την διάθεση σε αυτή τη φάση του 20% των μετοχών ενώ το ΤΧΣ θα διατηρήσει το υπόλοιπο ποσοστό (7%) προκειμένου να πουληθεί σε δεύτερη φάση.

Σημειώνεται ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου όσο και οι σύμβουλοι της διαδικασίας επιθυμούσαν, με δεδομένο το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εισέπρατταν τις τελευταίες εβδομάδες, την διάθεση του συνόλου του ποσοστού του ΤΧΣ (27%).

Ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, σε κατ’ ιδίαν επαφές με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δεν έκρυβαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν θέσεις στην Πειραιώς, καθώς θεωρούν ότι η ελληνική τραπεζική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά και λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων της χώρας.

Και ενώ μέχρι και το τέλος του 2023 η σύσταση των συμβούλων φαινόταν να πείθει την κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρηθεί η διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, του συνόλου των μετοχών (337.599.150 τεμάχια) Πειραιώς, τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πλέον ασφαλέστερη επιλογή τη διάθεση χαμηλότερου ποσοστού,προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη αποτίμηση.

Έτσι και αλλιώς και οι ίδιοι κύκλοι συμφωνούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ισχυρό, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν την δεδομένη χρονική στιγμή στις αγορές, τις εντυπωσιακές οικονομικέςεπιδόσεις που θα ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Φεβρουαρίου και φυσικά τις γενικότερες προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ο CFO Θοδωρής Γναρδέλλης, η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Μπερμπάτη και ο επικεφαλής του IR Ξενοφών Δαμαλάς, είχαν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα σειρά διαδοχικών παρουσιάσεων που διοργανώνουν οι σύμβουλοι, UBS και Goldman Sachs.

Το ίδιο έπραξαν και αυτή την εβδομάδα στο roadshow της τράπεζας στη Νέα Υόρκη (23 και 24 Ιανουαρίου) ενώ την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε το παρών στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο η διοίκηση συναντήθηκε και έκαναν παρουσιάσεις σε εκπροσώπους των Blackrock, Fidelity, Fiera Capital, Toscafund, Wellington, και τώρα έπεται συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Στις καλένδες οδηγείται η αποέπενδυση του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες – Βαραίνει το κλίμα στην οικονομία και στην αγορά – Άνω των 6 δις ευρώ το κόστος ανάταξης – Στην πρέσα κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα!

Τέλος Φεβρουαρίου αποφασίζει το ΤΧΣ

Η διοίκηση του ΤΣΧ, σε συνεργασία με τον σύμβουλο, την Bofa, θα παρουσιάσει την τελική της εισήγηση στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Πειραιώς, στις 23 Φεβρουαρίου, και την ολοκλήρωση του premarketing.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου που είναι το Πάσχα των καθολικών.

Ωστόσο το Δ.Σ. του Ταμείου έχει ήδη προκρίνει το μοντέλο της Εθνικής για την αποεπένδυσή του και από την Πειραιώς, δηλαδή με τη διαδικασία του bookbuilding το οποίο παραπέμπει σε γρήγορο κλείσιμο του βιβλίου εντός μιας ημέρας και ευνοεί το παράλληλο άνοιγμα προσφορών για το ελληνικό κοινό.

Στο 9,1% το ποσοστό του Χόλτερμαν στην Alpha bank

Στο 9,1% το ποσοστό του Χόλτερμαν στην Alpha Bank – Δεν αρκείται σε παθητικό ρόλο ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, που άμεσα ξεπερνά το 10%, κατοχυρώνει επισήμως θέση και αποκτά Fit & Proper – Η απτή εμπιστοσύνη στην διοίκηση του Β. Ψάλτη, ο ρόλος της Unicredit και η συρρίκνωση του ποσοστού του Πόλσον!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η άφιξη της ιταλικής Unicredit στην Alpha bank, αποκτώντας το 9% που κατείχε το ΤΧΣ, αλλάζει πλέον όλα τα δεδομένα στην εγχώρια συστημική τράπεζα, καθώς η έλευση μιας κορυφαίας ευρωπαϊκής τράπεζας στο μετοχικό της κεφάλαιο, πέραν της απτής εμπιστοσύνης στην διοίκηση και τα οικονομικά δεδομένα της, δημιουργεί μια νέα δυναμική για το εγγύς μέλλον, τόσο για την ίδια την Alpha Bank, όσο και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα!

 

Και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των κορυφαίων ξένων επενδυτών τόσο για τη συμμετοχή τους στα placements όσο και για την απόκτηση μετοχών των τραπεζών μέσα από το Χρηματιστήριο, οι οποίες οδηγούν εδώ και καιρό την κούρσα της αγοράς!

 

Παράλληλα, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, η έλευση των Ιταλών κατοχυρώνει σε μεγάλο βαθμό την επένδυση που ήδη έχει κάνει στην πάλαι ποτέ Τράπεζα Πίστεως, ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, την ώρα που ο περίφημος αμερικανός κερδοσκόπος Πόλσον «αδειάζει τη γωνιά» για τους νέους παίκτες!

 

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω σε πρόσωπα και πράγματα, το αφεντικό του Ελλάκτωρα, που σε μόνιμη βάση με τις τοποθετήσεις του και τις ενέργειες του καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του στην εθνική οικονομία και το εγχώριο επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει ήδη φθάσει να κατέχει το 9,1% των μετοχών της Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκαλύψεις του Radar ότι συνεχίζει να αγοράζει και έχει ξεπεράσει προ πολλού το 5%-7% που η πιάτσα ισχυρίζεται ότι πιθανόν κατέχει στην συστημική τράπεζα!

 

Επιπροσθέτως, οι βαθείς γνώστες των επιχειρηματικών προσωπικοτήτων ισχυρίζονται ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν δεν έχει μάθει να διαδραματίζει δεύτερο, παθητικό ρόλο!

 

Και τούτο καταδεικνύεται σε όλη του την επιχειρηματική διαδρομή στη χώρα μας, από την ΓΕΚ Τέρνα έως και τον Ελλάκτωρα!

 

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με έγκυρες πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, οδηγούν στην βεβαιότητα ότι ο Χένρι Χόλτερμαν, που ως γνωστόν ενδιαφέρεται πολύ σοβαρά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα ενισχύσει τη μετοχική του θέση στην Alpha bank, παρακολουθώντας από κοντά τις προθέσεις των Ιταλών και τις μετοχικές τους βλέψεις για την τράπεζα και πολύ σύντομα θα ξεπεράσει κατά πολύ το 10% των μετοχών, εξέλιξη που θα καταδείξει τον επενδυτικό και ρυθμιστικό του ρόλο στην Alpha Bank, όπου ως γνωστόν στηρίζει απεριόριστα και εμπιστεύεται στον υπέρτατο βαθμό τον Βασίλη Ψάλτη!

 

Και η απόκτηση άνω του 10% θα έρθει για να κατοχυρώσει τον επίσημο ρόλο του μέσα από τις ανακοινώσεις που βάσει του νόμου επιβάλλεται να γνωστοποιηθούν στο επενδυτικό κοινό, ενώ θα καταδειχθεί στην πράξη η ικανότητα του Ολλανδού να αποκτήσει από τις εποπτικές αρχές το περίφημο Fit & Proper, που «και με τη βούλα» θα κατοχυρώσει την δυνατότητα του για ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα!

 

Σε απλά λόγια ο Χόλτερμαν «ήρθε για να μείνει» και στις Τράπεζες, ειδικότερα δε στην Alpha bank την ώρα τούτη, όπου αυξάνει τα ποσοστά του και κατοχυρώνει τον ρυθμιστικό του ρόλο στις εξελίξεις, σε συνάρτηση με τις βλέψεις των Ιταλών και τις φιλοδοξίες της Διοίκησης της ιστορικής συστημικής τράπεζας, που έχει ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα!

Δημόσια πρόταση και έξοδος ιστορικής εισηγμένης από το ΧΑ με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη

Για ποια μεγάλη εισηγμένη, με εντυπωσιακή ανάπτυξη και αποτελέσματα, φημολογείται ότι υπάρχουν σκέψεις, κατόπιν εισηγήσεων Ελλήνων και ξένων τραπεζιτών, για εισαγωγή σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού;

Για ποια μεγάλη εισηγμένη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και ραγδαία ανάπτυξη, φημολογείται ότι κατόπιν σχετικών εισηγήσεων Ελλήνων και ξένων τραπεζιτών, υπάρχουν σκέψεις για εισαγωγή των μετοχών της σε ένα εκ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του εξωτερικού, δηλαδή να μπει στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Φρανκφούρτη ή στον Nasdaq της Νέας Υόρκης; Βεβαίως από την μεγάλη εισηγμένη, κορυφαία στον χώρο της, η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται! Και μάλιστα κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για «παιχνίδια» τραπεζιτών και fund managers που τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλοκή στις δράσεις της εταιρείας!

https://radar.gr/keyword/intrakat

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα – Η δικαστική διαφορά για μια οφειλή της προηγούμενης Διοίκησης της Ιντρακάτ που δεν αναγνωρίζεται από την νέα Διοίκηση για σοβαρούς λόγους και οι σκοπιμότητες των «γνωστών – αγνώστων»!

Μια δήθεν είδηση, που στην ουσία αποτελεί παραποίηση της πραγματικότητας και αποσκοπεί στη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων τόσο στην επιχειρηματική πιάτσα όσο και στο Χρηματιστήριο όπου η μετοχή της Ιντρακάτ «καλπάζει» λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης και της εξυγίανσης των οικονομικών, ότι εις βάρος της τεχνικής – και όχι μόνο- εταιρίας έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής, δημοσιεύθηκε (τρόπος του λέγειν), σε «εφημερίδα» – «φωτοτυπία», το εξώφυλλο της οποίας κυκλοφορεί μεταξύ κάποιων γνωστών που το στέλνει ηλεκτρονικά ο ένας στον άλλο! Πηγές της πιάτσας και κύκλοι του εργοληπτικού ομίλου μιλούν για «εκβιαστικές» πρακτικές «κατά συνήθεια» και ξεκαθαρίζουν όσον αφορά τις εν λόγω αναφορές:

 

Πρώτον ότι η διαταγή πληρωμής σε βάρος της Ιντρακάτ που αφορά ποσό 140.000 ευρώ από το 2021, αποτελεί υποχρέωση της παλιάς διοίκησης.

 

Δεύτερον, την υποχρέωση αυτή η νυν διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου δεν αποδέχεται και έχει προσφύγει δικαστικά!

 

Είναι επομένως προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι μια δικαστική διαφορά, από την παλαιά διοίκηση, που δεν αναγνωρίζεται από την νέα ιδιοκτησία και την νέα διοίκηση του εργοληπτικού ομίλου, παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να προκαλέσει με σκοπιμότητα εντυπώσεις εις βάρος της Ιντρακάτ, ενός κολοσσού πλέον σε σχέση με το παρελθόν, που ήδη εξαγόρασε την Άκτωρ, εκτίναξε το ανεκτέλεστο έργων της, μπήκε σε όλες τις μεγάλες δουλειές του χώρου και η νέα διοίκηση της έχει πληρώσει μέσα σε δύο μήνες 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε προμηθευτές, υπεργολάβους και συνεργάτες! Και όμως κάποιοι, πάνε να παρουσιάσουν ότι δήθεν έχει θέμα για 140 χιλιάρικα… Το άκρον άωτον της υποκρισίας!!! Ποιοι – γνωστοί άγνωστοι- κρύβονται πίσω από την εν λόγω – κάτω από τη ζώνη – επίθεση; Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο…

Μετά το Nammos οι Άραβες του Αμπου Ντάμπι τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί ως partner και ως fund manager ο Πέτρος Στάθης εξαγοράζουν το Barbarossa της Πάρου και τα Beefbar σε Αστέρα Βουλιαγμένης και Μύκονο!

Μετά το Nammos οι Άραβες του Αμπου Ντάμπι τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί ως partner και ως fund manager ο Πέτρος Στάθης εξαγοράζουν το Barbarossa της Πάρου και τα Beefbar σε Αστέρα Βουλιαγμένης και Μύκονο!

Μετά την εξαγορά του Nammos – δημιούργημα του περίφημου Ζαννή Φραντσέσκου – από τους Άραβες του Άμπου Ντάμπι τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί ως fund manager αλλά και ως partner ο Πέτρος Στάθης και την επιθετική επέκταση του πασίγνωστου beach bar της Μυκόνου που πλέον αναδεικνύεται σε τεράστιο Brand με διεθνείς αναφορές σε Ντουμπάϊ, Εμιράτα αλλά και στις Κάννες όπου ανοίγει άμεσα τις πύλες του, οι Άραβες έχουν ήδη προχωρήσει στις επόμενες επιθετικές κινήσεις τους στην εστίαση στην Ελλάδα με την αντίστοιχη εξαγορά εμβληματικών εστιατορίων! Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μετά από ταχύτατες ενέργειες του ικανότατου μάνατζερ Πέτρου Στάθη, το fund υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς – οι υπογραφές έπεσαν προ ημερών- και του περίφημου bar restaurant Barbarossa της Νάουσας της Πάρου, που έχει ήδη επεκταθεί και στο Bodrum της Μικράς Ασίας! Παράλληλα κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Πέτρος Στάθης φέρεται να τρέχει την υπόθεση της εξαγοράς των δύο περίφημων εστιατορίων Beef Bar, (Αστέρας Βουλιαγμένης και Άγιος Γιάννης Μυκόνου) που έλκουν την καταγωγή τους από το Παρίσι, όπου στο 8ο διαμέρισμα της πόλης του φωτός εδρεύει το ιστορικό εστιατόριο με την art nouveau διακόσμηση!

Διαβάστε ακόμη: