Σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και των Συμβούλων που έχουν αναλάβει την διάθεση του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αιτία των αυξημένων τριβών που σημειώνονται δεν είναι άλλη από το ύψος του προς διάθεση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς τον ερχόμενο Μάρτιο, αμέσως μετά τη δημοσίευση από την τράπεζα των οικονομικών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου 2023 και υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές.

Όπως έχει γράψει το Radar από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας σχηματοποιήθηκαν δύο κυρίαρχες επενδυτικές τάσεις: η μια της Κυβέρνησης που επιθυμεί την διάθεση μέρος μόνο του ποσοστού που ελέγχει μέσω του ΤΧΣ διατηρώντας συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς που θα αξιοποιήσει σε δεύτερη φάση, και η άλλη των συμβούλων που εκτιμούν ότι το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για ελληνικά χαρτιά είναι ικανότατο για να στέψει με επιτυχία την διάθεση του συνόλου του ποσοστού.

Και ενώ μέχρι και το τέλος του 2023 η σύσταση των συμβούλων φαινόταν να πείθει την Κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρηθεί η διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, του συνόλου των μετοχών (337.599.150 τεμάχια) Πειραιώς, τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πλέον ασφαλέστερη επιλογή τη διάθεση χαμηλότερου ποσοστού, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη αποτίμηση.

Έτσι και αλλιώς και οι ίδιοι κύκλοι συμφωνούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ισχυρό, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν την δεδομένη χρονική στιγμή στις αγορές, τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις που θα ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Φεβρουαρίου και φυσικά τις γενικότερες προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 577 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Ο αρχικός σχεδιασμός και τι άλλαξε

Γιατί όμως άλλαξε ο αρχικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, που περιελάμβανε την διάθεση του συνόλου του ποσοστού (σ.σ. 27%) που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία του accelerated book building για ξένους επενδυτές και δημόσιας προσφοράς για εγχώριους.

Πηγές που παρακολουθούν στενά την διαδικασία τονίζουν ότι οι επαφές που προηγήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με ισχυρά διεθνή κέντρα δεν φαίνεται να απέδωσαν, προς το παρόν, έμπρακτο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να προχωράει σε αναπροσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής του και να επικεντρώνεται στο ποσοστό διάθεσης των μετοχών που θα διατεθούν στην αγορά.

Το επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν φαίνεται να πείθει τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που έχει προσλάβει η Τράπεζα Πειραιώς (Goldman Sachs και UBS) οι οποίες από την πλευρά τους εισπράττουν ισχυρή ζήτηση από πλευράς των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες και η οποία, όπως ισχυρίζονται είναι ικανή, να απορροφήσει το σύνολο των μετοχών Πειραιώς, ιδιοκτησίας ΤΧΣ, χωρίς σημαντική επίπτωση στην τιμή διάθεσης.

Στην επιχειρηματολογία τους για το αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές προσθέτουν και το πρόσφατο προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας με τις πολλές υπερκαλύψεις της προσφοράς καθώς και τις προσδοκίες για ένταξη του Χ.Α. σε watchlist αναβάθμισης σε ανεπτυγμένη αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον οι σύμβουλοι προτείνουν στην κυβέρνηση να «τρέξει» η διαδικασία με τρόπο που θα επιτρέψει να βολιδοσκοπηθεί η ζήτηση από πλευράς της αγοράς και εν συνεχεία να αποφασισθεί το τελικό ποσοστό διάθεσης.

Μάλιστα στη συνολική διαδικασία προτείνουν να υπάρξει πρόβλεψη για την ύπαρξη ξεχωριστής «δεξαμενής» προς διάθεση μετοχών σε μεγάλα funds, που διατηρούν ήδη θέση στη μετοχή, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατανομής.

BofA

Τι θα πράξει η ΒοfA

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο τελικός λόγος,  ανήκει τυπικά στο ΤΧΣ και στην Bank of America, η οποία επελέγη από το ΤΧΣ ως σύμβουλος διάθεσης για την Τράπεζα Πειραιώς.

H BofA καλείται στα τέλη Φεβρουαρίου να καταθέσει στο Δ.Σ. του ΤΧΣ, σύμφωνα με όσα έχει ήδη δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης, την εισήγησή της για την κατάλληλη χρονική περίοδο της διάθεσης και το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε εφόσον το αποφασίσει ο μέτοχος, να διενεργηθεί η διάθεση υφιστάμενων μετοχών στις αρχές Μαρτίου. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην περίπτωση που υπάρξει εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς, από τράπεζα ή sovereign/private equity fund.

Σε μια τέτοια περίπτωση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το ΤΧΣ κρίνει ότι η συγκεκριμένη προσφοράπληρεί τις διαδικασίες και είναι συμφέρουσα, θα ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που παρακολουθήσαμε το περασμένο Φθινόπωρο για το 9,87% της Alpha Βank.

Οι 10+1 μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «ραντάρ» των ξένων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ράλι του Γενικού Δείκτη στη χρηματιστηριακή αγορά.

Τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνά το 3% ενώ σε διάστημα ενός μηνός το 5,42%.

Οι τράπεζες καθώς και τα λεγόμενα blue chips εξακολουθούν να βρίσκονται στο «ραντάρ» των ξένων χαρτοφυλακίων που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να αυξάνουν σταδιακά τις θέσεις τους σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και παρ’ όλο που αρκετοί τίτλοι κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι εκτιμήσεις της αγοράς δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι «μπροστάρης» της αγοράς αν και φαίνεται ότι υπάρχει και σημαντική διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι αναλυτές της FastFinance, θα έχει σαν αποτέλεσμα να προσελκύσει περισσότερους συμμετέχοντες επενδυτές και traders στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μιας και τα μεγάλα placements που έγιναν στον τραπεζικό, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως τα ΕΛΠΕ, είναι με νέα κεφάλαια που αποφασίζουν να τοποθετηθούν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα «πετάξει» για το ταμπλό και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ενώ θα υπάρξει και η πώληση πακέτων της Πειραιώς, το υπόλοιπο της Εθνικής αλλά και των ΕΛΠΕ.

«Το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό ή και ακόμα καλύτερο από το 2023 και μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά όσο και από τις επιδόσεις των εταιριών δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε» τονίζουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της FastFinance.

Οι «χρυσές» τράπεζες

Στο «κάδρο» των ξένων βρίσκονται, όπως είπαμε, εδώ και καιρό οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Eurobank βρίσκονται στο ταμπλό κοντά σε υψηλά 8ετίας, η Alpha Bank σε υψηλά 4ετίας και η Πειραιώς της τελευταίας 3ετίας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους οίκους S&P, Moody’s και Fitch στο τέλος του 2023, ο οίκος Jefferies προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών με το… «καλημέρα» της νέας χρονιάς με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται στα 2,25 ευρώ για την Alpha Bank από 1,10 ευρώ προηγουμένως, στα 8,80 ευρώ για την Εθνική από 7,40 ευρώ προηγουμένως, στα 2,25 ευρώ για τη Eurobank από 1,70 ευρώ προηγουμένως και τέλος στα 4,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,10 ευρώ προηγουμένως.

Από το «χορό» των αναβαθμίσεων δεν θα μπορούσε να λείψει και η Morgan Stanley η οποία παρουσίασε τα τρία σενάρια για τις εγχώριες τράπεζες και πιο συγκεκριμένα:

Βασικό σενάριο: Τιμή στόχος για την Εθνική τα 8,14 ευρώ, για την Πειραιώς τα 4,58 ευρώ, για την Eurobank τα 2,33 ευρώ και για την Alpha Bank τα 2,08 ευρώ.

Θετικό σενάριο: Τιμή στόχος για την Εθνική τα 9,87 ευρώ, για την Πειραιώς τα 5,55 ευρώ, για την Eurobank τα 2,64 ευρώ και για την Alpha Bank τα 2,36 ευρώ.

Αρνητικό σενάριο: Τιμή στόχος για την Εθνική τα 4,58 ευρώ, για την Πειραιώς τα 2,19 ευρώ, για την Eurobank τα 1,18 ευρώ και για την Alpha Bank τα 1,03 ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απόδοση +40% για το 2023 – Ξεπέρασε τις μεγάλες διεθνείς αγορές

ΕΛΠΕ και Μοτορ Οιλ

Οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο εξαιτίας των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση στην Υεμένη έστειλε το Brent μια «ανάσα» από τα $80 το βαρέλι στις διεθνείς αγορές και έβγαλε στην επιφάνεια τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Οι «ναυαρχίδες» της ενέργειας επί ελληνικού εδάφους τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Οιλ έχουν επωφεληθεί από την ευνοϊκή συγκυρία στο ταμπλό.

Τα ΕΛΠΕ πλέον διαπραγματεύονται με κομμένο το μέρισμα των €0,30 ανά μετοχή.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές μπορεί το δημόσιο να κρατά ποσοστό 31% και σταθερά 3 μέλη στο Δ.Σ. της εισηγμένης, παρόλα αυτά ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση έχει ανοίξει.

Χαρακτηρίζεται ως «αμυντική» επιλογή για τα χαρτοφυλάκια περισσότερο λόγω της συμμετοχής του δημοσίου.

Αυτή την στιγμή σαν δεδομένο υπάρχει το Placement στα επίπεδα που διαπραγματεύεται, ενώ τεχνικά όσο συντηρεί το 7 ο τίτλος δεν προβληματίζεται και μπορεί να δει κίνηση στην ζώνη του 8+ που είναι και η κύρια αντίσταση του.

Στην Μότορ Οιλ τα βλέμματα στρέφονται στις 24 Ιανουαρίου όπου η Γενική Συνέλευση των μετόχων θα κληθεί να ανάψει το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Anemos ενώ σημαντική τιμή στόχο στα €32,38 έχει δώσει για τη μετοχή η Alpha Finance με σύσταση «buy». Σύμφωνα με τους αναλυτές ο όμιλος αναμένεται να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ από τα 837 ΜW σήμερα, στο 1 GW τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ασταμάτητος» ο Μυτιληναίος

Με υψηλές ταχύτητες εξακολουθεί να «τρέχει» στο ταμπλό και η μετοχή της Μυτιληναίος την οποία παρακολουθούν εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια.

Η εισηγμένη ήταν μια από εκείνες που πραγματοποίησαν τις καλύτερες επιδόσεις τη χρονιά που μόλις πέρασε δίνοντας με μεγάλη συχνότητα ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ειδήσεις.

Κινείται γύρω από τα επίπεδα των €37 – €38 και σύμφωνα με τους αναλυτές εάν τα «σπάσει» με πειστική κατοχύρωση θα ανοίξει ο δρόμος για τα €46.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σημαντική προσπάθεια συντήρησης των 1.180 μονάδων για το Γ.Δ

Μέσα σε… όλα η Intrakat

Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με στρατηγικές συμφωνίες όπως αυτή με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ εξακολουθεί να κλείνει σημαντικά deals και τη νέα χρονιά.

Πρόσφατα υπέγραψε τη σύμβαση του διαγωνισμού για τη συντήρηση και λειτουργία της Εγνατίας Οδού μαζί με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ημειώνεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες άγγιξε τα υψηλά 15ετίας των €5.

Ο στόχος της Aegean και η Autohellas

Η εικόνα της Aegean δεν θυμίζει τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς είναι μια από εκείνη που αντί να κερδίζει έχει μείνει πίσω σε βάθος εξαμήνου.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις όπως λένε οι αναλυτές κάτι φαίνεται να… κινείται με πρώτο στόχο προσέγγισης τα €12,80.

Η εταιρεία προσέφερε 18,5 εκατομμύρια θέσεις το 2023, αυξημένες κατά 3,1 εκατ. συγκριτικά με το 2022, ενώ μετέφερε 15,5 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 3,2 εκατ., επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξεως του 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται στην Autohellas η οποία θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας με το υπό έκδοση 5ετές κοινό ομολογιακό δάνειο έως €200 εκατ. το οποίο θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων καθώς και την κάλυψη χρηματοοικονομικών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της FastFinance το τελευταίο εξάμηνο συνεχίζει να δίνει ευκαιρίες εισόδου, εντός ενός μεσοπρόθεσμου σχηματισμού συσσώρευσης που φαίνεται να οριοθετείται στα €13,50.

Διάσπαση αυτού του επιπέδου εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τον πρώτο στόχο που τοποθετείται στα  €15,80 και τελικό αποδέκτη τα €19,40.

Αντίστροφη μέτρηση για την Jumbo

Η αντίστροφη μέτρηση πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων -που αποτελούν παραδοσιακά και το καλύτερο διάστημα όσον αφορά στις πωλήσεις για την εταιρεία- έδειξε ότι η Jumbo θα κατάφερνε να γυρίσει σε παλιές καλές εποχές.

Στην πιάτσα λένε ότι καρπώθηκε μεγάλο μέρος της πίτας των εποχικών – εορταστικών πωλήσεων και περιμένουν ότι ο ισχυρός άντρας της εταιρείας θα τους επιβραβεύσει για την εμπιστοσύνη που δείχνουν διαχρονικά στη μετοχή.

Εξάλλου όπως ανέφερε και στη διαφήμισή της «αν ένας δεν πιστεύει κανένας δεν πιστεύει» κάτι που φάνηκε και από τις τελευταίες συνεδριάσεις όπου υποχωρεί άνω του 3% σε μηνιαία βάση με πολλούς να μαζεύουν τα βραχυχρόνια κέρδη τους.

Ο εφοπλιστής Οικονόμου, η εσωτερική πληροφόρηση, το διυλιστήριο της Lukoil στη Σικελία, τα 200 εκατ., η option, η σύγκρουση με τον Στάινμετζ και η αναζήτηση πετρελαϊκών συμφερόντων!

Ραγδαίες εξελίξεις με το διυλιστήριο της Lukoil στη Σικελία – Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, «πέταξε έξω» τον Στάινμετζ και πήρε τον έλεγχο του Δ.Σ. – Η εσωτερική πληροφόρηση, η option και τα κέρδη των 2 δις. από τη μεταφορά παράνομου ρωσικού πετρελαίου!

Είχαμε αναφερθεί προ μερικών εβδομάδων στους «καλούς χριστιανούς» του εφοπλισμού, «στα καλά παιδιά» (στο καλάθι δεν χωρούν στο κοφίνι περισσεύουν) των «δωρεών» σε εκκλησίες, ιδρύματα και σωματεία (μπας και αγιάσουν), οι οποίοι αποκόμισαν υπέρογκο πλουτισμό, μεταφέροντας παράνομο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, τόσο από την ΕΕ όσο και από τον αμερικανικό παράγοντα!

Ένα εξ αυτών των τέκνων του ελληνικού εφοπλισμού, που φέρεται να ταυτίστηκε με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, είναι και ο Γιώργος Οικονόμου, που έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία τόσο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου οι εταιρίες του πήγαν άπατες, εις βάρος του διεθνούς επενδυτικού κοινού, όσο και για τα εκατοντάδες ακίνητα που διαθέτει και τα οποία εμπεριέχονται σε πλήθος offshore εταιριών, που υποτίθεται θα διανεμηθούν σε γυναίκες και παιδιά, «ων ουκ έστιν αριθμός»!

Ο περίφημος Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου διεθνώς, μετά την κρατική ρωσική εταιρία, κατάφερε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη του ρωσικού παράγοντα, γεγονός που του απέφερε εσωτερική πληροφόρηση!

Και η εσωτερική πληροφόρηση αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει γνώση και πρόσβαση στην πώληση του διυλιστηρίου στην Σικελία από την Lukoil όπου καταβάλλοντας το ποσόν των 200 εκατ. ευρώ απέκτησε μετοχική σχέση μειοψηφίας αλλά και option δικαιώματος μελλοντικής προαίρεσης!

Επί του προκειμένου ο προνομιακός μεταφορέας του ρωσικού πετρελαίου εφοπλιστής Οικονόμου, βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ισραηλινό μεγαλοεπιχειρηματία και πολυεκατομμυριούχο Μπένι Στάινμετζ ο οποίος απέκτησε από την Lukoil το πλειοψηφικό πακέτο του εν λόγω διυλιστηρίου στην γειτονική χώρα!

Ωστόσο οι εξελίξεις όσον αφορά τον περίφημο διυλιστήριο είναι ραγδαίες, καθώς ο διαβόητος εφοπλιστής που εδώ και αρκετό καιρό φέρεται να βρίσκεται σε κύκλο διερευνητικών επαφών με μεγάλα πετρελαϊκά συμφέροντα, κατάφερε να «πετάξει έξω» τον Στάινμετζ από το πρώην διυλιστήριο της Lukoil στην Σικελία και εκμεταλλευόμενος προβλήματα ρευστότητας του Ισραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία να αποσπάσει τον έλεγχο του ΔΣ! Γεγονός που του προσδίδει την απόλυτη κυριαρχία!

Μάλιστα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές με βαθιά γνώση εκ των έσω σε πρόσωπα και πράγματα, ο εφοπλιστής Οικονόμου, των offshore και των έργων τέχνης που άφησε ανάγλυφο το στίγμα του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καυχιέται στο ΔΣ του πρώην ρωσικού διυλιστηρίου της Σικελίας ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από τη ρωσική εισβολή και εντεύθεν, μέσα από την διακίνηση του παράνομου ρωσικού πετρελαίου έχει καταγράψει κέρδη άνω των 2 δις. δολαρίων!

Το πρόβλημα βεβαίως του εφοπλιστή Οικονόμου φέρεται να είναι ότι τα ισχυρά πετρελαϊκά συμφέροντα στην Ελλάδα δεν του έχουν εμπιστοσύνη για τα έργα και τις ημέρες του, αλλά και για τις «προσωπικές» συζητήσεις του με Ρώσους και Αμερικανούς, στους οποίους παρεμπιπτόντως, εσχάτως έχουν κοινοποιηθεί κρίσιμες και καθοριστικές πληροφορίες για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, σε σχέση με την τροφοδοσία αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων!

Σε απλά λόγια, στην Ελλάδα οι ισχυροί των πετρελαίων θεωρούν ότι αυτός τους «κάρφωσε» προς ίδιον όφελος!

Και ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εκτός του διαβόητου εφοπλιστή και προβεβλημένος Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας…

«Βίοι αντίθετοι» για Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στο Μέγαρο Μαξίμου - Η μεγάλη εκτίμηση του Πρωθυπουργού για τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς και ο «λίγος» επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας που βαθμολογείται «κάτω από τη βάση»!

«Βίοι αντίθετοι» για Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στο Μέγαρο Μαξίμου – Η μεγάλη εκτίμηση του Πρωθυπουργού για τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς και ο «λίγος» επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας που βαθμολογείται «κάτω από τη βάση»!

Με εκ διαμέτρου διαφορετικά σχόλια και χαρακτηρισμούς απευθύνεται συχνά το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου και τον αντίστοιχο στην Εθνική Τράπεζα Παύλο Μυλωνά.

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν με σιγουριά ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και αρκετούς μήνες ξεκάθαρη εικόνα για τους δύο τραπεζίτες.

Από την μία ο Χρήστος Μεγάλου χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τον τιτάνιο αγώνα του να καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς το απόλυτο επενδυτικό success story ενόψει της διάθεσης του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ.

Από τον άλλη τον Παύλο Μυλωνά τον χαρακτηρίζει ως περιορισμένων δυνατοτήτων τραπεζίτη καθώς παρά την πολυετή ευκαιρία που του δόθηκε στο τιμόνι της τράπεζας, το μόνο που κατάφερε είναι να καταστήσει την Εθνική Τράπεζα ουραγό των εξελίξεων στον εγχώριο τραπεζικό στίβο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Χρήστος Μεγάλου έχει εκτοξεύσει τις «προσωπικές του μετοχές» στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για τα συνεχή ταξίδια του σε όλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, για τις δεκάδες συναντήσεις με όλους τους επενδυτικούς κολοσσούς, για την προσπάθεια του να διαφημίσει το τεράστιο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και φυσικά για τον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από το να προσελκύσει κορυφαίους επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν με νόημα ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Μεγάλου θα αποτελέσουν το «βαρύ πυροβολικό» της χώρας στο μεγάλο επενδυτικό συνέδριο που θα διοργανώσει στο τέλος Ιανουαρίου η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, για την προβολή της ελληνικής αγοράς και των εταιρειών της.

Στο αντίποδα τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι πλέον πεπεισμένος ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο δεν είναι το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να οδηγήσει στην «επόμενη μέρα» την Εθνικής Τράπεζας και να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση αλλά αξιολογήθηκε – και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα – και αποδείχθηκε τραπεζίτης «κάτω από τη βάση».

Αν μπορεί να χαρακτηριστεί «τραπεζίτης» ένα στέλεχος για δεκαετίας της Εθνικής Τράπεζας που η υψηλότερη θέση που κατέλαβε στην ιεραρχία ήταν Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Μελετών.

Άλλωστε οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι εμφανιζόταν κάθε φορά που εκάστοτε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του έδινε το λόγο να πει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδος.

Αδιάψευστος μάρτυρας οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας σε όλες τις βασικές τραπεζικές εργασίες, σε σύγκριση πάντα με τον ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να δεχθούν με τίποτα το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έστησε παρέα με τον κολλητό του, γνωστό investment banker της Goldman Sachs Χάρη Ηλιάδη, κατά το πρόσφατο placement για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο εις βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Όπως έγραψε το «R» την περασμένη εβδομάδα οι δύο τους μεθόδευσαν, πίεσαν και πέτυχαν τιμή για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα (στα 5,30 ευρώ) όταν η αγορά θεωρούσε εύλογο ένα τίμημα ακόμη και ένα ευρώ υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και το υψηλό εύρος της έκδοσης ήταν 5,44 ευρώ αλλά επιλέχθηκε χαμηλότερη τιμή για να προσελκύσει – όπως γράφτηκε – μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε και μέσα σε λίγες εβδομάδες τόσο οι ίδιοι όσο και οι καλά «ενημερωμένοι» φίλοι και πελάτες τους, αποκομίζουν ήδη τεράστιες υπεραξίες και κέρδη, με δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σκαρφαλώσει στα υψηλά δεκαετίας και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «φλερτάρει» με τα 7 ευρώ.

Ο μόνος λόγος που κρατήθηκε ο Μυλωνάς στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας είναι οι όποιες προσωπικές σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εξαντλούνταν στο «ξεροστάλιασμα» όπως λένε οι γείτονες κάθε Πάσχα- Καλοκαίρι – Κυριακές και Εορτές έξω από το εξοχικό του πρωθυπουργού στην Τήνο, για να αποσπάσει μια καλημέρα από τον ίδιο αλλά και η στενή σχέση της συζύγου του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Λόγος που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για τον κρατήσει στη θέση του, γεγονός που και ο ίδιος γνωρίζει και ετοιμάζεται για την «χρυσή» του αποχώρηση την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά τον αντικαταστάτη του στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δύο κορυφαία funds που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας «προειδοποίησαν» τον πρωθυπουργό, ότι θα φύγουν από τη χώρα αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία στο επιχειρηματικό περιβάλλον!

Δύο κορυφαία funds που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας «προειδοποίησαν» τον πρωθυπουργό, ότι θα φύγουν από τη χώρα αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία στο επιχειρηματικό περιβάλλον!

Δύο πολύ μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, επισκέφτηκαν – ξεχωριστά το ένα από το άλλο και σε διαφορετική χρονική στιγμή- κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκφράσουν τον προβληματισμό τους από την τρόπο που λειτουργεί η αγορά και γενικότερα το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, που διέπεται από μη προβλέψιμες παραμέτρους και αστάθμητους παράγοντες!

Επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των δύο κορυφαίων funds ούτε λίγο ούτε πολύ «προειδοποίησαν» (για να μην πω απείλησαν !!!) τον πρωθυπουργό, ότι αν η ομαλότητα δεν αποκατασταθεί και εάν οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από συγκεκριμένα κέντρα με επιθετικότητα, τότε θα εκποιήσουν τις τοποθετήσεις τους στη χώρα μας και θα επενδύσουν αλλού, στην Ιταλία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια!

Την επιχειρηματολογία των ξένων funds, ειδικά του ενός για λόγους που καθίστανται αντιληπτοί για τους καλά γνωρίζοντες, φέρεται να ενίσχυσε και ένας εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας, σε τηλεφωνική συνομιλία που κατά πληροφορίες είχε με τον πρωθυπουργό!

Διαβάστε ακόμη: