Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μία φράση που είναι ενδεικτική των προθέσεων του για το 2024: «Μεταρρύθμιση παντού».
Είχε προηγηθεί μία απαρίθμηση βασικών νομοθετικών δράσεων από τα συνολικά 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα που έχει αναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά που θα αλλάξουν την χώρα και θα την κάνουν μία κραταιά ευρωπαϊκή δύναμη.
Την ίδια ώρα ο Άκης Σκέρτσος μοίρασε στους υπουργούς του γνωστούς μπλε φακέλους που περιέχουν τις δράσεις που υποχρεούνται να φέρουν και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την κάθε δράση
Μεταρρύθμιση παντού
Μιλάμε για 221 μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και άλλες 2000 δράσεις.
Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση, μιας και ο ορίζοντας είναι καθαρός χωρίς να διακόπτεται η κυβερνητική θητεία.
Δικαιοσύνη
Μεγάλο ρόλο για την συνέχεια θα παίξουν και τα νομοσχέδια που έχει να φέρει η κυβέρνηση.
Σκοπός είναι να έχουν περάσει μέχρι τις ευρωεκλογές κρίσιμα νομοσχέδια που υπηρετούν το αφήγημα για «μεταρρυθμίσεις παντού».
Tον Ιανουάριο βγαίνει από την διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας που έρχεται ως νομοσχέδιο από τον Γ. Φλωρίδη και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Είναι σημαντικό γιατί αυστηροποιεί όλες τις ποινές και αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο νέος Π.Κ υπηρετεί μία πιο ρεαλιστική ίσως και δεξιά ατζέντα.
Επίσης η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αφορά την παρουσίαση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας, με την ενοποίηση ειρηνοδικών και πρωτοδικών.
Παιδεία και Υγεία
Μέσα στο νέο μήνα θα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση και το σχέδιο νόμου για την Επιστολική Ψήφο, το οποίο έχει προαναγγελθεί.
Ενώ στα τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη θα έρθει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μία εμβληματική μεταρρύθμιση που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Παιδεία και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, όμως, αναμένεται να ξεδιπλωθούν και οι πρωτοβουλίες του υπουργού Υγείας Μιχ. Χρυσοχοίδη για τον νέο υγειονομικό χάρτη, αλλά και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ανακαινίσεις Κέντρων Υγείας, ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Είναι ένας τομέας όπου το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να φέρει απτά αποτελέσματα και άμεσα.
Τα μεγάλα έργα
Παράλληλα, μέσα στο 2024 θα έχουν δρομολογηθεί κρίσιμα έργα που αλλάζουν το τοπίο όπως η δημοπράτηση του ΒΟΑΚ, η ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία, τμήματα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 μέχρι την Καλαμπάκα, καθώς και τμήματα του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.
Αλλά και ο νέος στόλος λεωφορείων που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών.
Η προοδευτική ατζέντα
Πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει με το κρίσιμο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Ενώ οι πρώτες ενδείξεις έλεγαν ότι το νομοσχέδιο θα πάει μετά τις ευρωεκλογές, νέες πληροφορίες λένε ότι μπορεί εν τέλει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία να έρθει και πριν τις ευρωεκλογές.
Το Μαξίμου δεν μπορεί να επιβάλει κομματική πειθαρχία, είναι σίγουρο ότι θα καταψηφιστεί από αρκετούς βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά η συμπεριφορά των βουλευτών και των υπουργών θα παίξει ρόλο και σε άλλη μία κορυφαία διαδικασία που σκέφτεται ο Πρωθυπουργός, δηλαδή τον ανασχηματισμό ώστε να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες και να κάνει πιο αποτελεσματική τη κυβέρνηση.
Τα κρίσιμα ταξίδια
Ο Πρωθυπουργός αμέσως τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς θα μπει σε έναν εντατικό ρυθμό μεγάλων και κρίσιμων ταξιδιών.
Στις 15 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Γιατί είναι πολύ σημαντικό το ταξίδι του πρωθυπουργού στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο, δεν χρειάζεται και πολύ ανάλυση.
Εκεί ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει έχοντας στις αποσκευές την επενδυτική βαθμίδα από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, το πρωτοσέλιδο του Economist που η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται ως η οικονομία του 2023 αλλά και τις αξιολογήσεις του Ecofin που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την Ελλάδα.
Ο Κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά πάει στο Νταβός με την οικονομία να έχει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην ανάπτυξη, για το 2024 μπορεί να φτάσει και το 3%, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο φάσμα της ύφεσης.
Είναι μία διαφορετική απόβαση στο Νταβός, αυτή τη φορά με ούριο άνεμο και θετικές προσδοκίες.
Πριν λίγα χρόνια , ένας άλλος πρωθυπουργός πήγε στο Νταβός και είπε ότι η Ελλάδα είναι μία διεφθαρμένη χώρα και το Νταβός έγινε κολαστήριο για κάθε επόμενο πρωθυπουργό…
Επενδυτικό συνέδριο στην Νέα Υόρκη
Στις 24 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan.
Είναι το δεύτερο συνέδριο που διοργανώνει καθώς είχε προηγηθεί το συνέδριο στο Λονδίνο το οποίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και είχε συγκεντρώσει αρκετούς επενδυτές.
Τώρα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί με αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να δείξει ότι η ελληνική οικονομία είναι άξια επενδύσεων και ότι οι ελληνικές εταιρείες ακμάζουν και είναι επικερδείς.
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα δει και τον Tζέιμι Ντίμον, τον CEO της JP Morgan και μέλος της FED που είναι έλληνας τρίτης γενιάς.
Τα ελληνοτουρκικά
Όσον αφορά στα κρίσιμα ταξίδια Μητσοτάκη είναι και αυτά που θα λάβουν χώρα στην Τουρκία.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε προγραμματισμό ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 2024 όπου θα μεταβεί μαζί με επιχειρηματίες ενώ μετά τις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο, θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα για να δει τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Οι δύο άνδρες, όμως, ενδέχεται να βρεθούν και νωρίτερα στο πλαίσιο συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επενδύσει και για το 2024 στην ελληνοτουρκική προσέγγιση καθώς έχει άμεσα αποτελέσματα όπως π.χ το τέλος των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την συνεργασία για την πάταξη των δικτύων λαθροδιακίνησης μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας.
Παράλληλα, όμως, θέτει και τα όρια αυτής της προσέγγισης αφού υπογραμμίζει ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ όταν η Άγκυρα θέτει αρκετά πράγματα στην ατζέντα για την Χάγη.
Στην Αθήνα, πάντως, κρατάνε τα θετικά και τονίζουν ότι μπορεί σε αυτή την τετραετία να έχει λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας μέσω προσφυγής στη Χάγη.
Τα 2 συνέδρια της ΝΔ και οι ευρωεκλογές
Ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα ασχοληθεί το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η Πειραιώς είναι τα Συνέδρια της ΝΔ μέσα στο 2024. Θα πραγματοποιηθούν 2 συνέδρια.
Ένα Αρχών και Θέσεων και ένα άλλο επετειακό καθώς το 2024 η ΝΔ κλείνει μισό αιώνα ζωής και θα πρέπει το συνέδριο να είναι πανηγυρικό.
Το πρώτο, όμως, είναι τυπικό και θα γίνει το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.
Παράλληλα, η νέα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα θα ξεκινήσει επαφές και περιοδείες με όλες τις οργανώσεις ανα την ελληνική επικράτεια για την ετοιμασία του κομματικού μηχανισμού στις ευρωεκλογές.
Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, κυρίως για την αντιπολίτευση καθώς εκεί θα δούμε ποιος θα είναι η νέα αξιωματική αντιπολιτευση για την χώρα.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ βρίσκονται σε έναν αγώνα για το ποιος θα πετύχει τα μεγαλύτερα ποσοστά στις ευρωεκλογές.
Όμως, οι ευρωεκλογές θα έχουν μεγάλη σημασία και για την κυβέρνηση.
Η ΝΔ θα πρέπει να διάγει μία μεγάλη νίκη, γοήτρου κυρίως, για να επιβεβαιώσει ότι είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Οι προετοιμασίες θα είναι μεγάλες, θα θυμίζουν αγώνα για εθνικές εκλογές και το βάρος θα πέσει στις περιοδείες – εκτός από το ευρωψηφοδέλτιο – που θα γίνουν παντού διότι η Πειραιώς θέλει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο εμπόδιο που λέγεται αποχή.
Η επιστολική ψήφος που προώθησε η κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως, το μεγάλο γεγονός θα είναι το επετειακό συνέδριο το οποίο αναμένεται να γίνει Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2024 όπου αναμένεται big event και μεγάλες εκπλήξεις.
Η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη κεντροδεξιά δύναμη σε όλη την Ευρώπη και ο Μητσοτάκης ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς αρχηγούς της Ε.Ε.
Η επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα είναι και μία έμμεση απάντηση του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του που θέτουν θέματα δεξιάς ατζέντας στη ΝΔ.
Τελικά, όμως, η νίκη στις ευρωεκλογές θα στρώσει το δρόμο σε μία κυβερνητική θητεία χωρίς άλλες διακοπές μέχρι το 2027 όπου ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να τεθεί και πάλι στην κρίση του ελληνικού λαού.
Παρά τα ρεκόρ, νέες προσδοκίες και προβλέψεις: Τι φέρνει το 2024 στα ταμπλό των χρηματιστηρίων – Πόλος προσέλκυσης κεφαλαίων η ελληνική αγορά – Οι ειδικοί βλέπουν σημαντικά περιθώρια για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών!
Με την κυβέρνηση αποφασισμένη να «σπάσει αυγά» και να προχωρήσει από τις πρώτες κιόλας βδομάδες στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν απαρέγκλιτο κανόνα για να γίνει το απαραίτητο άλμα και η χώρα να βρεθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία από πάσης απόψεως, το 2023 παραχωρεί σε λίγες ώρες τη θέση του στο νέο έτος.
Οι αισιόδοξοι θα υποστηρίξουν ότι αυτό είναι δυνατόν αφού πλέον τα «παθήματα γίνονται μαθήματα», οι απαισιόδοξοι θα επισημάνουν ότι οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι της πρόσφατης ιστορίας δεν το επιβεβαιώνουν.
Κυρίαρχη του πολιτικού παιγνίου η κυβέρνηση είναι φυσικό να σπεύσει άμεσα και ελλείψει σοβαρού πολιτικού αντιπάλου για να κινήσει τις εξελίξεις σε περιοχές που εκτός από την πολιτική κυριαρχία θα της εξασφαλίσουν την ιδεολογική ηγεμονία.
Η προώθηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποτελεί την πρώτη καλή ευκαιρία.
Αμέσως μετά πρόκειται να επακολουθήσουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφος και η πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής προτίμησης.
Πρόκειται για διαφορετικού είδους κινήσεις που στοχεύουν ακόμη και προκαλώντας σοκ στην κοινωνία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό που επαγγέλλεται το κυβερνών κόμμα.
Το κατά πόσο τα σχέδια αυτά θα ευοδωθούν εντός των νέων χρονοδιαγραμμάτων δεν μπορεί να προεξοφληθεί εκ των προτέρων, πολύ δε περισσότερο διότι σε καθένα από τα τρία αυτά θέματα υπάρχουν αντιστάσεις και θα εκφραστούν αντιδράσεις που τέμνουν κάθετα την ελληνική κοινωνία.
Το ίδιο κατ’ αναλογία συμβαίνει με την οικονομία. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου από την περίοδο που η χώρα έκλεισε οριστικά τους λογαριασμούς της με τα μνημόνια, προκύπτουν έντονες διαφωνίες για το δέον γενέσθαι σε ό,τι αφορά το μέλλον.
Τίθενται έτσι ζητήματα για μείγματα οικονομικής πολιτικής και τις αναγκαίες προτεραιότητες, σε ένα ευρωπαϊκό ή και ευρύτερο οικονομικό σύστημα, που βρίσκεται διαρκώς σε μεταβατικό στάδιο.
Δεν είναι παράλογο ότι υπό αυτά τα δεδομένα τα χρηματιστήρια προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις εξελίξεις.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που τα τελευταία έτη ζούσε στον ρυθμό της επενδυτικής βαθμίδας και της αναγέννησης της τραπεζικού κλάδου, πρέπει να ανακαλύψει νέους τομείς ενδιαφέροντος.
Θετικό στοιχείο ότι η Ελλάδα, βρίσκεται πλέον μεταξύ των επιλογών των μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων διεθνώς, συν το γεγονός πως το ενδιαφέρον διαρκώς αυξάνεται, όπως αποδεικνύεται από τις παρουσιάσεις των εταιριών που γίνονται σε διεθνή fora.
Πρόκειται για καλή αρχή αλλά απαιτούνται συνέπεια και συνέχεια διότι όπως δείχνουν και οι τελευταίες εβδομάδες η αποκόλληση από τις 1.300 μονάδες δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Το discount των τραπεζών
Μέχρι σήμερα οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τον τραπεζικό κλάδο. Η αποδέσμευση από το ΤΧΣ, οι υψηλές προμήθειες και το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων προσέφεραν στις ελληνικές τράπεζες μεγάλες ευκαιρίες που δεν έμειναν ανεκμετάλλευτες.
Μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν από τα επιτόκια κατά 100 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023 και τα καθαρά έσοδα από τόκους έφθασαν από τα 270 δισ. ευρώ στα 378 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ενώ οι καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου έχουν μεταφραστεί σε διψήφια κέρδη στις τιμές των μετοχών για πολλές τράπεζες, σχεδόν όλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλα discount έναντι των ομοτίμων τους στις ΗΠΑ.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ξεπεράσει την αγορά κατά περισσότερο από 50% από το τέλος του 2020, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που υποδηλώνουν ισχύ κερδών 30% κάτω από τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Jason Napier, αναλυτής της UBS.
Όμως οι φόβοι ύφεσης, η ασθενής ζήτηση δανείων, η πιθανότητα πολύ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και οι αυξανόμενες χρεοκοπίες επιβαρύνουν επίσης τις μετοχές των τραπεζών.
Η UBS προβλέπει ότι οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα φτάσουν τα 63 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από 31 δισ. ευρώ το 2021.
Απόδοση πενταετίας 2.000%
Πριν από πέντε χρόνια την ίδια περίπου χρονική περίοδο η μετοχή μιας άγνωστης εταιρίας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης βασικών μετάλλων, διαπραγματευόταν στην τιμή του 1,5 δολαρίου.
Προχθές η μετοχή έκλεισε στα 32 δολάρια περίπου, αυτό σημαίνει ότι κατά την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει άνοδο 2.000% !
Η μετοχή ανήκει στην εταιρία Sigma Lithium, μία από τις επιχειρήσεις των ορυχείων λιθίου που λόγω της έκρηξης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν αλματώδη ζήτηση.
Δεν πρόκειται για εξαίρεση, σχεδόν το σύνολο των εταιριών που ασχολούνται με την εξόρυξη λιθίου προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.
Για τη συγκεκριμένη μετοχή υπάρχει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα: Τους τελευταίους μήνες, που η τιμή του λιθίου παρουσίασε παγκοσμίως σημαντική πτώση, η Sigma (με ορυχεία στην περιοχή του Σάο Πάολο) ανέπτυξε πατέντα για μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα στα προϊόντα της.
Αρκεί το παράδειγμα αυτό για να φανεί το είδος των δραματικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, εκεί που κατά πάγιο τρόπο οι δήθεν «πληροφορίες από τα μέσα» ελάχιστες φορές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις.
Αρκεί η σύγκριση με τα «καλά χαρτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις μικροκομπίνες με τις «κλωστές» ή τις μεγάλες… εξαγορές του παρελθόντος για να πιστοποιηθεί ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κτίστηκε –δυστυχώς– σε σαθρά θεμέλια, εκ των οποίων προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και σήμερα.
Πρόσφατα στα γραφεία των αναλυτών έφτασε η τελευταία έκθεση της Bank of America η οποία προσπαθεί να ιχνηλατήσει τις τάσεις στις αγορές για το 2024.
Οι συντάκτες της συνιστούν αμυντική στάση καθώς εκτιμούν ότι οι καταναλωτές πιέζονται οικονομικά και θα περιορίσουν κατά πολύ τις αγορές τους.
Και επειδή στην Ελλάδα γίνονται διαρκώς εκτιμήσεις για εκτίναξη του τουρισμού το 2024, άξια αναφοράς είναι η επισήμανση ότι κατά το επόμενο έτος οι Ευρωπαίοι πολίτες θα γίνουν πιο συντηρητικοί στις επιλογές τους περιορίζοντας κατά πολύ τα ταξίδια.
Σε συντηρητική κατεύθυνση κινούνται και οι επιλογές των στελεχών της Bank of America για τους κλάδους και τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν κατά τους επόμενους μήνες.
Ξεχωρίζουν οι κλάδοι των καταναλωτικών αγαθών (consumer), των υπηρεσιών υγείας (φαρμακοβιομηχανίες και λοιπός εξοπλισμός υγείας), των ηλεκτρονικών υπολογιστών (από παιγνιδομηχανές μέχρι ειδικές εφαρμογές) και τα κάθε είδους ορυχεία.
Αποκάλυψη: Βάζει πόδι στα ΕΛΠΕ ο Μυτιληναίος – Απέκτησε το 1% των μετοχών διά μέσω του placement που διενήργησαν JP Morgan και Goldman Sachs – Της μόδας τα διυλιστήρια στην Ευρώπη!
Πόδι στα Ελληνικά Πετρέλαια βάζει ο όμιλος Μυτιληναίου καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση απέκτησε προσφάτως δια μέσω του placement που διενεργήθηκε από τους συμβούλους του ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ JP Morgan και Goldman Sachs το 1% του ενεργειακού ομίλου, από το 10% που συνολικά διατέθηκε σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές με discount που δεν ξεπέρασε τελικά το 10%!
Μετά την διενέργεια του placement ο όμιλος Λάτση κατέχει το 40,41% από 47,12% που κατείχε και το ελληνικό δημόσιο διά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει πλέον το 31,18% από 35,48% που κατείχε.
Η συμμετοχή του Μυτιληναίου έστω με 1% μέσω του placement το οποίο σημειώνεται πως διενεργήθηκε με Ιδιωτική Τοποθέτηση αλλά και με την μέθοδο του accelerated (επιταχυνόμενου) Book Building, έχει τη δική της σημειολογία που αναδεικνύει το ενδιαφέρον ενός τεράστιου ενεργειακού ομίλου όπως ο Μυτιληναίος , έστω επενδυτικά προς το παρόν, για μια πολύ υγιή και κερδοφόρο ενεργειακή επιχείρηση που επιπροσθέτως διαθέτει διυλιστήριο και έχει καθετοποιήσει την παραγωγή της σε όλο το εύρος και όλα τα επίπεδα.
Και ως γνωστόν τα διυλιστήρια μεταξύ άλλων είναι πολύ της μόδας αυτή την εποχή στην Ευρώπη (βλέπε Lukoil- Σικελία- Στάινμετζ – Οικονόμου)!
Για τα ΕΛΠΕ, όπως έχει ήδη αποκαλύψει κατά το παρελθόν το Radar έχουν ενδιαφερθεί και έχουν συζητήσει κατ’ αρχήν με την οικογένεια Λάτση, τόσο ο επιχειρηματίας Δ. Μελλισανίδης από κοινού με τον ομογενή μεγιστάνα Καλτσίδη, όσο και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ραντεβού που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο!
Επίσης ενδιαφέρον φέρεται να είχαν εκδηλώσει και οι Άραβες με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας!
Ο Αρχιτέκτων «Καρμπονάρας», οι πληρωμές με «μαύρα», οι πολεοδομικές παραβάσεις, οι βίλες στη Μύκονο πάνω στον αιγιαλό και το «πέσιμο» στις γυναίκες των πελατών του!
Στην δήθεν καλή κοινωνία των Αθηνών (με την ευρεία έννοια) κυκλοφορεί μεταξύ άλλων κι ένας Αρχιτέκτων (της ίντριγκας και της αρπαχτής) τον οποίο οι καλά γνωρίζοντες αποκαλούν περιπαικτικά «ο Καρμπονάρας» και ο οποίος έχει αφήσει ήδη το στίγμα του στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, έχοντας ξεφτιλίσει με τις πράξεις και την συμπεριφορά του, το ιστορικό οικογενειακό όνομα που φέρει!
Ο «Καρμπονάρας», που μεταξύ άλλων παριστάνει τον Δον Ζουάν και την πέφτει (το σίχαμα) στις γυναίκες των πελατών του, είναι ευρέως γνωστός στην πιάτσα για τα «μαύρα» που διακινεί στις πληρωμές (μήπως θα πρέπει να τον ψάξουν ΣΔΟΕ και Αρχή για το ξέπλυμα αλλά και για το πλήθος των πολεοδομικών παραβάσεων στις κατασκευές του (στις Κυκλάδες και αλλού) καθώς και για τις παράνομες βίλες που έχει ανεγείρει πάνω στον Αιγιαλό της Μυκόνου!
Σε απλά λόγια πρόκειται για ένα αυτάρεσκο λαμόγιο, μια γλίτσα που όχι μόνο τα αρπάζει και «ρίχνει» όσους συνεργάζεται, αλλά συμπεριφέρεται με έπαρση και αλαζονεία που δεν δικαιολογούνται ούτε από τον βίο, ούτε από την πολιτεία του.
Η έρευνα για τον «Καρμπονάρα» ξεκίνησε! Ο φάκελος άνοιξε …
Προχωράει το Big Deal των 2 εισηγμένων – Σε εξέλιξη ο νομικός και οικονομικός έλεγχος – Η έκβαση του Due diligence θα κρίνει την τελική συμφωνία – Δημιουργείται ένας τεράστιος όμιλος!
Πρώτοι και μόνοι σας έχουμε εδώ και μερικές εβδομάδες αποκαλύψει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο deal, μεταξύ δύο εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο, η υλοποίηση του οποίου αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργείται ένας τεράστιος όμιλος!
Για λόγους αρχής και επειδή πρόθεση μας δεν είναι να χαλάσουμε τη δουλειά αλλά αντιθέτως είμαστε υπέρ των επιχειρηματικών κινήσεων που προσδίδουν δυναμική στην αγορά και την οικονομία, δεν αποκαλύπτουμε ονόματα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για τίποτε από όλα αυτά που έχουν ακουστεί!
Σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι την ώρα τούτη έχει ξεκινήσει νομικός και οικονομικός έλεγχος η έκβαση του οποίου εν πολλοίς θα καθορίσει και την υλοποίηση ή όχι της οριστικής συμφωνίας!
Η διαδικασία του Due Diligence που βρίσκεται σε εξέλιξη και που θα οριστικοποιήσει και την προσυμφωνία μεταξύ των δύο μερών που έχει υπογραφεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου!
Διαβάστε ακόμη:
- Covid-19 και ιογενείς λοιμώξεις: 5 απαντήσεις για την προστασία της καρδιάς
- Ποιοι είναι οι Έλληνες που αναφέρονται στην λίστα Έπσταϊν – Δύο άνδρες και μία γυναίκα
- Χέιλι Μπίμπερ: Οι σέξι φωτογραφίες που ανέβασε
- Άλλος άνθρωπος η Μπιάνκα Σενσόρι από τότε που παντρεύτηκε τον Γουέστ: Δείτε πώς ήταν πριν και πώς είναι τώρα