Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Άκης Σκέρτσος μοίρασε στους υπουργούς του γνωστούς μπλε φακέλους που περιέχουν τις δράσεις που υποχρεούνται να φέρουν και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την κάθε δράση.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μεταρρυθμίσεις παντού και εστίασε στα 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα που θα αλλάξουν την χώρα εντελώς.

Μιλάμε για 221 μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και άλλες 2000 δράσεις.

Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση, μια και ο ορίζοντας είναι καθαρός χωρίς να διακόπτεται η κυβερνητική θητεία.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια του 2024 και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • 1. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για ένα ζήτημα καίριας σημασίας για την κυβέρνηση, για το οποίο αναμένεται να υπάρξει σφοδρή ιδεολογική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές, το υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογεί εντός του 2024 την παρουσίαση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας με την ενοποίηση ειρηνοδικών και πρωτοδικών.
  • 2. Το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση.
  • 3. Το σχέδιο νόμου για την Επιστολική Ψήφο.
  • 4. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
  • 5. Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία και νέος υγειονομικός χάρτης.
  • 6. Δρομολόγηση ΒΟΑΚ, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία, τμήματα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 μέχρι την Καλαμπάκα, καθώς και τμήματα του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

Υπάρχουν όμως, και δύο αγκάθια στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να ενσκήψει επισταμένως για να τα αντιμετωπίσει.

Το πρώτο είναι η αναχαίτηση της ακρίβειας όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες νομοθετικές διατάξεις όπως να μην μπαίνει προσφορά σε προϊόν εάν έχει ανατιμηθεί πρώτα.

Επίσης, ακούγεται ολοένα και περισσότερο ότι θα υπάρξει μία νέα θέση στο υπουργείο Ανάπτυξης που θα ασχολείται μόνο με τα ζητήματα των ελέγχων και της ακρίβειας. Λένε για αναπληρωτή υπουργό και σκέφτονται την θέση αυτή να την πάρει ένας λαικός πολιτικός και όχι τεχνοκράτης.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι η Θεσσαλία.

Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα παραπόνων ότι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί όσοι επλήγησαν ενώ έργα ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

Η περιοχή έστειλε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το μήνυμά της με την καταψήφιση του Αγοραστού, έχει έρθει χειμώνας και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια η οποία φθάνει μέσω των τοπικών βουλευτών.

Τέλος, ο ανασχηματισμός θα είναι μία δύσκολη εξίσωση όχι ως προς τις αλλαγές – τις οποίες σχεδόν ο ίδιος τις έχει αποφασίσει – αλλά ως προς τον χρόνο.

Κάποιοι θέλουν να γίνουν αλλαγές μετά τις ευρωεκλογές και να πάνε πακέτο με κάποιες ανακατατάξεις στο Μαξίμου, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το θέμα των αλλαγών πρέπει να κλείσει μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη: