Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να συγκρουστεί τη νέα χρονιά όχι μόνο με αντιλήψεις και συμφέροντα αλλά και με την δεξιά πτέρυγα καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξαρτάται το κόμμα και η κυβέρνηση από μία ομάδα που καθοδηγείται από τον Αντώνη Σαμαρά.

Άλλωστε, έχει δείξει ότι για να συνεχίσει η ΝΔ να είναι στην εξουσία πρέπει να στραφεί προς το Κέντρο και αυτό σκοπεύει να πράξει.

Γι’ αυτό και θεωρεί ότι μείζονος σημασίας να φέρει τώρα – που είναι ανοιχτή η πληγή με την τροπολογία του μεταναστευτικού- το θέμα του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η βασική σκέψη είναι να έρθει το νομοσχέδιο πριν τις ευρωεκλογές και σίγουρα πριν τον ανασχηματισμό ώστε οι όποιες αντιδράσεις να προσμετρηθούν στον πίνακα αξιολόγησης των βουλευτών.

Ουσιαστικά το Μαξίμου για το νομοσχέδιο δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία αλλά ο τρόπος που θα κινηθεί ο καθένας θα έχει και τον αντίκτυπό τους σε μελλοντική αξιοποίησή του.

Και αυτό ισχύει και για τους υπουργούς οι οποίοι καλοβλέπουν να εξωτερικεύσουν την αντίδρασή τους.

Γιατί το κάνει αυτό το Μαξίμου; Γιατί προφανώς, θεωρεί ότι χαλάρωσε πολύ τα μέτρα του απέναντι στους διαφωνούντες και ήδη ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνει μία ασυλία όσον αφορά την κυβερνητική γραμμή.

Το θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό είναι ότι διαφώνησε ανοικτά για κάτι που και ο ίδιος παλαιότερα έχει ψηφίσει, οπότε από το Μαξίμου θεωρείται η αντίδρασή του προσχηματική.

Όμως, δεν σκοπεύει να μην συνεχίσει την προοδευτική ατζέντα καθώς θεωρείται ότι είναι αυτή που του εξασφαλίζει χώρο από το «πολύτιμο» Κέντρο.

Αν εξαιρέσει, άλλωστε, κανείς το θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, όλα τα υπόλοιπα είναι νομοσχέδια που εξυπηρετούν την Κεντροδεξιά: μη κρατικά πανεπιστήμια, αυστηρός ποινικός κώδικας κ.α είναι νομοσχέδια που θα ψηφιστούν χωρίς αντιδράσεις.

Όμως, υπάρχει κάτι άλλο που προβληματίζει το Μαξίμου.

Ότι το επόμενο διάστημα, στους πρώτους 4 μήνες δηλαδή, θα είναι συνεχείς οι συναντήσεις ελλήνων αξιωματούχων με τους τούρκους ομολόγους τους και ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν στο πλαίσιο διάσκεψης του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα αργότερα.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν απηχεί τις απόψεις Σαμαρά και σίγουρα αρκετών βουλευτών της επιρροής του.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι περιμένουν ανασχηματισμό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα τεστάρει πολύ καλά ποιοι θα μπουν σε υπουργικές θέσεις και επίσης ποιους νέους υφυπουργούς θα κάνει…

Διαβάστε ακόμη: