Tα θετικά αποτελέσματα της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώθηκαν χθες, η διαφαινόμενη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι κινήσεις αποεπένδυσης από τις τράπεζες, η σημαντική επιχειρηματική συμφωνία για εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την τεράστια διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν αρχίσει να δημιουργούν την αίσθηση ότι η χρηματιστηριακή αγορά «γυρίζει».

Βέβαια, από την αίσθηση ως την πραγμάτωση υπάρχει σημαντικό έδαφος απόσταση και μένει να φανεί κατά τις επόμενες μέρες αν αυτή θα καλυφθεί, ή πρόκειται για μια ακόμη ψευδαίσθηση από τις πολλές που δημιουργούν τα χρηματιστήρια.

Υπάρχουν όμως μια σειρά παράγοντες τόσο εγχώριοι όσο και διεθνείς που οδηγούν στην εκτίμηση ότι προς το παρόν τουλάχιστον, μπήκε φρένο στην αρνητική πορεία και πως υπάρχουν τα περιθώρια και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για πιο ψύχραιμη ενατένιση του μέλλοντος.

Κίνδυνοι μπροστά…

Φυσικά και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η χαίνουσα πληγή της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ισραήλ εισήλθε στον πόλεμο με συναισθηματισμό αλλά όπως διαπιστώνεται από πολλούς αναλυτές, χωρίς σχέδιο για το μέλλον.

Το αδιέξοδο Νετανιάχου προφανές, ακόμη και αν συντρίψει τη Χαμάς, πέραν του γεγονότος ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει η Χεζμπολάχ, θα έχει να επιλύσει τον γρίφο των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Για αυτόν τον λόγο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι επέρχεται πολύμηνη εμπλοκή με όσους κινδύνους για την παγκόσμια ασταθή ισορροπία μπορεί να κρύβει αυτή.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι και ο Τζο Μπάιντεν δείχνει τελευταία να κάνει μια ελαφρά στροφή έναντι των ακραίων θέσεων της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ. Υπάρχει άλλωστε ανοιχτό και το μέτωπο της Ουκρανίας…

Πέραν των συνήθων αψιμαχιών εντός και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να κινήσει εμπροσθοβαρώς όλα εκείνα που θεωρεί πως αποτελούν το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Στα πλαίσια αυτά πέραν του επιπέδου των θεσμών επιχειρεί να πείσει τις αγορές, ενόψει και των νέων εκθέσεων του Δεκεμβρίου, πως προχωρά αταλάντευτα σε όσα περιλαμβάνει το προεκλογικό της πρόγραμμα, βαρύνουσα θέση στο οποίο κατέχει η αποεπένδυση από τις τράπεζες.

Θεωρεί ότι μια εξέλιξη αυτού του είδους δεν θα κινήσει μόνο το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο αλλά θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί σήμερα κορυφαία επενδυτική επιλογή στην Ευρώπη.

Έχει προς τούτο άλλωστε την πολύτιμη συνηγορία μιας σειράς διεθνών επενδυτών όπως του ιδρυτή της Fair Fax.

Κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται την τελευταία δήλωση του Πρεμ Γουάτσα σε κυριακάτικη εφημερίδα σύμφωνα με την οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ρευστοποιήσει μέρος των συμμετοχών του στην ελληνική αγορά, αλλά έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του να αναζητήσει άμεσα νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως του real estate, των υπηρεσιών και των νέων τεχνολογιών.

Σε τροχιά κινούμενης άμμου οι εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική: Σκιές αβεβαιότητας πάνω από τις αγορές - Γιατί οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στα χρηματιστήρια – Τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και οι φαγωμάρες στον ΣΥΡΙΖΑ – Το ειδικό βάρος της συμφωνίας Alpha Bank με την UniCredit

Ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Είναι επόμενο στην κυβέρνηση να θεωρούν ότι τώρα έχουν ενώπιον τους την μεγάλη ευκαιρία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ. σε μια περίοδο που η αντιπολίτευση δοκιμάζεται πολλαπλώς.

Ως βασική προτεραιότητα το θέμα των τραπεζών, αναμένεται να κλείσει πολύ συντομότερα από ότι αρχικά υπολογιζόταν.

Αν λοιπόν το διεθνές κλίμα δεν επιδεινωθεί δραματικά, τότε θεωρείται πολύ πιθανόν μετά την συμφωνία Alpha Bank– UniCredit να προχωρήσουν οι υποθέσεις Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η πώληση του 9% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank πρόκειται να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού κατά τις ενδείξεις δεν πρόκειται να υπάρξει πέραν της ιταλικής πλευράς άλλος ενδιαφερόμενος.

Αμέσως μετά θα δρομολογηθεί η πώληση του 20-25% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το 40% που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εκτός απροόπτου η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου για να πάρει σειρά στη συνέχεια η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς.

Προϋπολογισμός: Μικρότερο έλλειμμα το 2022 - Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης

O γρίφος του προϋπολογισμού

Κλειδί για τις αποφάσεις επί του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού θα είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του κατά τον Οκτώβριο.

Μεσούσης της κρίσεως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα για τυχόν επιπλέον παροχές, όμως σε όλα τα σενάρια δεν θα μπορούν παρά να είναι αυστηρά στοχευμένες στους πολύ οικονομικά ευάλωτους.

Σε κάθε περίπτωση η σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού θα λάβει εκ των πραγμάτων υπ’ όψιν μια σειρά από αλλαγές που έχουν ανακύψει μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Η βασική είναι το ότι προέκυψε νέα γεωπολιτική αναταραχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισραήλ, με ισχυρή πια την αβεβαιότητα για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Στην πιο light εκδοχή, που αποφεύγονται δηλαδή τα χειρότερα αλλά επικρατεί παρατεταμένη αναταραχή και αβεβαιότητα στην περιοχή, το ενεργειακό κόστος μπορεί να διατηρηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις που ενσωματώνονται στο προσχέδιο, που στηρίζεται στην υπόθεση για μέση τιμή πετρελαίου στα 82 δολάρια το βαρέλι το 2024.

Ταυτόχρονα, ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώσει την αναθεώρηση του ΑΕΠ στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ περιορίζοντας στο 5,6% την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, έναντι 5,9% που ήταν η πρώτη εκτίμησή της τον περασμένο Μάρτιο.

Η προσαρμογή θα πρέπει να γίνει και τα στοιχεία του 2023 αλλά και στις προβλέψεις για το 2024 στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αλλάζουν τα επιτόκια στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Επιτόκια: Βαθιά ανάσα

Θετική δίχως άλλο ήταν για τις αγορές των ΗΠΑ η ανακοίνωση της FED για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων για δεύτερη συνεχή φορά.

Εντούτοις οι τόνοι του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζ. Πάουελ ήταν ανάλογη με αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ που μία εβδομάδα σχεδόν πριν είχε κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες στην Ευρωζώνη.

Κοινός τόπος είναι ότι «με το τέρας του πληθωρισμού δεν τελειώσαμε και αν χρειαστεί θα επιστρέψουμε με νέες αυξήσεις επιτοκίων».

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι κάποια πράγματα λέγονται μόνο και μόνο για να ειπωθούν και να δείξουν ότι υπάρχει αποφασιστικότητα, αλλά μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ένα «φάρμακο» με τόσες παρενέργειες, έστω και αν στο τέλος της ημέρας έχει μία μικρή επίδραση προς την θετική κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Επίσης ενδιαφέρον έχει η θέση της Fed ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν σφίξει ιδιαίτερα και η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Αυτό ερμηνεύεται από κάποιους ως ένα ισχυρό μήνυμα τέλους στην περίοδο των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων.

Εν πάση περιπτώσει, οι αγορές που διψούν για καλά νέα δέχθηκαν με μερική ανακούφιση τις ανακοινώσεις Πάουελ.

Γεγονός είναι ότι όπως έδειξαν οι αντιδράσεις τους ανά την υφήλιο οι αγορές πήραν μια βαθιά ανάσα. Νεότερα τον επόμενο μήνα γιατί όπως επισήμανε ο Πάουελ «δεν είμαστε ακόμη πεπεισμένοι ότι η μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική αρκεί»!

Το έργο «Ο Κασσελάκης Πρωθυπουργός» δεν κόβει εισιτήρια

Casting του Στέφανου Κασσελάκη για νέα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ – Το δείπνο με Νίκο Παππά του μπάσκετ στο καφέ μπαρ 42, το φλερτ με τον Χάρη Δούκα και η αποστολή εξωστρέφειας – Ξεκόβει με τους γραφικούς δεινόσαυρους του 3% και τους Σπίρτζηδες που θέλουν «κόκκινους ήλιους» και πράσινα άλογα!

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στην Κεντροαριστερά επιδιώκοντας να είναι το σημείο αναφοράς για ανένταχτους και διάσημους.

Γι΄αυτό και προσκάλεσε για φαγητό τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά στο μαγαζί 42 στην γνωστή στοά που ήταν το Κεντρικόν Εστιατόριο.

Ο Νίκος Παππάς ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα για το δήμο της Αθήνας, μία υποψηφιότητα που δεν ευοδώθηκε για λεπτομέρειες.

Ο Παππάς ήθελε να είναι ανεξάρτητος που τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα βέβαια χτυπάει το κεφάλι του καθώς ο «ανίκητος» Μπακογιάννης δεν ήταν και τόσο ανίκητος. Έχασε από έναν άγνωστο…

Ο Ν. Παππάς, για όσους δεν γνωρίζουν είναι δηλωμένος (ή ήταν) ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ασφαλώς η πρόσκληση του Κασσελάκης προς τον Παππά έχει ψωμί και ουσία, με την έννοια ότι ήδη ο Κασσελάκης ψάχνει πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο…

Έρχονται ευρωεκλογές, θα ήθελε ένα φανταχτερό ευρωψηφοδέλτιο…

Γι’ αυτό έχει σκοπό να συναντηθεί και με άλλους ανένταχτους, θέλει να δημιουργήσει μία νέα παράταξη και να πετάξει έξω τους γραφικούς δεινόσαυρους της αριστερής πτέρυγας.

Παράλληλα, θέλει με προεξάρχουσα την Βουτυράκου να δημιουργήσει μία δική του γενιά τεχνοκρατών κεντροαριστερής προέλευσης.

Μέχρι εδώ καλά.

Στην στοά εκείνη την ώρα περνούσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας του οποίου το γραφείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα, στην οδό Κολοκοτρώνη.

Ο Κασσελάκης τού φώναξε και τον κάλεσε να κάτσει στο τραπέζι τους. Του πρόσφερε να πιει ένα ποτό.

Ο Χάρης Δούκας έκατσε στην παρέα και δίπλα του ήταν ο στενός συνεργάτης του Κώστας Πανδής, στέλεχος που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ.

Οι τέσσερίς τους συνομίλησαν για λίγο σε πολύ θερμό κλίμα.

Συζήτησαν επίσης για το ενεργειακό, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει τη γνώμη του διακεκριμένου καθηγητή, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για προβλέψεις, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Κασσελάκης θυμήθηκε επίσης μια συζήτηση που είχαν οι δυο τους σε φόρουμ για το κυκλοφοριακό της Αθήνας, με τους πιο δύσκολους δρόμους, ένας εκ των οποίων ήταν η Ιεροθέου.

«Πήγες στην Ιεροθέου;» ρώτησε τον κ. Δούκα. «Πήγα και είναι πραγματικά δύσκολος» απάντησε εκείνος.

Ο Χάρης Δούκας θέλει επίσης να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο από την στιγμή που θα είναι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας.

Παράλληλα, όμως, θέλει να απογαλακτιστεί από το Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος «πνίγει» τους συνεργάτες του μην τυχόν έχουν καμία φιλοδοξία…

Ο δήμος της Αθήνας, μπορεί να «φτιάξει» το αστέρι του Χάρη Δούκα ή και να το σβήσει άπαξ δια παντός.

Ο Δούκας έχει στενούς συνεργάτες από τα αριστερά κόμματα, όσοι τον γνωρίζουν καλά μιλάνε ότι έχει πάντα «αντιδεξιά» γραμμή.

Πάντως, αυτό που μπορεί να ειπωθεί ανεξάρτητα αν ήταν τυχαία η συνάντηση, είναι ότι θα μπορούσαν αυτά τα 3 στελέχη να ήταν κάτω από το ίδιο κόμμα.

Πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος «γείωσε» τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ανυπαρξία αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου, που διοργάνωσε την εκδήλωση για Σημίτη, προτείνει την δημιουργία νέου κεντρώου κόμματος στέλνοντας τα μηνύματά της και στο ΠΑΣΟΚ και στον Μητσοτάκη!

Πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος «γείωσε» τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ανυπαρξία αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου, που διοργάνωσε την εκδήλωση για Σημίτη, προτείνει την δημιουργία νέου κεντρώου κόμματος στέλνοντας τα μηνύματά της και στο ΠΑΣΟΚ και στον Μητσοτάκη!

Να ξέρετε πάντως, ότι οι εκδηλώσεις που έγιναν εχθές δεν ήταν τίποτα μπροστά στις ειδήσεις που έβγαλε ο Κύκλος Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Καταρχάς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραδέχτηκε την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης περιλαμβάνοντας μάλιστα και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ουσιαστικά, είπε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν ασκεί δυναμική αντιπολίτευση που μπορεί να προσελκύσει προοδευτικό κόσμο. Ένα το κρατούμενο.

Όμως, μίλησε και για την πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά και ότι ο εκλογικός νόμος δεν προκρίνει τέτοιες συμπράξεις κομμάτων.

Οπότε το κόβει χλωμό. Αυτό, πάντως, είχε και ένα αντίκτυπο σε μεριά του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, που στηρίζει μία σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε τώρα και στο δεύτερο σοκ που έπαθε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον κύκλο Ιδεών του Βενιζέλου.

Εκεί ακούστηκε η άποψη και όχι από κάποια τυχαία, αλλά από την Άννα Διαμαντοπούλου ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο κόμμα, στο Κέντρο, στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο διότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν εκφράζονται από την αντιπολίτευση ενώ και η ΝΔ φαίνεται να μην τους έχει πάρει τελείως μαζί της.

Όπως καταλάβατε, η προτροπή της κ. Διαμαντοπούλου είναι κάτι που δεν περίμενε το πολιτικό σύστημα.

Ούτε το Μαξίμου για να λέμε και την πάσα αλήθεια, ούτε και το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο το οποίο βλέπει δύο δυνατούς πόλους Βενιζέλο – Διαμαντοπούλου να του «παίζουν» σκληρό παιχνίδι εντυπώσεων και να τον υποβαθμίζουν ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όλες αυτές οι διεργασίες γίνονται επειδή η κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο έχει φέρει γκρίνιες από πρόσωπα που δεν αξιοποιούνται όπως θα ήθελαν.

Θυμίζω ότι η κ. Διαμαντοπούλου έφτασε κοντά στο να υπουργοποιηθεί, όμως, κάτι έγινε και δεν επετεύχθη η συνεργασία.

Τώρα ξαφνικά αρχίζει και διαφαίνεται μία προσπάθεια να υπάρξει ένα νέο κόμμα στο χώρο του Κέντρου για να παίξει και αυτό το ρόλο του στις εκλογές.

Βέβαια, αυτό που αναρωτιόμαστε είναι από που θα παρθούν τα στελέχη γι’ αυτό το κόμμα μιας και τις καλές εφεδρείες τίς έχει πιάσει ήδη η ΝΔ…

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες παρεμβάσεις αποτυπώνουν μύχιες σκέψεις και προθέσεις προσώπων που έχουν μείνει στην απέξω…

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός καλείται να τοποθετηθεί άμεσα και εφ’ όλης της ύλης για να ξεκαθαρίσει το τοπίο - Οι ενδείξεις κόπωσης, η ανάγκη για νέο ξεκίνημα και ο κίνδυνος της πρόωρης «γήρανσης»!

Τριπλέτα ταξιδιών του Μητσοτάκη σε Βερολίνο, Λονδίνο και Ντουμπάι – Μετά το Παρίσι που βρίσκεται ο πρωθυπουργός για να συντονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, θα τεθεί σε πρώτο πλάνο η ελληνική διπλωματία – Εξοπλιστικά, επενδύσεις, μεταναστευτικό και κλιματική κρίση στις βαλίτσες του Κυριάκου

Ο Πρωθυπουργός έχει μεταβεί στο Παρίσι για να συντονίσει τις προσπάθειες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με μία θαλάσσια δίοδο που θα ενώνει το Παρίσι, θα περνάει την Αθήνα, θα φτάνει την Κύπρο και από εκεί στην Γάζα, στην διακεκαυμένη ζώνη.

Μετά το Παρίσι, στο πρωθυπουργικό καλαντάρι είναι κυκλωμένες εδώ και καιρό τρεις ημερομηνίες κατά τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σε Βερολίνο, Λονδίνο και Ντουμπάι.

Τρία ταξίδια τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα στην ελληνική διπλωματία να ξεδιπλώσει τις εθνικές θέσεις της στην διεθνή κοινότητα.

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», έχοντας για φόντο στη συζήτηση που θα συμμετάσχει, τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων που έχουν δώσει στην ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα και έχουν εξάρει τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησής του Μητσοτάκη.

Πέραν της παρουσίας στο Μουσείο Επικοινωνίας του Βερολίνου, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεσπόζει η νέα συνάντησή του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν τα Ελληνοτουρκικά, με φόντο την εν εξελίξει διαδικασία προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας αλλά και το μεταναστευτικό.

Για το θέμα ήδη έχουν κατατεθεί οι απόψεις Μητσοτάκη για περισσότερη χρηματοδότηση στις χώρες- πύλες μετανάστευσης και σφικτή μεταναστευτική πολιτική με φύλαξη συνόρων και συμφωνίες με χώρες-πυλώνες όπως η Τουρκία.

Άλλωστε, το φλέγον ζήτημα του Μεσανατολικού και η γενικευμένη σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργούν έκτακτες συνθήκες για να συζητηθεί το θέμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ακούσει τον Γερμανό καγκελάριο για το ζήτημα των εξοπλισμών: η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει μία μεγάλη αναβάθμιση με εξοπλισμούς από την γαλλική αμυντική βιομηχανία και ο Σολτς θα προσπαθήσει να διαβλέψει τις προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την περαιτέρω αναβάθμιση στο τομέα των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard με το «τυράκι» της παραγωγής στην Ελλάδα.

Μετά το Βερολίνο, ο επόμενος σταθμός, στο διεθνές roadshow του πρωθυπουργού, θα είναι το Λονδίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 27 Νοεμβρίου θα μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και η Morgan Stanley στις 27 Νοεμβρίου.

Θα είναι μία εκδήλωση που θα δώσει στην ελληνική οικονομία να παρουσιαστεί στους επενδυτές ως μία συνολική πρόταση για επενδύσεις.

Υπόψιν, το Συνέδριο γίνεται λίγες μέρες πριν την πιθανολογούμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Η Μorgan Stanley αποτελεί μία «διαφημίστρια» για την ανθεκτικότητα και την επενδυσιμότητα της ελληνικής οικονομίας με τις αρκετές θετικές προβλέψεις της.

Πάντως, πέραν την οικονομικής παραμέτρου, ο πρωθυπουργός θα διεκδικήσει και μία συνάντηση με το βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσπάθεια να τεθεί το πάγιο αίτημα για συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τέλος, στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ντουμπάι για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου επίσης θα έχει την ευκαιρία να ισχυροποιήσει τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Είναι μία πολύ σημαντική συνάντηση καθώς μπορεί να υπάρξει θετική ανταπόκριση για περισσότερα κονδύλια σε χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.

Η «παρέα» σε Κουκάκι - Μακρυγιάννη που χτυπά επιλεκτικά, όπου έχει συμφέρον!

Η «παρέα» σε Κουκάκι – Μακρυγιάννη που χτυπά επιλεκτικά, όπου έχει συμφέρον!

Φαίνεται πως η γνωστή παρέα στο Κουκάκι και στου Μακρυγιάννη δεν πήρε κανένα μάθημα από την πολιτική εξαφάνιση της «εκλεκτής» της παρέας, της κας Φρεζάδου στις Δημοτικές εκλογές της Αθήνας.

Ούτε από τις επικοινωνιακές του αποτυχίες πήρε κάποιο μάθημα το παρεάκι, αφού όλες οι προσπάθειες προβολής των έωλων απόψεών του πέφτουν στο κενό.

Πολύ πρόσφατα λοιπόν, άρχισε πάλι να δραστηριοποιείται έντονα και να επιδίδεται στο προσφιλές σπορ της.

Δηλαδή να στρέφεται επιλεκτικά εναντίον όποιας νόμιμης και αδειοδοτημένης δραστηριότητας θα μπορούσε να μειώσει τα δικά της υψηλά έσοδα από το πανάκριβο Airbnb και παράλληλα να σφυρίζει αδιάφορα σε άλλες πανομοιότυπες περιπτώσεις. Γιατί άραγε;

Παράδειγμα: Στις αρχές Ιουλίου εκδόθηκε οικοδομική άδεια για άλλο ένα ξενοδοχείο στην περιοχή, με τις ίδιες περίπου προδιαγραφές.

Τί έκανε το …παρεάκι; Απολύτως τίποτα! Μυστήριο, αφού αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυτοανακηρυχθεί σε κήνσορες της νομιμότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν αντέδρασαν καν.

Πέρασε και το νόμιμο διάστημα του διμήνου για κατάθεση αίτησης ακύρωσης.

Τί έκαναν οι …υπερασπιστές της νομιμότητας; Περιέργως τίποτα!

Ούτε θέμα με «φέρουσα ικανότητα» υπάρχει εδώ, ούτε «όχληση», ούτε «αλλοίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς» ούτε «καταστροφή του τοπίου», όλα ιδανικά καμωμένα!

Αλλά …για μία στιγμή: στα 100 μέτρα από την άδεια που δόθηκε και δεν ενόχλησε το «παρεάκι», υπάρχει μία άλλη άδεια.

Απόλυτα νόμιμη εδώ και καιρό, με δύο αποφάσεις του ΣτΕ και φυσικά με τελεσίδικες άδειες από την Πολεοδομία και την Αρχαιολογία.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, το γνωστό παρεάκι που κρύβεται πίσω από ένα πολιτιστικό Σύλλογο, έχει βάλει λυτούς και δεμένους να μην υλοποιηθεί η άδεια, με … τρίτη προσφυγή στο ΣτΕ.

Προς τί το (επιλεκτικό) μίσος που έλεγαν σε μία παλαιά ελληνική ταινία;

Μα είναι πολύ απλό: στη διπλανή πολυκατοικία, το παρεάκι έχει διαμερίσματα και τα νοικιάζει πα-να-κρι-βα!

Αν γίνει το νόμιμο κτίσμα δίπλα, με τα 21 μέτρα ύψος (εντολή ΣτΕ το ύψος), η διπλανή πολυκατοικία θα χάσει την οπτική επαφή με την Ακρόπολη οπότε θα μειωθεί το αντίτιμο του Airbnb!

Απλά πράγματα και καθαρά … «πολιτιστικοί» οι λόγοι.

Μία παλιά παροιμία όμως λέει πως «ο ψεύτης κι ο κλέφτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται!».

Και μία άλλη λέει «Κυριακή κοντή γιορτή» οπότε θα πέσουν και οι μάσκες…

…και οι βόλτες του δικηγόρου…

Και μέσα σε όλα αυτά, ο πασίγνωστος δικηγόρος από το παρεάκι, πυκνώνει τις βόλτες του στους διαδρόμους μεγάλου Δικαστηρίου.

Επίσημα δεν έχει δουλειά εκεί, δεν έχει κάποια υπόθεση.

Αν δεν πάει να δει συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα, τα οποία άλλωστε τα βλέπει και εκτός Δικαστηρίων, τότε έχει άλλο λόγο.

Ας τον πει να τελειώνουμε και κυρίως να κριθεί αντικειμενικά εάν οι κινήσεις του είναι ηθικά αποδεκτές από όλους…

Διαβάστε ακόμη: