Ακόμα μεγαλύτερη είναι για άλλη μια μέρα η λίστα των θυμάτων του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών κι από τις δύο πλευρές φτάνει τους 11.969.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία για τον πόλεμο στο Ισραήλ από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο ελέγχεται από την Χαμάς, τουλάχιστον 10.569 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Το υπουργείο λέει ότι 4.324 από όσους σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά. Οι ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τον αριθμό των θυμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γάζα ενώ πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα.
Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει ανακοινώσει τουλάχιστον 1.400 νεκρούς και 242 ομήρους.
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Αρχαιολόγοι βοηθούν στις έρευνες για την ταυτοποίηση των θυμάτων
Στο μεταξύ σε ένα κατεστραμμένο και καμένο σπίτι στο κιμπούτς Μπεερί, ομάδες Ισραηλινών αρχαιολόγων ερευνούν τις στάχτες και τα ερείπια. Ψάχνουν για ανθρώπινα υπολείμματα, με την ελπίδα να ταυτοποιήσουν θύματα, η τύχη των οποίων συνεχίζει να αγνοείται ένα μήνα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς. Το Μπεερί είναι μια από τις κοινότητες που υπέστησαν το πιο σκληρό πλήγμα από τους ενόπλους της Χαμάς που εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Οι ομάδες διάσωσης βρήκαν απανθρακωμένα πτώματα σε πολλά σημεία, αλλά καθώς αγνοούνται ακόμα πολλοί άνθρωποι, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε πριν από δύο εβδομάδες από αρχαιολόγους της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων (IAA) να συνδράμουν στις έρευνες. Έως τώρα έχουν βοηθήσει να ταυτοποιηθούν 10 θύματα, λένε οι ίδιοι, με τον αριθμό των αγνοουμένων να εκτιμάται πλέον σε 25.
«Μπήκαμε σε καμένα σπίτια», δήλωσε ο αρχαιολόγος Τζο Ουζιέλ, «αναζητώντας ακόμα και το πιο μικροσκοπικό στοιχείο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ταυτοποιήσουμε ανθρώπους οι οποίοι αγνοούνται, είτε προσωπικά αντικείμενα όπως κοσμήματα είτε θραύσματα από οστά που έσπασαν λόγω της θερμότητας». Με τη βοήθεια των στρατιωτών, οι ειδικοί χώρισαν τις περιοχές σε τετράγωνα, όπως θα έκαναν σε μια ανασκαφή, και άρχισαν την αναζήτηση.
Άντονι Μπλίνκεν: «Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα»
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου…Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο. «Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου . Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», είπε.
Σύμμαχος κλειδί του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν και χθες την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στην Λωρίδα της Γάζας απαντώντας στην δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα αναλάβει «την γενική ευθύνη της ασφάλειας» στην Γάζα «επ’ αόριστον».
Για την επίτευξη «μίας βιώσιμης ειρήνης και της ασφάλειας» στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευθούν «οι εκτοπισμοί Παλαιστινίων της Γάζας», να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της Λωρίδας της Γάζας ως πλατφόρμας τρομοκρατίας και να αποφευχθεί η εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στον παλαιστινιακό θύλακα. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον «κάθε απόπειρα επιβολής αποκλεισμού ή πολιορκίας στην Γάζα και οποιαδήποτε περικοπή του εδάφους της”, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Πρέπει «να τεθούν οι φωνές και οι προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στο επίκεντρο της διακυβέρνησης στην Γάζα» μετά τον πόλεμο και να υπάρξει «ενοποίηση» του θύλακα με την Δυτική Οχθη υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν.
Ένας «βιώσιμος μηχανισμός ανοικοδόμησης της Γάζας» θα πρέπει επίσης να εφαρμοσθεί και θα πρέπει επίσης να βρεθεί «ένας τρόπος που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ο καθένας στα εδάφη του, υπό τις ίδιες συνθήκες ασφαλείας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας», κατέληξε.