«Ασσυμετρίες και εθνική ατζέντα» είναι το θέμα του ετήσιου Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με την παρουσίαση σχετικής έρευνας της της METRON ANALYSIS.

Παρόντος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Λιβάνιου, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα και αρκετών θεσμικών παραγόντων, ο επικεφαλής της δημοσκοπικής εταιρείας, Στράτος Φαναράς περιέγραψε τα νέα ευρήματα και δεδομένα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσε και σχολίασε τα βασικά σημεία του γκάλοπ. Η έρευνα καταγράφει ασυμετρίες στο πολιτικό σύστημα της χώρας σε τρία επίπεδα- δηλαδή σε σχέση με την κοινωνία, σε σχέση με τον τρόπο που διακυβερνάται η χώρα και σε σχέση με τις διεθνείς προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος παρατήρησε ότι δεν διαταράσσονται οι πολιτικοί συσχετισμοί που προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές αλλά το μήνυμα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι: αφενός στη κυβέρνηση να μην επικαλείται πώς όλα κρίθηκαν με το αποτέλεσμα των εκλογών κι αφετέρου προς τη αντιπολίτευση πως χρειάζεται ολοκληρωμένη κοινοβουλευτική προσέγγιση των πραγμάτων. «Παρότι είναι δύσκολο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος να εμφανιστεί μια αυτόνομη εναλλακτική πλειοψηφική κυβερνητική πρόταση, το δίλημμα είναι: «Ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την διαμορφώσουν το καθένα μόνο του ή θα πρέπει να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών που όμως το εκλογικό σύστημα τις αποκλείει», υποστήριξε στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μίλησε για τις ευρύτερες εξελίξεις, στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Φαναράς αναφέρθηκε στην εικόνα παγίωσης των πολιτικών συσχετισμών και σε άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, ενώ το σύνολο των ομιλητών του τριήμερου Συνεδρίου θα εστιάσουν επίσης στα ζητήματα των ασσυμετριών στο πολιτικό σύστημα, από τη δική του οπτική ο καθένας. Το Συνέδριο θα κλείσει με το διάλογο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ντόρας Μπακογιάννη την Τετάρτη το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμη: