Μεγάλη γκρίνια έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά οι διαδικασίες, που μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα υιοθετηθούν κατά το επικείμενο placement του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Έμπειροι χρηματιστές, επιχειρηματίες, και επενδυτές, παραδέχονται μεν ότι το διεθνές σκηνικό παίζει σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη διόρθωση του ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο εξαπολύουν και τα «βέλη τους» για τους χειρισμούς που διαρρέονται μέχρι στιγμής από πλευράς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ενόψει της διάθεσης του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο.

«Το Χ.Α υπεραποδίδει στη διόρθωση, λόγω λανθασμένων χειρισμών στην περίπτωση του placement της Εθνικής Τράπεζας» τονίζει με νόημα χρηματιστηριακή πηγή και προσθέτει ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί διαφορετική στρατηγική.

«Συγκεκριμένα έπρεπε αρχικά να αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας του placement και όχι εξ’ αρχής να οριστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο και κυρίως να σταλεί στην αγορά ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή τιμή, κάτι που φυσικά δεν έγινε» καταλήγει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου η εντύπωση που καλλιεργήθηκε στην αγορά ότι το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα λάβει χώρα ανεξαρτήτως συνθηκών και ότι ο καθορισμός της τιμής δεν θεωρείται βασικό ζήτημα, έστειλε εντελώς λάθος μήνυμα στην αγορά.

Αντίθετα αυτό που έπρεπε εξαρχής να είναι το ζητούμενο και επικοινωνιακά ήταν ότι βασικός στόχος είναι να υπάρξει ένα ισχυρό book building με μεγάλη υπερκάλυψη.

Έτσι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΧΑ έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στην αγορά ότι οι Σύμβουλοι που έχει προσλάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προκειμένου να διαμορφώσουν επίπεδα τιμών και γενικότερα συνθήκες που θα ευνοήσουν μελλοντικά την κάλυψη του book building, πίεσε την τιμή αλλά και την αγορά συνολικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Την ίδια στιγμή στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα που δημιουργεί η «άτσαλη» και χωρίς κλειδωμένη τιμή διαδικασία διάθεσης του ποσοστού του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, έρχονται να προστεθούν και κινήσεις – επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος όπου σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και placements, όπως της Τρ. Πειραιώς και της ΔΕΗ τοποθετήθηκαν από τους συμβούλους, όπως η Goldman Sachs εν προκειμένω, χαρτοφυλάκια εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα (βλέπε Hellikon) τα οποία τώρα αφού κλείδωσαν τις υπεραποδόσεις των τελευταίων μηνών, σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους και … «όπου φύγει φύγει».

Δραματικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά – Νέο κόμμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, άνοιγμα στο Κέντρο θα επιχειρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρεί η Ομπρέλα, ενισχύεται το ΚΚΕ, σε πίεση ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ – Το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει στις ευρωεκλογές 2024!

Δραματικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά – Νέο κόμμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, άνοιγμα στο Κέντρο θα επιχειρήσει ο Κασσελάκης – Αποχωρεί η Ομπρέλα, ενισχύεται το ΚΚΕ, σε πίεση ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ – Το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει στις ευρωεκλογές 2024!

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ουσιαστικά εχθές το βράδυ ανακοίνωσε την ίδρυση νέους κόμματος που θα κινείται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Η βασική του επιδίωξη είναι να μπει στο αγώνα για την ευρωβουλή και να εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Τόνισε ότι δέχεται εισηγήσεις να προσχωρήσει στη ΝΔ ή να κάνει κόμμα.

Προφανώς θα πράξει το δεύτερο διότι αν ίσχυε το πρώτο δεν θα έκανε πολιτική συγκέντρωση.

Η αλήθεια είναι, ότι στην ΝΔ έχουν καλή άποψη για τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να τον έχει στην κυβέρνηση καθώς ο Ανδρέας «μιλάει πολύ», «παίρνει δικές του πρωτοβουλίες» και δεν ταιριάζει στο προφίλ της κυβέρνησης που θέλει ίδιος.

Όμως, δεν θα είχε πρόβλημα να τον θέσει σε θέση στην ευρωβουλή κίνηση που θα συμβόλιζε την στροφή στο Κέντρο και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ.

Όμως, οι βασικοί του συνεργάτες του λένε ότι θα πρέπει να κάνει πολιτική κίνηση και μετά, εάν και εφόσον, να θέσει κάποιο πλαίσιο συνεργασίας με τη ΝΔ.

Βέβαια, παραμένει ερωτηματικό το πως θα είναι το τελικό εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών, σε πόσες περιφέρειες θα χωριστεί η επικράτεια, εάν θα υπάρξει πλαφόν στο 5% για την είσοδο κόμματος.

Μπορεί βέβαια, ο Ανδρέας Λοβέρδος με τις άκρες του στην κυβέρνηση να τα γνωρίζει αυτά και γι’ αυτό να πήρε αυτή την απόφαση, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Οι ευρωεκλογές του 2024 θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα φέρουν εξελίξεις.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία ανησυχία καθώς ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει δώσει περιθώριο στον Ν.Ανδρουλάκη να φέρει το ΠΑΣΟΚ σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλιώς θα άρει την εμπιστοσύνη του(;) στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Θα είναι, επίσης, η πρώτη ουσιαστική εκλογική μάχη του Στέφανου Κασσελάκη όπου θα πρέπει να δείξει αν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά και αν θα τονώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά, εφόσον υπάρξει αποχώρηση της Ομπρέλας και σχηματισμός νέας πολιτικής κίνησης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα λειτουργήσει διασπαστικά για το ΠΑΣΟΚ όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κοινό που απευθύνεται είναι πιο κεντρώο.

Φρεζάδου

Η κυρία Φρεζάδου εν αμαρτίαις: Τι λένε ειδικοί μηχανικοί για τις αυθαιρεσίες της στο δικό της διαμέρισμα – Δεν έχει πάρει άδεια απο την αρχαιολογία για να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα της και κατηγορεί τους άλλους!

Μαθαίνουμε (διότι όλα μαθαίνονται στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, την Ελλάδα μας) πως η υποψήφια με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, η γνωστή «ψυχή της παρέας» με τα πανάκριβα Airbnb και τη ‘βροχή’ προσφυγών στο ΣτΕ, η κα Ειρήνη Φρεζάδουκάνει παράπονα σε γνωστούς της πως το radar.gr και η ΑΞΙΑ δεν είναι αντικειμενικά απέναντί της.

Επίσης ισχυρίζεται πως την αδίκησε ο Δήμος Αθηναίων, που πιστοποίησε στις 11 Σεπτεμβρίου παρανομίες στο διαμέρισμά της που έχει όπως λέει, νομιμοποιήσει και που ‘βλέπει’ το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί νομίμως ξενοδοχείο και μάλιστα με 21 μέτρα ύψος όπως όρισε το ΣτΕ.

Θυμίζουμε πως η πολυκατοικία με τα πανάκριβα Airbnb όπου κατοικεί και η ίδια έχει ύψος 24 μέτρα και ας είναι όμορη του οικοπέδου, όπως επίσης ότι ένα ξενοδοχείο που απέχει καμιά 250αριά μέτρα από εκεί και για το οποίο έχει γίνει πολύς ντόρος, έχει -όπως λένε, εμείς δεν μετρήσαμε- ύψος 36 μέτρων.

Καμία σχέση συνεπώς με το υπό νόμιμη ανέγερση ξενοδοχείο της οδού Μισαραλιώτου που θα είναι μόνο 21 μέτρα, όσα προβλέπει το ΒΔ του 1955 και όσα επικύρωσε το ΣτΕ.

Απειλεί μάλιστα και με εξώδικα για τις παρανομίες της στο δικό της διαμέρισμα, οι οποίες παρανομίες πιστοποιήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου με επίσημη αυτοψία της Διεύθυνσης Δόμησης (ΔΔΟΜ) του Δήμου Αθηναίων.

Τι λένε ειδικοί μηχανικοί

Για να είμαστε απολύτως εντάξει και δημοσιογραφικά, εμείς πήγαμε όλα τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας σε Τεχνικό Γραφείο με έμπειρους μηχανικούς οι οποίοι μας είπαν: το ότι έχει προβεί η κα Φρεζάδου στην 10272543 δήλωση υπαγωγής δεν αναιρεί αλλά επιβεβαιώνει την ύπαρξη των αυθαιρέτων κατασκευών δηλαδή διάνοιξη παραθύρων και κατασκευή εξώστη.

Εφόσον έχει ασκήσει προσφυγή, η επιτροπή εξέτασης αυθαιρέτων θα εξετάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ή όχι, την τήρηση των προϋποθέσεων υπαγωγής και θα αποφανθεί περί της οριστικής εξαίρεσης ή μη, από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται όμορα σε διατηρητέο κτίριο και εντός αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ν. 4495/2017 βάσει του οποίου έχει επιχειρήσει να τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές, οι συγκεκριμένες αυθαιρεσίες ΔΕΝ υπάγονται στις «μικρές» και για την τακτοποίηση τους προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία που απαιτεί ΚΑΙ την έγκριση της αρχαιολογίας, την οποία προφανώς δεν ζήτησε και δεν έχει.

Σχετικά με την προστασία της «υπερκορεσμένης τουριστικά περιοχής» δεν λαμβάνει υπόψη η κα Φρεζάδου τη μίσθωση σειράς διαμερισμάτων της πολυκατοικίας μέσω Airbnb που αποτελεί τη μετεξέλιξη των ενοικιαζόμενών επιπλωμένων δωματίων και αποτελεί «υποκατηγορία της γενικής πολεοδομικής λειτουργίας του τουρισμού και αναψυχής» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον εδώ.

Επίσης οι έμπειροι μηχανικοί σχολίασαν κατά λέξη:

Η κα Φρεζάδου παραπονείται για την έκταση της εκμετάλλευσης της περιοχής, παραλείπει όμως να επισημάνει ότι οι γείτονές της, ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές διαμερισμάτων ΜΕΣΑ στην πολυκατοικία της, πλουτίζουν από τη δραστηριότητα που η ίδια καταγγέλλει. Δηλαδή στα όσα ισχυρίζεται περί προστασίας της «υπερκορεσμένης τουριστικά περιοχής» αποκρύπτει ότι σειρά διαμερισμάτων που βρίσκονται στην ίδια όπου και το δικό της διαμέρισμα πολυκατοικία χρησιμοποιούνται μέσω Airbnb. Αυτή είναι η μετεξέλιξη των ενοικιαζόμενών επιπλωμένων δωματίων που αποτελεί υποκατηγορία της γενικής πολεοδομικής λειτουργίας του τουρισμού και αναψυχής.  Ζήτησε η κα Φρεζάδου, δικαστικώς ή εξωδίκως από τους γείτονές της, να πάψουν να χρησιμοποιούν τα διαμερίσματά τους ως Airbnb εντός αυτής της «υπερκορεσμένης τουριστικά» περιοχής; Αν όχι, γιατί;.

Πλέον όλοι γνωρίζουμε γιατί, διότι τα χρήματα που εισπράττουν είναι πολλά…

Η έωλη προσφυγή κατα της έκθεσης αυτοψίας

Οι μηχανικοί διάβασαν και την προσφυγή της κατά της έκθεσης αυτοψίας της ΔΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων και έκαναν καίριες παρατηρήσεις:

«Λείπουν από την προσφυγή της κας Φρεζάδου οι απαραίτητες εγκρίσεις:

1. Του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το άρθρο 116 παρ. 9 Ν. 4495/17 λόγω της αρχαιολογικής περιοχής.
2. Του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής επειδή βρίσκεται σε ακίνητο όμορο διατηρητέου κτίσματος σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 3 Ν. 4495/17.
3. Υπάρχει αυθαίρετη πέργκολα στο δώμα που φτάνει σε στάθμη 24,30μ αντί της 23,75μ που δεν την έχει γράψει η πολεοδομία της Αθήνας και δεν έχει τακτοποιηθεί από κανέναν γιατί βρίσκεται στα κοινόχρηστα».

Τέλος, σε ότι αφορά στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο με τις νόμιμες άδειες, εναντίον των οποίων έχει προσφύγει η κα Φρεζάδου και η παρεούλα της, υπενθύμιζαν ότι η συνολική δόμηση του κτιρίου με τις νέες άδειες θα είναι σαφώς μικρότερη του επιτρεπόμενου, δηλ. θα φτάσει 4800 τ.μ. ενώ θα μπορούσε να φτάσει τα 5.358 τ.μ. με το Β.Δ. του 1955, όπως έχει εγκρίνει το ΣτΕ. Το ύψος της οικοδομής αυστηρά 21 μέτρα, ενώ η Πολεοδομία αρχικά είχε δώσει άδεια για 24.

Η κα Φρεζάδου σκοπίμως αναφέρεται στις παλαιές άδειες που είχαν εκδοθεί από την Πολεοδομία και οι οποίες πλέον δεν υπάρχουν εδώ και 1 χρόνο, κάτι που η ίδια ως αρχιτέκτων-πολεοδόμος γνωρίζει αλλά αποκρύπτει για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κουίζ (για πολύ μυημένους): Ποιος ηλικιωμένος «μεγαλοεπιχειρηματίας» από παλαιό τζάκι αλλά με οικογενειακές συμπεριφορές νεοπλουτισμού, μολονότι δηλώνει μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, φυλάσσεται από 3 αστυνομικούς;

Ποιος ηλικιωμένος «μεγαλοεπιχειρηματίας» από παλαιό τζάκι αλλά με οικογενειακές συμπεριφορές νεοπλουτισμού, μολονότι δηλώνει μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, φυλάσσεται από 3 αστυνομικούς;

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι θα αποκαταστήσει την ανισορροπία με τους χιλιάδες αστυνομικούς που φυλάνε VIP, μαθαίνω από καλά ενημερωμένη πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι ηλικιωμένος μεγαλοεπιχειρηματίας από τα λεγόμενα «παλαιά τζάκια» που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς δουλειά κάνει και εσχάτως δηλώνει και πάλι εφοπλιστής (παλιά τον αποκαλούσαν «Γκουρού», ή Grand Maitre, προφανώς «της συμφοράς» λόγω των αλλεπάλληλων αποτυχημένων κινήσεων του), μετά από παραγγελίες σκαφών, μολονότι είναι ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, εντούτοις η Ελληνική Πολιτεία τον φυλάσσει με τρεις (3) αστυνομικούς τους οποίους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο!

Ποιος είναι ο ηλικιωμένος «εφοπλιστής», το «παλαιό τζάκι» με συμπεριφορές νεόπλουτου λόγω και της συζύγου, που αν και διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση του παρέχει προστασία; Γιατί άραγε; Allons enfants de la Patrie….

Θα μου πείτε, ευλόγως, τι σχέση έχει ο γαλλικός εθνικός ύμνος, η περίφημη Μασσαλιώτιδα, με το θέμα μας!

Έχει, πως δεν έχει! Θα σας εξηγήσω, mon amis, προσεχώς! Aurevoir…

Βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν οι ιδέες που εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης - «Απελευθερωμένη» ΝΔ ζητούν οι κ. Αλ. Πατέλης, Γρ. Δημητριάδης του Υπερταμείου, Δ. Καιρίδης, Ν. Γιατρομανωλάκης και πρόσωπα επιρροής Δοξιάδη!

Βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν οι ιδέες που εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης – «Απελευθερωμένη» ΝΔ ζητούν οι κ. Αλ. Πατέλης, Γρ. Δημητριάδης του Υπερταμείου, Δ. Καιρίδης, Ν. Γιατρομανωλάκης και πρόσωπα επιρροής Δοξιάδη!

Μαθαίνω ότι, βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει το κίνημα Κασσελάκη και οι κοινωνιολογικές απόψεις που εκφράζει, αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί!

Ήδη ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι στο εξωτερικό είναι παντρεμένος με τον σύντροφο του και πως πολύ σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο για την αναγνώριση στην Ελλάδα του γάμου των ομοφυλοφίλων θα γίνει νόμος του Κράτους και θα ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων!

Πιέζει μάλιστα αφόρητα όπως μαθαίνω τους αρμόδιους υπουργούς για να επισπευσθεί η διαδικασία, προκαλώντας ήδη σοβαρές αντιδράσεις σε κόμμα και κυβέρνηση!

Με την ευρύτερη ρητορική του Στέφανου Κασσελακη και την προσέγγιση του σε μείζονος σημασίας ζητήματα φαίνεται ωστόσο ότι ταυτίζονται και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ και της Κεντροδεξιάς Παράταξης, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης του Υπερταμείου, ο Ν. Γιατρομανωλάκης πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, ο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, αλλά και πολλά κεντρογενή στελέχη και επιστήμονες της επιρροής Απόστολου Δοξιάδη, που είναι πιο απελευθερωμένα, με ανοιχτό πνεύμα αντιμετωπίζοντας τις καταστάσεις όχι υπό το καθεστώς του «πρέπει», αλλά με σύγχρονη λογική και αντίληψη των πραγμάτων!

Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλλημα: από τη μία πλευρά λόγω της μόδας και των νέων δεδομένων των καιρών που προκαλούνται από την έλευση Κασσελάκη είναι υποχρεωμένος όχι να προωθήσει σχετικά νομοσχέδια και κρατικές αποφάσεις, αλλά και να τοποθετήσει πιο «απελευθερωμένα» πρόσωπα, της συνομοταξίας Κασσελάκη, στους μηχανισμούς του Δημοσίου και του κόμματος!

Από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται και καθημερινά το εισπράττει, ότι αυτού του τύπου η «απελευθέρωση» του συντηρητικού και παραδοσιακού κόμματος της ΝΔ, που αποτελείται από οικογενειάρχες και καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, του μεροκάματου και της δουλειάς, δεν είναι αρεστή όχι μόνο από σημαντικό μέρος της βάσης, αλλά και από υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη!

Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση των «πιο δεξιών» στελεχών της κυβέρνησης, όπως οι κ. Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης, αλλά και όσων θεωρούνται παραδοσιακοί δεξιοί ή ανήκουν στην λαϊκή και πατριωτική Δεξιά!

Και πέραν πάσης αμφιβολίας, το ενδεχόμενο κυριαρχίας στην ΝΔ των ιδεών που εκφράζει ο Κασσελάκης, ελοχεύει τον κίνδυνο μετακίνησης ψηφοφόρων προς την Δεξιά ή την Άκρα Δεξιά!

Διαβάστε ακόμη: