Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ΔΕΗ και η διοίκηση της έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο μάτι του κυκλώνα, από διάφορα κέντρα, παράκεντρα και συστήματα!

Βλέπετε, το success story του Γ. Στάσση και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ενεργειακό επίπεδο, ενοχλούν όλους όσοι στο μυαλό τους θεωρούσαν ότι θα αποτελούν τους κυρίαρχους παράγοντες της Ενέργειας, ασελγώντας στο «πτώμα» της ΔΕΗ που είχαν αφήσει εκτεθειμένο και έτοιμο για κατακερματισμό και πλιάτσικο, η Διοίκηση Παναγιωτάκη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν εγκατέλειψε την εξουσία, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού το 2019, που επαναλήφθηκε εκκωφαντικά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές!

Το γεγονός είναι ότι σήμερα η ΔΕΗ όχι μόνο έχει πραγματοποιήσει ένα ιστορικό comeback, από το Ναδίρ στο Ζενίθ, όχι μόνο δεν κατακερματίστηκε, αλλά αντιθέτως αποτελεί σημείο αναφοράς της εξυγίανσης των κρατικών επιχειρήσεων, κατακτώντας την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της Ενέργειας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την επιθετική ανάπτυξη, εμβληματικές εξαγορές και αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ!

Παράλληλα η απολύτως επιτυχημένη πολιτική του Γιώργου Στάσση προσέλκυσε πανίσχυρους ξένους μετόχους και θεσμικούς επενδυτές, από την Macquarie μέχρι την CVC, αλλά και τεράστιες εγχώριες επιχειρηματικές οικογένειες και ομίλους, που αγοράζουν μετοχές μέσα από την αγορά και «χτίζουν» θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού!

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόσφατη παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου, προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διανομή δωρεάν μετοχών αξίας 6,7 εκατ. ευρώ στα στελέχη της ΔΕΗ, έρχεται να καταδείξει πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μακριά από τα δεδομένα της αγοράς, των επιχειρήσεων και της ελεύθερης οικονομίας!

Οι υποστηρικτές της Διοίκησης Παναγιωτάκη -που θα έπρεπε να απολογείται στον εισαγγελέα την ώρα τούτη για πράξεις και παραλείψεις, όσον αφορά το Δημόσιο συμφέρον- προφανώς καθ’ υπόδειξη ιδιωτικών συμφερόντων της Ενέργειας, μέσα από έναν άκρατο λαϊκισμό και κίτρινη προσέγγιση των πραγμάτων, παίζουν το παιχνίδι όλων όσοι θεωρούσαν ότι θα παραμείνουν διαχρονικά «νταβατζήδες» της Ενέργειας!

Και στην ίδια γραμμή του λαϊκισμού και των αβάσιμων ειδήσεων κινείται και συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, εφημερίδες και σάιτ που σχετίζονται παρασκηνιακά, όπως όλοι γνωρίζουν στην πιάτσα, με ισχυρά συμφέροντα!

Την ίδια ώρα πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε μια χρονική στιγμή που το «χαρτί» της ΔΕΗ πραγματοποιεί rebound, έχοντας ξεπεράσει τα 9 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, βγήκαν πωλητές μειώνοντας τη θέση τους, τόσο η Goldman Sachs, με επίσημη ανακοίνωση της, όσο και η Ambrosia capital του Τ. Αστυφίδη!

Το γεγονός αυτό, μολονότι δικαιολογείται λόγω αποκόμισης κερδών, έχει μια σημειολογία καθώς τόσο η Goldman Sachs όσο και ο Τ. Αστυφίδης έχουν μια διαχρονικά ειδική σχέση με την ΔΕΗ.

Ωστόσο η μετοχή πιέζεται σε μια χρονική συγκυρία που πάει να ξεπεράσει δυναμικά τα 10 ευρώ!

Να σημειωθεί πάντως, για να μην δημιουργηθούν λάθος συνειρμοί, ότι η Goldman Sachs που πουλάει ΔΕΗ δεν είναι εκείνος ο βραχίονας της επενδυτικής τράπεζας που προΐσταται ο Χάρης Ηλιάδης, αλλά άλλο κομμάτι!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός είναι, παρά τις πιέσεις των διαφόρων κέντρων και παράκεντρων ότι η ΔΕΗ έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των εγχώριων και ξένων επενδυτών, ενώ οι ισχυροί παίκτες που ήδη είναι μέσα στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως η CVC για παράδειγμα που κατείχε το 10% , θέλουν να ενισχύσουν ακόμη πιο ουσιαστικά τη θέση τους.

Για το μετοχικό μέλλον της ΔΕΗ, τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση, ως μεγαλομέτοχος.

Και το πρόσωπο που φέρεται να κινεί τα νήματα από κυβερνητικής πλευράς όσον αφορά τις προσεχείς εξελίξεις, είναι ο Αλέξης Πατέλης…

Στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα ιδιωτική Χρηματιστηριακή, ο τζίρος της οποίας από 1,3 εκατ. το 2020 ανέβηκε στα 6,3 εκατ. το 2021 και εκτινάχθηκε στα 21 εκατ. ευρώ το 22 και οι αγοραπωλησίες μετοχών αφορούν συναλλαγές με φορολογικούς παραδείσους και ύποπτες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων!

Στα δίχτυα της Αρχής για το ξέπλυμα έπεσε ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρία, οι συναλλαγές της οποίας σε έναν χρόνο σχεδόν τριπλασιάστηκαν και αφορούν αγοραπωλησίες μετοχών με φορολογικούς παραδείσους (Νησιά Κέυμαν) και πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που χαρακτηρίζονται ως ύποπτες!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση εκ των έσω, η Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος υπό τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, φέρεται να έχει εντοπίσει ξέπλυμα δεκάδων εκατομμυρίων δια μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, με «όχημα» ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρία ο τζίρος της οποίας από 1,3 εκατ. το 2020 σε έναν χρόνο πενταπλασιάστηκε φθάνοντας τα 6,3 εκατ. το 2021 και το 2022 εκτινάχθηκε σε άνω των 21 εκατ. ευρώ, φαινόμενο που διατηρήθηκε και κατά την τρέχουσα χρήση!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των Αρχών προκάλεσε το γεγονός ότι οι εν λόγω τεράστιες συναλλαγές της ιδιωτικής ΑΧΕ ήταν ζημιογόνες για την εταιρία!!!

Οι πληροφορίες λένε πως οι Αρχές, μετά από ενδελεχή έρευνα και συνεργασία με συστημικές τράπεζες, ανακάλυψαν πως τα εμβάσματα για αγοραπωλησίες μετοχών στέλνονταν από φορολογικούς παραδείσους και ύποπτες πλατφόρμες crypto, γεγονός που σήμανε συναγερμό και προκάλεσε δέσμευση λογαριασμών και έρευνα σε βάθος όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος που τυχόν προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αρχή προχωρά σε άνοιγμα υπόπτων λογαριασμών της εν λόγω χρηματιστηριακής καθώς και πελατών της που κρίνονται ως ύποπτοι, ενώ η υπόθεση έχει περάσει και στον ΣΔΟΕ ο οποίος θα διενεργήσει έλεγχο και θα συντάξει πόρισμα προκειμένου η υπόθεση να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω…

Σημειώνεται ότι την ώρα τούτη τίθεται ζήτημα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ιδιωτικής ΑΧΕ, ενώ η έρευνα προέκυψε μετά από ανώνυμες καταγγελίες συνοδευόμενες από αποδεικτικό υλικό! Έχει ενημερωθεί σχετικά η Αρχή για το ξέπλυμα του Ηνωμένου Βασιλείου!

Στον Σταύρο Παπασταύρου η ΕΥΠ και οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Δικαιοσύνη - Απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Υπ. Επικρατείας, που διαθέτει γνώσεις και εμπειρία!

Στον Σταύρο Παπασταύρου η ΕΥΠ και οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Δικαιοσύνη – Απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Υπ. Επικρατείας, που διαθέτει γνώσεις και εμπειρία!

Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει εσχάτως, όσον αφορά την ΕΥΠ και σε ποιο από τα ισχυρά πολιτικά πρόσωπα του Μεγάρου Μαξίμου θα αναφέρεται, σας ενημερώνουμε ότι βάσει των πληροφοριών που έχουν περιέλθει στο Radar, το πρόσωπο στο οποίο θα απευθύνεται και θα αναφέρεται ο αρχηγός της ΕΥΠ, θα είναι ο Υπ. Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου!

Ο πρωθυπουργός τρέφει τεράστια εμπιστοσύνη στον έγκριτο νομικό, ο οποίος διαθέτει τεράστια πολιτική πείρα έχοντας θητεύσει δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο Υπ. Επικράτειας μπορεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Πολιτεία και την Κυβέρνηση, τη σχέση με τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Γι αυτό άλλωστε έκανε δεκτούς όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Σταύρος Παπασταύρου για να δεχτεί να επωμισθεί την σχέση με την ΕΥΠ.

Επιπροσθέτως πάντως, η μεγάλη εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Σταύρου Παπασταύρου, φέρεται να έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην απόφαση να αναθέσει στον Υπ. Επικρατείας και τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Δικαιοσύνη!

Ένα ζήτημα ευαίσθητο και κρίσιμο ταυτοχρόνως…

Μείζον ζήτημα ασυμβίβαστου στον ΟΛΘ, σχετικά με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Βόλου - Ο Π. Σταμπουλίδης, Νο 2 του Ταμείου που βγάζει τον διαγωνισμό, είναι μέλος του ΔΣ του ΟΛΘ!

Μείζον ζήτημα ασυμβίβαστου στον ΟΛΘ, σχετικά με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Βόλου – Ο Π. Σταμπουλίδης, Νο 2 του Ταμείου που βγάζει τον διαγωνισμό, είναι μέλος του ΔΣ του ΟΛΘ!

Την ώρα που ο Ιβάν Σαββίδης, για μια ακόμη χρόνια είναι «εξαφανισμένος» από την Ελλάδα, καθώς δεν έχει πατήσει το πόδι του στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοιού και μάλιστα φέτος το καλοκαίρι στο Πόρτο Καρράς φιλοξενήθηκαν πλείστοι όσοι συγγενείς του, εκτός φυσικά από τον ίδιο που κανείς από το προσωπικό του ξενοδοχείου ή ένοικος τον είδε ιδίοις όμμασι, στον ΟΛΘ του οποίου ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας αποτελεί μεγαλομέτοχο με ποσοστό άνω του 71%, έχουν βλέψεις για το Λιμάνι του Βόλου, όπου το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί το 67% μέσα από διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν 7 εταιρίες ή όμιλοι εταιριών!

Επιπροσθέτως είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με τον Ρωσοπόντιο ολιγάρχη, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές φέρεται να στήριξε παρασκηνιακά μικρά εθνικιστικά, Ακροδεξιά ή εκκλησιαστικά κόμματα, ενώ την ίδια ώρα η Αμερικανική πρεσβεία πιέζει προκειμένου ο Ιβάν Σαββίδης να πουλήσει σε φιλοαμερικανικά επιχειρηματικά σχήματα τη μετοχική συμμετοχή του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο για την Δύση θεωρείται κρίσιμο και καθοριστικό γεωπολιτικά με φόντο τη σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας!

Επί του προκειμένου τώρα, η συμμετοχή του ΟΛΘ στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Βόλου, που είναι το πέμπτο στη σειρά από τα 10 που έχουν τεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση, αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα, καθώς ξεκάθαρα προκύπτει ζήτημα ασυμβίβαστου, δεδομένου ότι στο ΔΣ του ΟΛΘ συμμετέχει ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία διαχειρίζεται την ωρίμανση έργων ύψους 5 δις. ευρώ για λογαριασμό δημοσίων και ιδιωτικών φορέων!

Είναι επομένως προφανές πως το ζήτημα του ασυμβίβαστου, να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΘ ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ (επί της ουσίας το Νούμερο 2), που βγάζει τον διαγωνισμό, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία διατείνεται κυρίως προς τον αμερικανικό παράγοντα ότι θέλει να απεμπλακεί από την παρουσία του ούτως ή άλλως εξαφανισμένου Ιβάν Σαββίδη, από την συμμετοχή του σε στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα μας!

Σημειώνεται μάλιστα ότι ήδη όσον αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό Open, την ώρα τούτη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το πέρασμα του υπό την διαχείριση του Ν. Κοκλώνη ενώ λαμβάνουν χώρα πλήθος απολύσεων δημοσιογράφων (του αθλητικού ρεπορτάζ) και διοικητικού προσωπικού!

Από τα 3 δις ευρώ του προγράμματος πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ , απορροφήθηκαν μόλις το 0,5% - Γιατί σιωπά ο Χρήστος Στυλιανίδης;

Από τα 3 δις ευρώ του προγράμματος πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ , απορροφήθηκαν μόλις το 0,5% – Γιατί σιωπά ο Χρήστος Στυλιανίδης;

Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε σήμερα το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Σύμφωνα με το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ενώ ο πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ ύψους 3 δισ. ευρώ , από έρευνα προέκυψε πως απορροφήθηκε μόλις το 0,5% , δηλαδή μερικά μόλις εκατομμύρια ευρώ.

Αν πράγματι συνέβη αυτό , πρόκειται για τεράστια ολιγωρία , για την οποία κυρίως υπεύθυνος είναι ο πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο εκ «μεταγραφής» κύπριος πολιτικός , για τον οποίο στην Μεγαλόνησο δεν θέλουν να ακούν λόγω του βίου και της πολιτείας του, στο δημοψήφισμα Ανάν.

Πάντως κάποιος από την κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στην καταγγελία του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο γιατί η ΝΔ «επιβράβευσε» τον κ. Στυλιανίδη με μια βουλευτική έδρα, ως εκπροσώπου του Ελληνισμού της Διασποράς.

Από τον πρώην υπουργό δεν περιμένουμε απάντηση.

Αν είχε κάποιο απολογισμό για το τι παρέδωσε στον διαδοχή του στο υπουργείο Βασίλη Κικίλια ( όχι πως και ο σημερινός υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν είναι άμοιρος ευθυνών ), θα τον είχε ήδη κάνει.

Δια της σιωπής του, ομολογεί την προβληματική διαχείριση του υπουργείου, επί δύο ολόκληρα έτη!

Διαβάστε ακόμη: