Ως γνωστόν, σας αποκαλύψαμε πρώτοι (και κάποιοι άλλοι ακολούθησαν εκ των υστέρων βασιζόμενοι στο δικό μας πρωτογενές ρεπορτάζ) ότι ο ομογενής μεγιστάνας Τέλης Μυστακίδης, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος των μετάλλων που διαθέτει ελληνική και βρετανική ιθαγένεια και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, επέδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας (όχι μόνο λόγω του Ρώσο- Ουκρανικού ζητήματος), τα οποία άλλωστε είναι πλέον ευδιάκριτα στο σύνολο των επιχειρήσεων του!

Επιπροσθέτως, ο αμερικανικός παράγων, μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα και όχι μόνο- πιέζει αφόρητα εδώ και αρκετό καιρό την κυβέρνηση προκειμένου να αποδομήσει τον Ρωσοπόντιο επιχειρηματία, τόσο όσον αφορά το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης, όσο και τις εμβληματικές τοποθετήσεις του στην Θεσσαλονίκη, όπως είναι η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, με το πλήθος φανατικών οπαδών και φιλάθλων που τον ακολουθούν παντού!

Υπό το πρίσμα αυτό, το φημολογούμενο μέχρι πρότινος ενδιαφέρον του Τέλη Μυστακίδη για τον ΠΑΟΚ πιθανόν να υποκινείται τόσο από τον αμερικανικό παράγοντα, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση!

Θυμίζεται μεταξύ άλλων ότι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης αποτελεί και έναν εκ των βασικών μετόχων της Τρ. Πειραιώς!

Επί του προκειμένου τώρα: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Radar που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο ομογενής billionaire Τέλης Μυστακίδης επικοινώνησε με τις υπηρεσίες της UEFA και ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με το πλήρες καθεστώς που τον διέπει και ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που εμπλέκονται στη διοίκηση του, τη μετοχική του σύνθεση όπως επισήμως είναι ενημερωμένη η UEFA, αλλά και το οικονομικό του status που έχει υποβληθεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές βάσει του καθεστώτος του Financial Fair Play που διέπει το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι!

Η επίσημη επικοινωνία του Τέλη Μυστακίδη, η οποία τέθηκε υπόψιν μας εκ των έσω, με παράγοντες της UEFA έρχεται να καταδείξει ότι ο ομογενής μεγιστάνας με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη βλέπει βάσιμα και ουσιαστικά την υπόθεση του ΠΑΟΚ και επεξεργάζεται το περιβάλλον της ομάδας συγκεντρώνοντας την ώρα τούτη πληροφορίες από τις ανώτατες αρμόδιες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές!

Σε απλά λόγια, το ενδιαφέρον Μυστακίδη για τον ΠΑΟΚ είναι βάσιμο, πέραν πάσης αμφιβολίας, απτό και συγκεκριμένο!

Οπότε μένει να δούμε εάν το ενδιαφέρον μετουσιωθεί σε πράξη και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, όπως παράγοντες της κυβέρνησης πιθανολογούν!

Όλα στο βωμό της επικοινωνίας για την κυβέρνηση – Οι σκερτζόζικες παραστάσεις και οι δονκιχωτισμοί που λίγους πείθουν και πολλούς διασκεδάζουν – Από τους τσαμπουκάδες κατά των ακτοπλόων περάσαμε στα παρακάλια- Το συμβάν στην οδό Νίκης που δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβληθεί!

Η κυβέρνηση με το καλημέρα δείχνει τις διαθέσεις της να παίξει και πάλι το παιχνίδι της επικοινωνίας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ως άλλος Δον Κιχώτης εφευρίσκει εχθρούς και ταξικούς αντιπάλους με τους οποίους η ίδια δημιούργησε, εξέθρεψε και τώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Έτσι λοιπόν η δήθεν παρέμβαση της κυβέρνησης στις απίστευτες, φαραωνικού επιπέδου, τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αποδεικνύεται μία κλασσική περίπτωση επικοινωνιακού ντόρου χωρίς περιεχόμενο και σίγουρα χωρίς λύση.

Θυμίζει σκερτζόζικη παράσταση από αυτές που γεμίζουν τα φιλικά ΜΜΕ και διατηρούν την κυβέρνηση στο απυρόβλητο.

Η «παρέμβαση» της κυβέρνησης ήρθε ενώ η πλειοψηφία των ταξιδιωτών έχει ήδη αγοράσει τα εισιτήρια για τα ταξίδια τους και ως εκ τούτου είναι προσχηματική.

Οι τσαμπουκάδες που έγιναν… παρακάλια

Οι τσαμπουκάδες των κυβερνητικών αξιωματούχων κατά των ακτοπλόων όπως αυτοί αναπαρήχθησαν μετά το τέλος της διυπουργικής σύσκεψης του Μαξίμου, έγιναν παραινέσεις και οι παραινέσεις έγιναν παρακάλια για προσφορές και περιστασιακές εκπτώσεις στα εισιτήρια.

Οι προτάσεις στην αρχή ήταν μείωση των τιμών των εισιτηρίων κατά 20-30% ειδάλλως φορολόγηση των υπερκερδών ή η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ακτοπλόων.

Όσο περνούσε, όμως, όλοι μαλάκωσαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αυθόρμητη Σοφία Βούλτεψη σε ένα κανάλι έλεγε ότι «προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές, αλλά θα ενημερωθεί για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί…».

Μην περιμένετε σοβαρές εκπτώσεις…

Τελικά, η κυβέρνηση άφησε διορία στους ακτοπλόους να καταθέσουν τις προτάσεις τους την Πέμπτη το απόγευμα.

Όποιος, όμως, περιμένει οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων είναι βαθιά νυχτωμένος.

Άντε να γίνουν εκπτώσεις σε οικογενειακά πακέτα ή ειδικές ομάδες πληθυσμού που ούτως ή άλλως ελάχιστες ταξιδεύουν στα νησιά για καλοκαίρι.

Ενώ οι τιμές ενέργειας και πετρελαίου έχουν πέσει κατά 40-45% τους τελευταίους μήνες οι τιμές στα εισιτήρια παραμένουν στο θεό…Αντίστοιχα μεγάλες μειώσεις έχουν υποστεί και τα μεταφορικά κόστη.

Το ίδιο και σε όλα τα προϊόντα στο ράφι. Και σε άλλα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Το συμβάν στη συνάντηση Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες

Χαρακτηριστικό είναι και αυτό το συμβάν.

Πριν λίγες μέρες ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είδε τους τραπεζίτες στην καθιερωμένη συνάντηση προκειμένου να γνωριστούν και να συζητήσουν τα προβλήματα της αγοράς.

Το κύριο αίτημα από μεριάς Χατζηδάκη ήταν η μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Την ίδια ώρα, συνεργάτης του υπουργού έφτανε στη συνάντηση με μία πληροφορία.

Μεγάλη τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι σε λίγες μέρες αυξάνει τις τιμές στις προμήθειες με τις οποίες χρεώνει μια σειρά από υπηρεσίες που προσφέρει.

Το νέο αιφνιδίασε το οικονομικό επιτελείο και θεωρήθηκε πισώπλατη μαχαιριά από αυτές που δίνονται για να κατοχυρώσουν την ισχύ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων με επιβλητικότητα απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση μπαίνει, πλέον, στο αγώνα κατά της ζοφερής πραγματικότητας της ακρίβειας και της αδικίας, των μεγάλων ολιγοπωλίων και των μεσαζόντων.

Είναι έτοιμη να συγκρουστεί πραγματικά ή θα τα θέσει όλα υπό το βωμό της επικοινωνίας;

Η Διαπλοκή δεν θέλει τον Μητσοτάκη παντοδύναμο – Αναζητούν πουλέν στην Κεντροαριστερά, ο εξαφανισμένος επιχειρηματίας και ο άλλος που σκέφτεται να αποεπενδύσει – Η μαεστρία του Μαξίμου να κρατάει ζεστά τα συμφέροντα και ο παράγοντας που θέλει να συστήσει δεξιό πόλο!

Διαπλοκή δεν θέλει έναν παντοδύναμο Μητσοτάκη παρόλο που οι εκλογές έδειξαν ότι είναι κυρίαρχος έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών αλλά και του χώρου του Κέντρου.

Ψάχνεται η Διαπλοκή για την νέα αντιπολίτευση

Επίσης, η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει σε προβληματισμό και ανησυχία επιχειρηματικούς παράγοντες που ανέκαθεν στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Το σίγουρο είναι ότι θέλουν να στηρίξουν ένα πρόσωπο που θα μπορεί να κάνει θεσμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία φαντάζει φαβορί.

Θα μπορούσαν να στηρίξουν και την περίπτωση του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με επιχειρηματίες αλλά φαίνεται ότι κάνει πίσω.

Η περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αντιμετωπίζεται από αδύναμη έως γραφική ενώ για το Νίκο Παππά δεν υπάρχει καμία στήριξη.

Η ενδυνάμωση με δύο ιστοσελίδες πρώτης γραμμής

Σε αυτή τη φάση τα εκδοτικά συμφέροντα βρίσκονται σε μία περίοδο καλών σχέσεων με τη Νέα Δημοκρατία κυρίως λόγω εκλογών που ανέδειξαν κυρίαρχο τον Κ. Μητσοτάκη.

Δύο μεγάλα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα που έχουν συγκεντρώσει ΜΜΕ και κανάλια βρίσκονται σε αγαστή σχέση με τη ΝΔ του Μητσοτάκη αν και μερικές φορές από μία ιστοσελίδα του ομίλου ασκείται σκληρή κριτική.

Πάντως, η ενίσχυση ενός από τους δύο ομίλους με ιστοσελίδες «πρώτης γραμμής» είναι ενδεικτικό και της καλής σχέσης που υπάρχει.

Σε σχέση ισορροπίας μεγάλος όμιλος με κανάλια

Άλλος επιχειρηματικός όμιλος που κατέχει μόνο κανάλια βρίσκεται σε μία αρμονική σχέση ισορροπίας με την κυβέρνηση, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει στηρίξει και άλλες πολιτικές επιλογές όπως π.χ τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ αλλά όπως φαίνεται και το νέο αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παλαιότερα, δεν υπήρχε αγαστή σχέση, υπήρχε καχυποψία και σε πολλές περιπτώσεις αντίθετα συμφέροντα.

Όμως, οι εκλογές και η εν γένει κυριαρχία Μητσοτάκη, έλυσαν αυτές τις διαφορές.

Ο εξαφανισμένος που παίζει σε δύο ταμπλό

Οι δύο περιπτώσεις επιχειρηματιών που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ήταν κριτικά απέναντι στη ΝΔ είναι οι εξής: Η περίπτωση επιχειρηματία που υποστήριξε ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα βρίσκεται εκτός Ελλάδας, μόνος και απελπισμένος και χωρίς καμία μιντιακή επίδραση.

Και αυτός, όμως, περιμένει να δει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι κατ’ ανάγκη στην Κεντροαριστερά αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και στην Ακροδεξιά, σε σχήμα που έχει δυνατή βάση στην Μακεδονία-Θράκη.

Σκέφτεται αποεπένδυση σοβαρός επιχειρηματίας

Η δεύτερη περίπτωση αφορά επιχειρηματία – επενδυτή σε μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα με μιντιακό οργανισμό και διαδικτυακή τηλεόραση.

Η κυριαρχία Μητσοτάκη άλλαξε τα πλάνα του και σκέφτεται σοβαρά να αποεπενδύσει μεσοπρόθεσμα στα ΜΜΕ – ο όμιλος δεν είχε την προσδοκώμενη επίδραση βάσει επένδυσης- και μακροπρόθεσμα και στο ποδόσφαιρο.

Παλαιότερα είχε ακουστεί ότι θέλει να επενδύσει στην τελευταία διαθέσιμη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας αλλά τα πολιτικά δεδομένα είναι διαφορετικά.

Μικρότερα εκδοτικά συμφέροντα που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πραγματικά σε σύγχυση μετά και την εκλογική επίδοση της Κουμουνδούρου.

Τα περισσότερα από αυτά, το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στο φάσμα της ανυποληψίας και του κλεισίματος. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επενδύσει.

Ικανότητα Μητσοτάκη να κρατάει ζεστά τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, να πούμε ότι είναι χαρακτηριστική η μαεστρία Μητσοτάκη να κρατάει αποστάσεις και να διατηρεί ευχαριστημένα – τηρουμένων των αναλογιών- τα επενδυτικά συμφέροντα τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, στην ενέργεια, στο real estate, στα ψηφιακά αλλά και στα ΜΜΕ.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να μοιραστούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και ως εκ τούτου παραμένει σε εκκρεμότητα μία τεράστια άσκηση ισορροπίας μέσω πολλών έργων για να μην υπάρχει ρήξη με κανένα μεγάλο όμιλο.

Άλλωστε, η άνοδος του χρηματιστηρίου, η επενδυτική βαθμίδα και η άνοδος των εξαγωγών προσφέρουν ένα θετικό περιβάλλον ανάπτυξης όλων των ομίλων σε όλους τους κλάδους.

Πάντως, ανώτατοι πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι χειρισμοί Μητσοτάκη με τα συμφέρονται, αποτελούν, αναμφίβολα, μία μεγάλη κατάκτηση όταν άλλοι προγενέστεροι ομόλογοί του, συνήθως, ανέπτυσσαν κόντρες και ρήξεις σχέσεων.

Ο οικονομικός παράγοντας στην Ακροδεξιά

Αξίζει να αναφέρουμε πάλι, ότι και στην ακροδεξιά υπάρχουν ενδιαφέρον από μικρούς αυτονομημένους παράγοντες όπως η περίπτωση παλαιού και ισχυρού προσώπου σε μεγάλη οικονομική θέση που βλέπει ότι ο ρόλος της Δεξιάς έχει αναβαθμιστεί στην πολιτική σκηνή και μαζί με άλλους επιχειρηματίες, πρώην τραπεζίτες, επενδυτές κ.α θέλουν να ισχυροποιηθεί ένας δεξιός πόλος.

Πάντως, ανεξαρτήτως της σημερινής πραγματικότητας, για κάποιους παραμένει ενεργό το σχέδιο να μην είναι ο Μητσοτάκης παντοδύναμος.

Πως προέκυψε ο «έρωτας» του «κατεστημένου» με την Αχτσιόγλου; Η Διαπλοκή ψάχνει αντίπαλον δέος του Μητσοτάκη;

Με ισχυρά όπλα την πολιτική της συγκρότηση, την χαμηλών τόνων αλλά μαχητική πολιτική της παρουσία και την αποδοχή της από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης μηδέ των διαφορετικών και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενων δυνάμεων που συγκροτούν τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, δηλώνει σήμερα παρούσα για την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος της Αριστεράς μετά την αποχώρησή του Αλέξη Τσίπρα.

Στη μάχη , εισέρχεται με πολλά πλεονεκτήματα. Είναι γυναίκα, ουδέποτε διεκδίκησε δημοσιότητα πολιτική ή άλλη για λάθος λόγους, η θητεία της στην κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει θετικό πρόσημο, έμεινε, ίσως σκοπίμως , μπορεί και από ιδιοσυγκρασία εκτός προεκλογικών πολώσεων , αν και πάντα με σθένος και μαχητικότητα υποστήριξε τις θέσεις της.

Έτσι παρά το γεγονός ότι προς το παρόν ο «χάρτης» των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει η νεαρή πολιτική από τα Γιαννιτσά , θεωρείται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία του κόμματος σε σημείο οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών να είναι λίγο πάνω από το 1 ( για την ακρίβεια 1,30 ) , έναντι του 5% που ήταν δέκα μέρες πριν.

Πέραν των στοιχηματικών όμως στην εκλογή Αχτσιόγλου «ποντάρουν» και άλλες – ετερόκλητες ; – δυνάμεις.

Το ενδιαφέρον επιχειρηματικών συμφερόντων μπορεί να είναι προσεκτικό, αλλά εμφανές . Είναι αυτό που στην Ελλάδα αναφέρουμε με την ευρεία έννοια της «διαπλοκής», απαξιώνοντας ακόμη περισσότερο την έννοια της πολιτικής διότι διαπλοκή δεν υφίσταται, αν δεν υπάρχει πλην των επιχειρηματιών και η εμπλοκή της πολιτικής με πράξεις ή παραλήψεις και για την κ. Αχτσιόγλου ποτέ δεν υπήρξε ούτε καν νύξη, για κάτι τέτοιο.

Επομένως είναι πιθανόν ανήσυχοι επιχειρηματίες παντός «είδους» , διαβλέποντας ότι η μονοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές εκτροπές να σπεύδουν να επενδύσουν στη δια της κ. Αχτσιόγλου «αναγέννηση» του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας προβληματισμό για την έως τώρα δυναμική του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από κοντά και διάφοροι άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής , χωρίς να εξαιρείται το ενδιαφέρον και διπλωματικών κύκλων που εκτίμησαν εσχάτως τα άψογα αγγλικά της.

Για την επίδοξη διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες και δεν εννοούμε μόνο τα «πικάντικα» μερίδας του τύπου και έσπευσε να επισημάνει ότι η κυρία Αχτσιόγλου έχει καιρό να φωτογραφηθεί δίπλα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο πατέρα του δίχρονου γιού της . Τέτοια δημοσιεύματα μπορεί να «πουλάνε» , αλλά προφανώς ούτε στον πολιτικό διάλογο συμβάλλουν, ούτε άλλες διαθέσεις αποκαλύπτουν.

Αντίθετα έχει κάνει εντύπωση και συζητείται σε πολιτικούς , επιχειρηματικούς και διπλωματικούς κύκλους ολοσέλιδο δημοσίευμα «προσεκτικής» στήριξης της Έφης Αχτσιόγλου , από συντηρητικών καταβολών εφημερίδα που συνήθως δεν επιδίδεται στο …σπορ της αγιογραφίας.

Είναι δηλωτικός και ο τίτλος του «Το χειρουργικό στυλ της αριστερής αριστείας _ Η καλή μαθήτρια από τα Γιαννιτσά που «μαθήτευσε» και στον φούρνο του παππού της , ήθελε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα- πως βρέθηκε να προαλείφεται για τον θρόνο του ΣΥΡΙΖΑ;».

Το ολοσέλιδο αφιέρωμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ περιέχει πολλά προσωπικά στοιχεία , από την πορεία της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την ως τώρα πορεία της . Επιλέξαμε τα πιο χαρακτηριστικά , όσα τουλάχιστον προκαλούν εντύπωση για την «φιλική υποστήριξη».

Είναι η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι πάντα για πολιτικούς λόγους.

Το 2016 ήταν η νεότερη υπουργός (μόλις 31 ετών). Επικροτήθηκε για την πολιτική και τεχνοκρατική της συγκρότηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αλλά και για τις ενδυματολογικές επιλογές της.

Ένα γυναικείο περιοδικό έγραψε το 2017 ότι «ντύνεται τόσο κομψά που μοιάζει σαν να βρέθηκε κατά λάθος σε αυτή την κυβέρνηση».

Μετά το 2019 ανέλαβε κομματικά αξιώματα (έως τις πρόσφατες εκλογές ήταν συντονίστρια Οικονομικών), κυρίως όμως συζητήθηκε (και συζητιέται) για τη σχέση της με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και βουλευτή Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα αγοράκι, τον Αρη, που σήμερα είναι δύο ετών.

Αυτές τις ημέρες συζητείται (επιπλέον) ότι η Αχτσιόγλου θα είναι μία από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι πράγματι υποψήφια η δικηγόρος από την Πέλλα και πρώτη σε σταυρούς (28.491) βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, ακριβώς 100 χρόνια μετά τον ερχομό στην Ελλάδα των προσφύγων Μικρασιατών προγόνων της;

Προέρχεται από αριστερή μεσοαστική οικογένεια.

Ο πατέρας της είχε συμμετοχή στον Ρήγα, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στον Συνασπισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει στα κοινά των Γιαννιτσών.

Η μητέρα της δεν έχει πολιτική δράση, είναι αφοσιωμένη στην παιδιατρική. Είναι δεμένη οικογένεια. Και οι δύο γονείς της βρίσκονται κοντά στην μοναχοκόρη τους, η οποία γεννήθηκε το 1985 και πήγε σχολείο στα Γιαννιτσά.

Όταν ήταν μικρή κατέβαινε συχνά στον φούρνο του παππού της. Εκεί απέκτησε τις πρώτες παραστάσεις για το τι σημαίνει μόχθος. Έμαθε να σέβεται τους ανθρώπους της εργασίας.

Έμαθε ακόμη ότι θέλει δουλειά το αλεύρι για να γίνει ψωμί, ότι τα έργα δεν γίνονται με λόγια – έστω κι αν στο μέλλον θα έμπαινε σε ένα κόμμα που υποσχέθηκε πολλαπλασιασμό των άρτων χωρίς πόνο και μόχθο.

Διάβαζε πολύ και ήταν σημαιοφόρος στο γυμνάσιο και το λύκειο. Στα Γιαννιτσά έζησε έως τα 18 της, όταν έφυγε για τη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη Νομική του Αριστοτελείου.

Στα τέσσερα χρόνια του πανεπιστημίου δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική δράση.

Το πολιτικό της ένστικτο ενεργοποιήθηκε χάρη στις προσπάθειες της Μαριέττας Γιαννάκου να καταργήσει το άρθρο 16. Λ

ίγο πριν πάρει το πτυχίο της το 2006 (με άριστα) συμμετείχε στο Κίνημα κατά της αναθεώρησης του Αρθρου 16.

Συμμετείχε επίσης στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα φλογερή. Πάνω απ’ όλα ήταν αφοσιωμένη στο διάβασμα.

Το 2008 εργάστηκε στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη.

Από το 2006 έως το 2009 εκπόνησε το πρώτο μεταπτυχιακό της με τον Αντώνη Μανιτάκη στο Δημόσιο Συνταγματικό Δίκαιο.

Βαθμολογήθηκε με άριστα. Ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου μιλάει μέχρι σήμερα για μια «δυναμική προσωπικότητα».

Με δική του συστατική επιστολή η Αχτσιόγλου έλαβε υποτροφία του ΙΚΥ. Αρχικά σκεφτόταν να συνεχίσει κάνοντας διδακτορικό στο Συνταγματικό Δίκαιο, αλλά επέλεξε το Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αρι Καζάκου.

Ενδεχομένως επηρεάστηκε και από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ειδικευμένος στα εργατικά ζητήματα.

Το 2012 συμμετείχε μαζί με άλλους επιστήμονες στον συλλογικό τόμο «Ξαναπιάνοντας το νήμα». Η δική της συμβολή είχε τίτλο «Η σοσιαλιστική πραγματικότητα στη σκιά της νεοφιλελεύθερης ορθολογικότητας».

Ήταν ήδη μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και το όνομά της έπεσε στο τραπέζι ως υποψήφιας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2014, ως το θηλυκό αντίστοιχο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Θυμίζουμε ότι ο Γαβριήλ τάραξε τα νερά στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων (και παραλίγο να κερδίσει τον Γιώργο Καμίνη, αποσπώντας 48,6% στον δεύτερο γύρο).

Τελικώς η Αχτσιόγλου βοήθησε στις εκλογές τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (η Χαραλαμπίδου αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015).

Τον Ιανουάριο του 2015 η Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε στην τιμητική 11η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στα μέσα του 2014, ενώ παράλληλα ασκούσε δικηγορία στο νομικό γραφείο του Καζάκου.

Ο στόχος της ήταν να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. «Δεν ξέρω πώς έφτασα έως εδώ, αν σκεφτείτε ότι ήθελα να γίνω ακαδημαϊκός», λέει γελώντας σε όσους τη ρωτούν.

«Έφτασε έως εδώ» γιατί γνώρισε τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε ένα επιστημονικό συνέδριο. Εγραψαν μαζί ένα επιστημονικό άρθρο («”Μνημονιακές” Πολιτικές και Εργατικό Δίκαιο») που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Δικαίου».

Ο Κατρούγκαλος εκλέγεται ευρωβουλευτής το 2014. «Θέλω να έρθεις στις Βρυξέλλες και πρέπει να μου απαντήσεις σε δώδεκα ώρες». Σκέφτηκε ότι είναι μια ευκαιρία να δει πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα «από μέσα» και πήγε. Το φθινόπωρο του 2014 ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μια μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιρλανδία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές του 2015 και ο Κατρούγκαλος ορίζεται υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θα έρθεις στην Αθήνα για να γίνεις διευθύντρια του γραφείου μου».

Μέχρι τότε με τον Τσίπρα είχε μόνο μια καλημέρα. Η πραγματική γνωριμία έγινε το φθινόπωρο του 2015 όταν ο Κατρούγκαλος μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και η Αχτσιόγλου ανέλαβε επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τις συντάξεις και τα εργασιακά. Κάποιοι είπαν ότι ήταν αμίλητη, ψυχρή και απόμακρη.

Κάποιοι άλλοι μιλούσαν για τη σοβαρότητα και τις γνώσεις της, αλλά και για την επάρκεια που επέδειξε στη διαπραγμάτευση.

Ανήκει στα ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το πέρασμα από την εξουσία δεν άφησε επάνω τους τη ρετσινιά της ασχετοσύνης και του δογματισμού. «Σήκωσε το βάρος των διαπραγματεύσεων, ήξερε το αντικείμενό της και μιλούσε πολύ καλά αγγλικά», λέει υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης που την παρακολουθούσε.

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν «Δρακουλέσκου» την (εμβρόντητη) επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Οι βαρώνοι του κόμματος επικροτούσαν τα τρικάκια στο Χίλτον που ένα μεσημέρι σκόρπισε ο «Ρουβίκωνας» και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ως πολιτικό όπλο συνομιλίες του Τόμσεν που είχαν υποκλαπεί στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα ανέθεσαν τη διαπραγμάτευση σε μια επιστήμονα που δεν ήταν τρολ και δεν έλεγε ανοησίες. Αυτός ήταν ο διπολισμός της Αριστεράς.

«Δουλεύαμε για να διασώσουμε τις συλλογικές συμβάσεις με τεκμηριωμένα επιχειρήματα», φέρεται να έχει πει σε ιδιωτική της συζήτηση. «Θέλαμε να αποδείξουμε ότι αυτό που θέλαμε εμείς ήταν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και ότι αυτό που ήθελαν οι θεσμοί ήταν κατάσταση εξαίρεσης. Και ότι δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να βρεθεί σε κατάσταση εξαίρεσης».

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ορκίζεται υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μεταξύ άλλων έβαλε στόχο την προστασία των επισφαλών μορφών εργασίας και την αιτιολόγηση του λόγου απόλυσης.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία της «αδέσμευτης δημοσιογραφίας», που «καρφώνονται» εξόφθαλμα και δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα – Από τις δήθεν υποκλοπές, στα νέα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα – Ποιος τους βάζει;

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα παράκεντρα της δημοσιογραφίας, από τους γνωστούς «Πράκτορες» και μετρ των έντυπων ερωτήσεων που υποβάλλονται με dead line (!!!), μέχρι τους «Κλουζό» της αυτοαποκαλούμενης αδέσμευτης δημοσιογραφικής έρευνας (που δεν έκαναν ποτέ καμία αποκάλυψη – επιτυχία), συγκοινωνούν υπογείως μεταξύ τους!

Σε βαθμό που «καρφώνονται» καθώς δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα!

Πρώτα εμφανίζεται ο Γερμανός Πράκτορας και μετά «χτυπάνε την πόρτα» οι Κλουζό! Τόσο τυχαία!

Στο διπλό αυτό σύστημα έχει ενταχθεί ως παράκεντρο το γνωστό «Μαύρο Ράσο» της Πελοποννήσου μαζί με το «γιουσουφάκι» του (με ειδίκευση τον χορό της κοιλιάς) που παριστάνει τον ρεπόρτερ ερευνητή, ενώ «από πίσω» τους φέρεται να βρίσκεται γνωστός «μικρομέγαλος» παράγοντας που διακατέχεται με οργή (την οποία ο ίδιος αρνείται) απέναντι σε νέο ισχυρό επιχειρηματικό σύστημα που μπήκε επιθετικά στην εγχώρια αγορά και άλλαξε τον χάρτη!

Όλοι μαζί, όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, επί της ουσίας αποτελούν «εκτελεστές πληρωμένων συμβολαίων» τη μία φορά απέναντι στις δήθεν υποκλοπές, παρεμβαίνοντας ύποπτα και δόλια στην έκβαση της έρευνας της Δικαιοσύνης και την άλλη απέναντι σε επιθετική επιχειρηματική ομάδα που έχει ήδη προκαλέσει με την διείσδυση της ανακατατάξεις στο εγχώριο επιχειρηματικό και τραπεζικό σύστημα!

Ποιος ή ποιοι έχουν δώσει την εντολή;

Η έρευνα συνεχίζεται…

ΥΓ. Μου λένε, αλλά δεν θέλω να το πιστέψω, ότι τα Βόρεια Προάστεια «ήρθαν κοντά» με την Νότια Πελοπόννησο στο παιχνίδι της Διαδοχής!!! Λέτε;

Διαβάστε περισσότερα