Με τη βεβαιότητα που προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της επόμενης Κυριακής αλλά με πολλά ερωτηματικά αν η πρωτιά μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ακόμη και στην περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών, η χώρα εισέρχεται στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Το μόνο που θα μπορούσε να ανατρέψει έστω και μερικώς την εκτίμηση αυτή, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα βαρύνουσας σημασίας λάθος της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Επ αυτού βεβαιότητες δεν υπάρχουν μετά τα τελευταία κρούσματα των προηγούμενων ημερών που αφορούν το ζήτημα των παρακολουθήσεων όσο και την αποκάλυψη των δηλώσεων Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αν και οι δύο υποθέσεις διαφέρουν μεταξύ τους, υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία που επιδρούν στο εκλογικό κλίμα και αγγίζουν ευαίσθητες πλευρές του θυμικού των ψηφοφόρων.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως αναγνώρισε έστω και με μισόλογα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επηρεάζει εκείνη την πλευρά των κεντρώων ψηφοφόρων που συντάχθηκαν με τη ΝΔ το 2019 και τώρα προβληματίζονται για τη σταθερή προσήλωση της κυβερνώσας παράταξης στους θεσμούς και στις μεταπολιτευτικές δημοκρατικές σταθερές του τόπου.

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 6,5 μονάδες η «ψαλίδα» με αναγωγή επί των εγκύρων

Γκάφα ολκής

Παράλληλα η άνευ λόγου και αιτίας παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το αίτημα περί των γερμανικών αποζημιώσεων και η αρχική δήλωση του πως «αυτά τα θέματα ανήκουν στο παρελθόν, εμείς κοιτάμε στο μέλλον», ενόχλησε πολλούς πολίτες που ανήκουν σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος , έστω και αν κάποιοι δήθεν νεωτεριστές πολιτικοί άλλα νομίζουν.

Η άμεση σχεδόν αναδίπλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, έδειξε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν αντανακλαστικά , αλλά η ζημία ήδη καταγράφηκε.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες οι ψηφοφόροι «βομβαρδίζονται» κυριολεκτικά από πλήθος κάθε λογής ειδήσεων, πληροφοριών και φημών που δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν στην τελική κρίση όσων προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, πέρα από φανατισμούς , ιδεοληψίες και δόγματα.

Το γιατί συμβαίνει αυτό , μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο από εκείνους που γνωρίζουν να διαβάζουν καλά πίσω από τις γραμμές.

Τα κυρίαρχα κόμματα πολλές φορές αναγκάζονται να εφευρίσκουν διαφορές ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν, έτσι ώστε να προσποριστούν στις κάλπες τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Εύκολα όμως μπορεί να διαπιστωθεί ότι οι προβαλλόμενες διαφορές , στις διαστάσεις που δίνονται δεν υπάρχουν , αυτό παραδέχονται αντικειμενικοί κατά βάση παρατηρητές των εξελίξεων , όπως είναι οι διεθνείς οίκοι.

Όσοι επιχειρούν τις επίπεδες προσεγγίσεις παραβλέπουν ένα σημαντικό παράγοντα , που αποτελεί ζητούμενο για τα τρία – τουλάχιστον – μεγάλα πολιτικά κόμματα.

Η πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα έτη δεν έχει τόσο σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που θα συγκροτήσει την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά για το πρόγραμμα που θα κληθεί αυτή να υπηρετήσει.

Τι τρέχει με τον Γιάννη Στουρνάρα; Δεύτερο «χτύπημα» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με σαφείς προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες – Ζητά ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και συμφωνεί με τον CEO της JP Morgan

Η παγίδα του φθινοπώρου

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι δύο τελευταίες παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η προεκλογική παροχολογία εκτός των πλαισίων που τίθενται από τα ευρωπαϊκά παραδεδεγμένα για την ελληνική οικονομία δημιουργεί εκ των προτέρων κλίμα, που μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανκ για την επόμενη κυβέρνηση εφόσον αθετήσει προεκλογικές διακηρύξεις πράγμα που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από αυτές, να υπάρξει ένα υπόγειο ρεύμα αμφισβήτησης από τους πρώτους μήνες τη θητείας της , υπονομεύοντας έτσι άμεσα το μέλλον της.

Ίσως αυτό το ενδεχόμενο να δικαιολογεί και τις πιρουέτες στις οποίες σχεδόν επί καθημερινής βάσεως επιδίδονται τα κόμματα , αποφεύγοντας σκοπίμως να διασαφηνίσουν τις θέσεις τους.

«Τοπίο στην ομίχλη» ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ

Θα μπει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές των αυριανών εξελίξεων στην οικονομία και την αγορά επιχειρούν να αναδείξουν στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οίκοι που παρακολουθούν στενά τις εγχώριες εξελίξεις.

Morgan Stanley, Goldman Sachs και ο Fitch εκτιμούν πως οι εκλογές αποτελούν έναν παράγοντα αβεβαιότητας, που μπορεί να καθυστερήσει λίγο την επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν θα τη ματαιώσει.

Αντίθετα προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα έχει ισχυρότερη ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, θα συνεχίσει να βελτιώνει τη δημοσιονομική θέση της, έστω και αν η Fitch θεωρεί πως κάποιες εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ , είναι μάλλον αισιόδοξες.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό τοπίο, τόσο η Morgan Stanley όσο και η Goldman Sachs εκτιμούν ότι, λόγω του εκλογικού νόμου, το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν δύο γύροι εκλογών.

Η Goldman μάλιστα αναφέρει πως η Ν.Δ. θα μπορούσε να έχει κίνητρο να πιέσει για δεύτερο γύρο, προκειμένου να επιτύχει αρκετές έδρες ώστε να λάβει αυτοδυναμία ή, τουλάχιστον, να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη σε ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά την ίδια, ωστόσο, μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται πιθανή, με τους ηγέτες των δύο κομμάτων να έχουν τονίσει τις διαφορές τους.

Στο σημείο αυτό κάνει και μια επισήμανση: Μόνο εάν το ΠΑΣΟΚ λάβει ισχυρή εκλογική υποστήριξη, είναι πιθανή μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων, υποστηρίζει.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley σημειώνει πως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια «δείχνουν» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις δεύτερες κάλπες, ενώ μία συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατή, αλλά λιγότερο πιθανή.

«Σε κάθε περίπτωση, με το Ταμείο Ανάκαμψης να κρατάει υπό έλεγχο πολλές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά μέχρι το 2026, είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά τις κάλπες», όπως υπογραμμίζει.

Πότε έρχεται η επενδυτική βαθμίδα

Κατά τη Morgan Stanley, οι εκλογές ουσιαστικά μεταφέρουν για (αρκετά) αργότερα την επενδυτική βαθμίδα.

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ξεκάθαρη πορεία προς αυτήν, οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν να διευθετηθεί η πολιτική αβεβαιότητα πριν αναθεωρήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όπως επισημαίνει, κάτι που θα πάρει χρόνο.

Έτσι, διατηρεί την άποψή της πως η Ελλάδα θα μπορέσει να το πετύχει στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ωστόσο βλέπει πιθανότητα το «ορόσημο» αυτό να ανακτηθεί νωρίτερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εάν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης.

H Goldman Sachs επισημαίνει πως το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίων.

Το πρόγραμμα σταθερότητας είναι αισιόδοξο σε ό,τι αφορά κάποιες προβλέψεις, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τις προεκλογικές παροχές, παρατηρεί από την πλευρά της η Fitch.

Πάντως, ενισχύει την άποψή της ότι ο δείκτης χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα και υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση στη δημοσιονομική σύνεση.

Ειδικότερα αναφέρει πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες, και αυτό έχει ως αιτία εν μέρει το ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,3% φέτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων, η οποία συμβάλλει κατά 1,8% στο ΑΕΠ.

Η Fitch επισημαίνει επίσης πως ο εκτεταμένος πολιτικός κύκλος θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη.

Πόσο «μούφα» είναι το γκάλοπ του Euractiv, που βγάζει ντέρμπι τις εκλογές; Αποκάλυψη - φωτιά για την εταιρία που την παρήγγειλε και πως έφθασε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα!

Πόσο «μούφα» είναι το γκάλοπ του Euractiv, που βγάζει ντέρμπι τις εκλογές; Αποκάλυψη – φωτιά για την εταιρία που την παρήγγειλε και πως έφθασε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα!

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας παρά τις επί μέρους διαφορές που παρουσιάζουν για τα ποσοστά των κομμάτων στις επερχόμενες εκλογές, καταλήγουν σε δύο συμπεράσματα.

Πρώτο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο κόμμα και δεύτερο πως η απόσταση της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική και απέχει πολύ από τα όρια του στατιστικού λάθους.

Ξαφνικά χθες όμως πολλά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο Euractiv σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να εξελιχθούν σε ντέρμπι και η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι μόνο μερικές χιλιάδες ψήφοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έρευνα παραγγέλθηκε από μεγάλη πολυεθνική, διεξήχθη με τη μέθοδο της κάλπης, έγινε δηλαδή με διαφορετική μεθοδολογία σε σύγκριση με αυτήν που ακολουθούν οι ελληνικές εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Όπως ήταν φυσικό τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής έσπευσαν να προβάλλουν τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης και έθεσαν στο περιθώριο τα «αντίπαλα» προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι λόγοι ευνόητοι: Η έρευνα δημιουργεί ελπίδες στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί αμφιβολίες για την πρωτιά στους οπαδούς της ΝΔ.

Προφανώς και αφού το μέσο που φιλοξένησε το γκάλοπ δεν δίνει περισσότερο στοιχεία για τη μεθοδολογία, τους συμμετέχοντες και αυτόν που παρήγγειλε την έρευνα τα ερωτήματα είναι πολλά και δύσκολα απαντώνται.

Θα αναφερθούμε σε δύο ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτει το Euractiv για να φωτίσουμε λίγο περισσότερο την υπόθεση.

Αναφέρεται ότι η έρευνα παραγγέλθηκε από πολυεθνική εταιρία, χωρίς να προσδιορίζεται η προέλευση της.

Μπορεί για παράδειγμα να είναι μια ξένη πολυεθνική με σημαντικά συμφέροντα στην Ελλάδα στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών ή μια πολυεθνική με ελληνική «ταυτότητα», που δραστηριοποιείται στο ελληνικό χρηματιστήριο .

Για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος η δεύτερη περίπτωση μοιάζει περισσότερο πιθανή.

Πολύ δε περισσότερο γιατί οι εν λόγω πληροφορίες βρίσκονται ήδη στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Εικάζεται ως εκ τούτου ότι αυτές έφθασαν στην Κουμουνδούρου μέσω γνωστού επιχειρηματία.

Ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος που ίσως οδηγεί σε συμπεράσματα για τον εντολέα της έρευνας είναι η υπογραφή που φέρει το σχετικό δημοσίευμα και αφορά γνωστό δημοσιογράφο των Βρυξελών που διατηρεί σημαντικές διασυνδέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα.

Το άρθρο του Εuractiv αναφέρει δεδομένα για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και για την «έντονη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις» στη χώρα, υπογραμμίζοντας τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερη διαφάνεια στις έρευνες και την παρουσίαση των ευρημάτων.

«Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι διαρθρωτικό, δεδομένου ότι η μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων που ακολουθείται στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στα σταθερά τηλέφωνα και, κατά συνέπεια, οι εταιρείες δεν μπορούν να εντοπίσουν τους νεότερους και πιο προοδευτικούς ψηφοφόρους», σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

«Η Νέα Δημοκρατία προηγείται μέχρι στιγμής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το EuropeElects, το οποίο παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να λάβει 36,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 29,5% και το ΠΑΣΟΚ με 10,3%» γράφει.

«Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο Αθηνών διεξάγουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία της ψηφοφορίας, δηλαδή με την αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για να αναλύουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που παρουσίασαν σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους και αποδίδοντας τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας. Στη EURACTIV παρουσιάστηκε μία από αυτές τις δημοσκοπήσεις, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας που την ανέθεσε, αλλά και σε σημαίνοντες ευρωπαϊκούς παράγοντες», αναφέρει επί λέξει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα λάβει 1.890.000 ψήφους (33,45%), ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους (32,92%) και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 (9,02%) ψήφους, ενώ το ποσοστό της αποχής αναμένεται να είναι αντίστοιχο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2019. Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων περιορίζεται σε 30.000 ψήφους».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεφωνικά η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Ποιος είναι ο απολύτως επιτυχημένος μάνατζερ μεγάλης ΔΕΚΟ, που είναι και ο μόνος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει απευθείας στο κινητό;

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά μόνο με έναν μάνατζερ μεγάλης ΔΕΚΟ βρίσκεται σε απευθείας επαφή, καθώς θεωρεί τον εν λόγω ως απολύτως επιτυχημένο και ότι με την διαχείριση που ανέλαβε έφερε εις πέρας ένα πολύ δύσκολο project απέναντι σε συμφέροντα και πάσης φύσης αντιξοότητες επιτυγχάνοντας ένα μοναδικό success story για την κυβέρνηση!

Είναι επομένως λογικό και αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε ζητήματα εξυγίανσης πρώην υπερχρεωμένων δημοσίων επιχειρήσεων που τα συμφέροντα επιδίωκαν να κατατμήσουν και να υφαρπάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να μιλάει απευθείας με τον καλύτερο τεχνοκράτη – διαχειριστή!

Με ποιον θα μίλαγε δηλαδή στο κινητό ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Με τον Σαχίνη ;;;;;

Προμηνύονται δύσκολοι καιροί για τον «Πρίγκιπα» Νίκο Σταθόπουλο

Προμηνύονται δύσκολοι καιροί για τον «Πρίγκιπα» Νίκο Σταθόπουλο – Μεγάλη δυσαρέσκεια από περισσότερους από έναν καναλάρχες, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται!

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποιώ με πολύ κοντινά πρόσωπα πανίσχυρων καναλαρχών, εισπράττω μια τεράστια δυσαρέσκεια απέναντι στο πρόσωπο του fund manager – νταραβεριτζή Νίκου Σταθόπουλου, που στην πιάτσα αποκαλείται και «Πρίγκιπας» για αδιευκρίνιστους λόγους και σίγουρα όχι για το πού βάζει την …υπογραφή του!

Από το περιβάλλον των καναλαρχών, του Θοδωρή Κυριακού για παράδειγμα αλλά και άλλων πολύ ισχυρών, απρόβλεπτων και επιθετικών, εξάγεται η πεποίθηση ότι ο «Πρίγκιπας» Σταθόπουλος που από το Μπάκιγχαμ και το Τατόι ξέπεσε στο Μπουρνάζι, τους δούλεψε όλους «ψιλό γαζί», αλλεπάλληλα παραμύθια για να κερδίσει χρόνο μέχρις ότου να φτάσει στην ολοκλήρωση του αρχικού σχεδίου του, το οποίο και κατοχυρώθηκε με τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή σε συνδρομητική πλατφόρμα (Nova) και επίγειο κανάλι (Alpha)!

Η αίσθηση που αποκόμισα, μιλώντας με έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, είναι ότι το «δούλεμα» και την «κοροϊδία», όπου ο Πρίγκιπας έχει εξελιχθεί σε γκραν μετρ, οι παντοδύναμοι μεγαλοκαναλάρχες δεν την ανέχονται!

Και ότι αργά ή γρήγορα ο «Πρίγκιπας» που από τις ορίτζιναλ πριγκίπισσες ξέπεσε σε β’ class κακέκτυπα Περιστερίου και Μπουρναζίου, θα σταματήσει να πετάει την (πορτοκαλί) μπάλα στην εξέδρα!

Παρέμβαση της Κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη - Η περίεργη και ύποπτη υπόθεση της σύστασης τρίτου Πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου (Α3) - «Ποιος» κρύβεται από πίσω; Και ποιες «εκκρεμείς» υποθέσεις θα ενταχθούν;

Το Α3 «γραφείο» στον Άρειο Πάγο προς εξυπηρέτηση αυτοαποκαλούμενου «Μεγαλοεπιχειρηματία»! Νέοι δικαστές, νέες συνθέσεις, συγκεκριμένες εκκρεμείς υποθέσεις!

Επειδή διαβάζω πολλά και διάφορα, δεξιά κι αριστερά, καθ‘ υπόδειξη «συνηγόρων του διαβόλου», θα πρέπει να σας ενημερώσω σχετικά για δύο εξελίξεις που υποκρύπτουν σκοπιμότητες!

Κάποτε στον στρατό λέγαμε για το Α2 γραφείο, όπου βρίσκονταν μαζεμένες και όλες οι πληροφορίες!

Στις μέρες μας, θεσμοθετήθηκε Α3 «γραφείο», (πολιτικό τμήμα) όχι όμως στον στρατό, αλλά στον Άρειο Πάγο, όπου θα εκδικάζονται εκκρεμείς υποθέσεις μέσα από νέους δικαστές που θα ορίζονται, μέσα από νέες συνθέσεις!

Ποιες όμως εκκρεμείς υποθέσεις εντάσσονται ήδη στο Α3 που θα εκδικαστούν από νέες συνθέσεις με εντολή άνωθεν;

Η πιάτσα βοά ότι όλη αυτή η ιστορία επιδιώχθηκε για να εξυπηρετήσει κατ’ αρχήν έναν και μόνο «παράγοντα», αυτοαποκαλούμενο και «μεγαλοεπιχειρηματία» αν και στην πράξη τούτο δεν προκύπτει!

ΟΤΕ: Σε εξέλιξη πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης – Τα κίνητρα

 

Συστηματική υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή του ΟΤΕ – Ελέγχει τίποτα η Επ. Κεφαλαιαγοράς; Ποιοι και γιατί πιέζουν σκόπιμα το χαρτί στο τέλος της συνεδρίασης;

Η αξιοπιστία μιας χρηματιστηριακής αγοράς, κρίνεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο έλεγχος που κάνει ή δεν κάνει η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί των καθημερινών πράξεων για όλες ανεξαιρέτως τις εισηγμένες εταιρείες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, σαφώς δεν είναι σημερινό, αν και έχει περιοριστεί σε σχέση με όσα τερατώδη συνέβαιναν παλαιότερα.

Πλην όμως και σήμερα παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα και μάλιστα σε μετοχές κορυφαίων εταιρειών, επί του προκειμένου επί της μετοχής του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με καταγγελίες χρηματιστηριακών εταιρειών, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονο και επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα συγκεκριμένης συνεδρίασης, κατά την οποία, ενώ η μετοχή του Οργανισμού κινείται όλη την ημέρα ανοδικά, έστω και με μικρές διακυμάνσεις πέριξ των 13,47 ευρώ και με όγκο περί τις 180.000 κατά μέσο όρο, στο τέλος κυριολεκτικά των συνεδριάσεων εμφανίζονται πωλητές με όγκο περί τις 70.000 μετοχές και ρίχνουν το χαρτί στα 13,37 ευρώ.

Και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται δυστυχώς σε πολλές συνεδριάσεις, προκαλώντας και ζημιά στην αξιοπιστία της αγοράς, ζημιά της μετοχής και ζημιά βεβαίως σε όσους επενδυτές πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρείας και τοποθετούνται σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά βλέποντας αυτά τα κερδοσκοπικά υποτιμητικά παιχνίδια απομακρύνονται από τη μετοχή του ΟΤΕ.

Το θέμα είναι και εδώ ότι η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μένει άπραγη, δεν ελέγχει π.χ. αν οι επίμαχοι κωδικοί είναι οι ίδιοι και απλώς περιμένει να γίνει κάποια καταγγελία, για να κινηθεί εκ των υστέρων και ως συνήθως, με καθυστέρηση μηνών και πολλές φορές ετών, να επιβάλλει ένα πρόστιμο, το οποίο πιθανότατα δεν θα εισπραχθεί και ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα