Overweight για τις μετοχές στο χρηματιστήριο Αθηνών και θετική για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της με ημερομηνία 10/05, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο β’ εξάμηνο του 2023.

Όσον αφορά τις εκλογές της 21ης Μαϊου, η Morgan Stanley αναμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου, ενώ αποκλείει μία στροφή στην πολιτική που εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Άλλη μια ισχυρή χρονιά για την οικονομία

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το 2023 και το 2023 βλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ με ρυθμό 2,5%,  2,1% το 2024, χάρη στην πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, τη συνεχή στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, αναμένεται να επιτρέψουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φθάσει σε επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά αν η ανάπτυξη αιφνιδιάσει ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας, θα μπορούσαμε να δούμε μια αναβάθμιση ήδη από το πρώτο εξάμηνο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Εκλογές 

Καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής δεν είναι πιθανή, εκτιμά η Morgan Stanley, καθώς η  Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες στις 21 Μαΐου.

«Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιες βραχυπρόθεσμες πολιτικές αβεβαιότητες – πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί ένα κυβέρνηση πλειοψηφίας.  Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Ένας συνασπισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πιθανός, αλλά λιγότερο πιθανός.

Μετοχές

Η Morgan Stanley εκφράζει την προτίμησή της στο χρηματιστήριο Αθηνών, μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών και παραμένει overweight για τις ελληνικές μετοχές.  Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει έναντι της ζώνης του ευρώ, κάτι που ο οικονομολόγος της MS βλέπει να συνεχίζεται και το 2023 και το 2024.

Επιπλέον, η μελέτη προηγούμενων αναβαθμίσεων σε επενδυτική βαθμίδα αναδυόμενων χωρών, καταδεικνύει ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να υποστηρίξει την τρέχουσα δυναμική.

Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών ήταν κατά μέσο όρο +22% σε σχέση με το MSCI EM τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση αξιολόγησης.

Τέλος, η θετική δυναμική των κερδών και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική άποψη για τις ελληνικές μετοχές.

Τράπεζες

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες ήταν τα πονταρίσματα που προτιμήσε μεταξύ των τραπεζών της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) φέτος, λόγω:

1) εκκαθάρισης ισολογισμού που είχε ως αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το 4ο τρίμηνο του 2022

2) Αύξησης δανείων ωθούμενη από τη μακροοικονομική ανάκαμψη, την ανάκαμψη των Ξένων Επενδύσεων και την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

3) Υψηλή ευαισθησία των επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους (NIMs) στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Ενώ η βελτίωση του NII μπορεί να υποχωρήσει τα επόμενα τρίμηνα, σημειώνουμε ότι τα beta καταθέσεων παραμένουν χαμηλά και

4) Η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

Η Morgan Stanley ξεχωρίζει Πειραιώς και Eurobank, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα