Σε συνολική αλλαγή momentum, δείχνει να οδηγείται στο εξής το χρηματιστήριο και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά .

Σειρά γεγονότων, επιχειρηματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, εξελίξεις στην οικονομία τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς , αλλά και ευτυχείς …συμπτώσεις δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για το ελληνικό χρηματιστήριο και ενισχύουν τις αισιόδοξες απόψεις.

Το σκηνικό άλλαξε και θα εξακολουθήσει – εκτός σοβαρών και μη προβλεπόμενων εξελίξεων – να αλλάζει προς το καλύτερο: Σήμερα ακόμη και οι διάφορες Κασσάνδρες που κατά καιρούς επινοούν σενάρια καταστροφής , πιθανόν εξυπηρετώντας και άλλες ιδιοτέλειες , θεωρούν ότι οι 1000 μονάδες είναι μόνο η αρχή και σύντομα ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου θα υπερβεί τις 1250-1300 μονάδες.

Υπάρχει πολιτικός κίνδυνος;

Σαφώς και η συγκεκριμένη εκτίμηση έχει βάσεις και ως αφετηρία εγχώριες αλλά και διεθνείς συνθήκες . Επιχειρούμε μόνο μια πρόχειρη καταγραφή :

Το βασικό μέχρι πρότινος πρόβλημα το οποίο λάμβαναν υπόψη τους οι αναλυτές , είναι ο λεγόμενος πολιτικός κίνδυνος.

Αν και για το μέλλον κανείς δεν μπορεί να «προφητεύσει» ότι αυτός θα εκλείψει, η Fitch με την τελευταία έκθεση της υποστηρίζει το εξής απλό : Υπάρχει λόγω εμπειριών συνολική ωρίμανση στο πολιτικό σύστημα , πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμη να εκφράζεται με μέσα που πολλοί μπορεί να αντιπαθούν , αλλά για την οικονομία έχει πάψει από καιρό να αποτελεί απειλή.

Ψήφισε και εφάρμοσε μνημόνια και αν κάτι μπορεί να διακρίνει κανείς στο οικονομικό του επιτελείο είναι η σταθερή προσήλωση σε αυτά. Τα άλλα, απλά αποτελούν προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Ενυπάρχει βέβαια ο κίνδυνος οι εκλογές της απλής αναλογικής να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υποβόσκει ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος, αλλά ότι και αν συμβεί στο ενδιάμεσο μέχρι τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης διάστημα , μάλλον ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων , θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Άλλωστε η χώρα , βρίσκεται ένα βήμα μόλις πριν την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας: Όλοι εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου και ως το τέλος του έτους το θέμα θα έχει κλείσει.

Αυτό σημαίνει ότι πέραν των νέων κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, έρχονται νέες επενδύσεις θα δούμε σύντομα στη χώρα εισροή κεφαλαίων όχι μόνο για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων αλλά και πρωτοπόρες βιομηχανίες: Θυμίζουμε την πρόσφατη επένδυση κεφαλαίων από το Ισραήλ για την κάθετη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην Κορινθία , την μεγάλη επένδυση για το μεγαλύτερο εργοστάσιο γενόσημων φαρμάκων στην Αρκαδία και τη μεγάλη επένδυση του Πάνου Γερμανού στην Κεντρική Μακεδονία.

Δικαίως λοιπόν οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία , έχει ήδη ολοκληρώσει τη διάβαση του Ρουβικώνα και στον ορίζοντα δεν προβάλλουν σοβαροί λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν , σημαντική υποχώρηση. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια συνέπεσε με το ταρακούνημα της πανδημίας που ανάγκασε- υποχρέωσε το ελληνικό επιχειρείν να δει τις εξελίξεις με άλλη οπτική γωνία .

Την κούρσα όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα θα οδηγήσουν οι κλάδοι των τεχνικών εταιριών, της ενέργειας , των πετρελαίων και των τραπεζών.

Άλλωστε οι τρεις πρώτοι πέτυχαν να αναδιαρθρωθούν υπό το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια, με σοβαρά επεκτατικά σχέδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό , διευρύνοντας τα μεγέθη τους και εξασφαλίζοντας διαπιστευτήρια από διεθνείς παίκτες . Τώρα πλέον και οι τράπεζες απαλλαγμένες από το βρόχο των Κόκκινων δανείων, μπορούν να κινηθούν αναλόγως.

Χρηματιστήριο – Πυρετός διεργασιών

Στο γενικότερο χρηματιστηριακό πλαίσιο υπήρξε μια γόνιμη και μάλλον υπόγειων διεργασιών περίοδος , καταγράφηκαν ανατροπές, σε πολλές περιπτώσεις ήλθαν τα πάνω – κάτω, αλλά αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία που συνετέλεσε στην άμεση ωρίμανση τα επιτελεία των ελληνικών εταιριών, ανατρέποντας νοοτροπίες πολλών δεκαετιών.

Επικαλούμαστε την τελευταία συμφωνία της Intracom Holdings με την Κλουκίνας Λάππας στον τομέα των ακινήτων που η δεύτερη πλευρά δεν είχε ως σήμερα αξιοποιήσει .

Παρόμοιες συμφωνίες – εκπλήξεις πρόκειται να δούμε και στο εγγύς μέλλον, χαρακτηριστική η κινητικότητα γύρω από μετοχές του παρελθόντος που επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο : Η κινητικότητα γύρω από την MIG , την Μουζάκης, την Μπήτρος, μετοχές που η αγορά είχε «ξεγράψει» , είναι μόνη η αρχή.

Η θετική διεθνής συγκυρία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την εβδομάδα αυτή προχώρησε σε μία μικρότερη κίνηση, από την προηγούμενη συνεδρίασή της, φτάνοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 4.50%-4,75%.

Οι δείκτες εκτοξεύτηκαν όταν οι επενδυτές άκουσαν τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να παραδέχεται την πρόοδο που έχει καταγραφεί στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ενώ αντίστοιχα και το δολάρια ενισχύθηκε.

«Είναι καλό που ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει βάρος στην αγορά εργασίας», είπε ο Πάουελ, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού. Τα στοιχήματα των traders πλέον προσανατολίζονται στο πότε η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μέσα στο 2023, ούτε έδωσε ορίζοντα παύσης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι traders όμως στοιχηματίζουν ότι οι οικονομικές συνθήκες όχι μόνο θα αποτρέψουν τη Fed από επιπλέον αυξήσεις, αλλά θα την οδηγήσουν και σε μείωση. Αυτή η αισιοδοξία έφερε και πάλι στην κορυφή τις μετοχές τεχνολογίας, η αξία των οποίων γκρεμίστηκε μέσα στο 2022.

Σε μία ξεκάθαρη δήλωση ότι το σερί αύξησης κατά 0,50 στα επιτόκια δεν έχει τελειώσει ακόμα, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμά της στους επενδυτές, αφού πρώτα προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίου, με αυτό της αναχρηματοδότησης να φτάνει το 3%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει την πορεία προς μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα όμως κάθε φορά με σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Η εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο κίνδυνος για μία αναζωπύρωση του πληθωρισμού είναι πλέον μετριασμένος κυρίως σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εξαιτίας της πρόσφατης αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αναγνώσθηκε από τους traders ως ένα ακόμα στοίχημα για πρόωρη παύση της αύξησης των επιτοκίων και μειώσεις.

Το δώρο της Λαγκάρντ φέρνει κέρδη 5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες θυμίζοντας επιστροφή στη χρυσή δεκαετία του 2000 - Έρχεται μέρισμα και αύξηση στις τιμές στόχους -

Το δώρο της Λαγκάρντ φέρνει κέρδη 5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

Σε μεγάλη ευεργέτιδα των τραπεζών θα πρέπει να ανακηρυχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ .

Προφανώς και οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που διευθύνουν.

Όμως η άνοδος των τελευταίων ημερών οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των επιτοκίων , όσο αυξάνονται τα επιτόκια τόσο βελτιώνονται τα έντοκα έσοδα.

Έτσι υπολογίζεται ότι κατά τη διετία 2022-2023 τα κέρδη των τραπεζών θα φθάσουν περί τα 5 δις ευρώ , θυμίζοντας επιστροφή στη χρυσή δεκαετία του 2000 , αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερες εμπειρίες και από άλλη πιο σταθερή βάση.

Από τούδε και στο εξής οι ορίζοντες για τις τράπεζες είναι ανοιχτοί , αυτό δηλούν οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα: Σαφής ένδειξη η διαφαινόμενη λύση για την Attica Bank μετά ταλαιπωρία είκοσι σχεδόν ετών, η μικρομεσαία μη συστημική τράπεζα «βλέπει φως» από το φιλόδοξο επενδυτικό σχήμα της Thrivest .

Παράλληλα η Παγκρήτια μια άλλη εκτός «συστήματος» τράπεζα κάνει ένα επιπλέον βήμα για την επέκτασή της , με την ενσωμάτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μείζων κίνηση που αναμένεται έχει σχέση με τη διάθεση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές των ποσοστών που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σίγουρα θα πρέπει πρώτα να αναμένεται η αναθεώρηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας ώστε έτσι να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες αποδόσεις για το ελληνικό δημόσιο.

To ΤΧΣ έδωσε το σήμα ότι άνοιξε το μαγαζί αλλά ενδιαφερόμενοι υπάρχουν;

Πάλι στο προσκήνιο

Δύο ειδήσεις των τελευταίων ωρών δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές των τραπεζών.

Την Πέμπτη η HSBC αύξησε την τιμή στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,3 ευρώ, από 1,87 ευρώ, αφήνοντας περιθώρια ανόδου 77% ! .

Σύμφωνα με την HSBC, η Πειραιώς ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακοίνωσε τους στόχους της για το 2023 και οι προοπτικές, όπως ανέφερε το Χρήστος Μεγάλου είναι λαμπρές: Συνολικά οι προβλέψεις της HSBC συνάδουν με τους στόχους της τράπεζας, δηλαδή ο δείκτης P/TBV (0,36x) το 2023 θα αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.

Την Τετάρτη η ισχυρή ζήτηση για το perpetual ομόλογο της Alpha bank – υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,75 δισ. ευρώ – συνέτεινε στη μείωση του επιτοκίου σε 11,875%, έναντι 12,25-12,5% αρχικώς.

Η έκδοση του ομολόγου κατηγορίας Additional Τier επεκτάθηκε στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Alpha Βank.

Οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται στην νέα περίοδο με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5% .

Αλήθεια είναι πως για να φθάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα , οι ελληνικές τράπεζες επιδοτήθηκαν από το ελληνικό κράτος με ανακεφαλαιοποιήσεις, με swaps ομολόγων και βεβαίως τον «Ηρακλή» αφού οι κρατικές εγγυήσεις φθάνουν τα 18,5 δισεκ. ευρώ.

Τράπεζες: Που είναι οι θεσμικοί επενδυτές;

Έρχεται και μέρισμα

Το 2023 θα χαρακτηρίσει τον τραπεζικό κλάδο και για κάτι άλλο: Τουλάχιστον 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες – Eurobank και Εθνική Τράπεζα , έχουν δεσμευθεί για την διανομή μερίσματος .

Η Eurobank με 4,45 δισεκ. κεφαλαιοποίηση (P/BV 0,74) στηρίζεται σε πιο διευρυμένες πηγές εσόδων όπως εξωτερικό, Grivalia .

Το 2022 η Eurobank πέτυχε ετήσια κέρδη 1,2 δισεκ. (θα τα ανακοινώσει τέλη Φεβρουαρίου ) και για το 2023 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη περίπου 880 με 950 εκατ ευρώ .

Η Εθνική τράπεζα με 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία (P/BV 0,66) αναμένεται να εστιάσει στο εξωτερικό που αποδυναμώθηκε, στην διαχείριση του κόστους και στο Wealth Management όπου υστερεί σε σχέση με άλλες τράπεζες.

Αν και μπορεί σε ετήσια βάση να επιτυγχάνει κέρδη περί τα 600 εκατ η Εθνική τράπεζα διατηρεί διαχρονικά ένα πλεονέκτημα οι καταθέσεις της στα 55 δισεκ. σε σχέση με τα δάνεια της 37 δισεκ.

Η Alpha Βank με χρηματιστηριακή αξία 2,85 δισεκ. (P/BV 0,50) μπορεί να επιτυγχάνει 400 εκατ οργανικά κέρδη ετησίως. Φέτος η τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα κεφάλαια της και να μειώσει τα NPEs στο 5% .

Η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 2,33 δισεκ. (P/BV 0,43) έχει αποδείξει μετά από μια πολύχρονη περιπέτεια ότι μπορεί να δημιουργήσει έσοδα και να κινηθεί επιθετικά στις χορηγήσεις δανείων.

Η Πειραιώς για το 2023 αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 560 εκατ. ή 0,45 ευρώ ανά μετοχή και για το 2022 θα εμφανίσει κέρδη 460 εκατ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς στις ( Φεβρουαρίου θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI standard.

Με εντολή Βουρλιώτη 4 υποθέσεις στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα: Ιβάν Σαββίδης και σχέσεις με εξωχώρια συστήματα, Βενεζουελάνος και ακίνητα, μέτοχοι και διαχειριστές της Συνεταιριστικής Σερρών, καταγγελίες γραμματέως Καλογρίτσα!

Με εντολή του Χαράλαμπου Βουρλιώτη ερευνώνται κατά προτεραιότητα από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος τέσσερις υποθέσεις:

Η πρώτη αφορά την κίνηση λογαριασμών του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη σε συνδυασμό με επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει καθώς και τη μετοχική σχέση εταιρειών του στην Ελλάδα με εξωχώρια επενδυτικά σχήματα.

Η δεύτερη υπόθεση έχει σχέση με τη συνεταιριστική τράπεζα Σερρών.

Οι υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος διαβίβασαν στην Ανεξάρτητη Αρχή ένα καυτό φάκελο με στοιχεία-φωτιά που αποκαλύπτουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω της συγκεκριμένης συνεταιρικής τράπεζας.

Η τρίτη υπόθεση αφορά έναν Έλληνα επιχειρηματία που είχε αναπτύξει παλαιότερα δραστηριότητες στη Βενεζουέλα και τώρα εμφανίζεται να αγοράζει διάφορα ακίνητα στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία που βρίσκονταν στη διάθεση άλλων κρατικών υπηρεσιών για τη θολή δραστηριότητα του εν λόγω επιχειρηματία.

Η τέταρτη υπόθεση αφορά τις καταγγελίες για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Πρόκειται για τις γνωστές αποκαλύψεις της Γραμματέως του εργολάβου Χρ. Καλογρίτσα για διακίνηση χρήματος μέσω τριγωνικών συναλλαγών από Βενεζουέλα σε Κύπρο και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

«Κλειδώνουν» για τις 21 Μαΐου οι εθνικές εκλογές – Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταθέτει προς τα πίσω την αρχική του απόφαση για εκλογές στις 9 Απριλίου – Το ζήτημα της Τουρκίας και η αποχώρηση Τσίπρα από την Βουλή!

Δεν χωρεί αμφιβολία πλέον, ότι η δεδομένη για πολλούς προσφυγή στις κάλπες στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, εκ των πραγμάτων ανατρέπεται, καθώς ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα, καθώς και τα δημοκοπικά ευρήματα φέρεται αποφασισμένος και κατασταλαγμένος να προχωρήσει στην διενέργεια εθνικών εκλογών στα τέλη Μαΐου και ειδικότερα στις 21 Μαΐου, ανήμερα της μεγάλης χριστιανικής γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης!

Με λιγότερες έως ελάχιστες πιθανότητες οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου!

Οι λόγοι της αλλαγής απόφασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένοι με τρεις από αυτούς να ξεχωρίζουν:

Πρώτον, ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία ακυρώνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την γείτονα χώρα ή ακόμη και πολεμικής σύρραξης μετά τους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους που είχαν υιοθετήσει Ερντογάν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι τον τελευταίο χρόνο! Οι πρόσφατες λυπηρές εξελίξεις για τον τουρκικό λαό, ανατρέπουν τα υφιστάμενα δεδομένα και επαναφέρουν επίπεδο ισορροπίας στα Ελληνοτουρκικά!

Δεύτερον, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την Βουλή δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ευκαιρία και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που σπεύδει να επωφεληθεί!

Τρίτον, τα δημοκοπικά ευρήματα τόσο από τις κυλιόμενες του Μαξίμου όσο και από τις μεγάλες εταιρίες, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΝΔ που μέσα από την πόλωση όχι μόνο καταγράφει μια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ 6,5-7 μονάδων, αλλά υπό προϋποθέσεις και μέσα από τις αναγωγές θεωρείται πλέον πιθανόν στις δεύτερες εκλογές να κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, γεγονός που συνδέεται με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και ειδικότερα με τα κόμματα του Κασιδιάρη και του Βαρουφάκη!

Επιπροσθέτως η μετάθεση των «προγραμματισμένων» εκλογών τον Μάιο αντί της 9ης Απριλίου, αποκαθιστά και την ισορροπία με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία επουδενί δεν ήθελε εκλογές Κυριακή των Βαΐων και συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας!

Δ. Κούτρας και Δ. Καλλιτσάντσης μαζί σε κηδεία πρώην επωνύμου στελέχους του Υπ. Υποδομών – Λέτε να συζητούσαν για συνεργασία (μετοχική) στον Ακτωρα; Ο Σάκης πάντως ήταν χώρια! Στην άλλη πλευρά…

Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους εργολάβους και εκπροσώπους τεχνικών εταιριών που παρέστησαν στην νεκρώσιμη ακολουθία πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του πάλαι ποτέ ΥΠΕΧΩΔΕ, το πόσο κοντά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής δυο παλιοί «εχθροί» στον όμιλο του Ελλάκτωρα, που κονταροχτυπήθηκαν μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία και τον μετοχικό έλεγχο και στο τέλος της ημέρας βρέθηκαν όλοι μαζί εκτός νυμφώνος!

Ο λόγος για τον Δημήτρη Κούτρα και τον Δημήτρη Καλλιτσάντση, που παρακολούθησαν μαζί από την αρχή ως το τέλος την τελετή και την νεκρώσιμη ακολουθία, σαν δυο πολύ καλοί και στενοί φίλοι που έχουν αφήσει πίσω, στο παρελθόν όλα όσα τους χώριζαν!

Αντιθέτως ο περίφημος Σάκης Καλλιτσάντσης βρισκόταν στην …απέναντι πλευρά, χώρια, χωρίς καμία επαφή ούτε με τον Κούτρα, ούτε με τον αδερφό του Δημήτρη, με τον οποίο τους χωρίζουν πολλά και έχουν κόψει ακόμη και την καλημέρα!

Πάντως οι καλά γνωρίζοντες διέγνωσαν ότι οι δυο Δημήτρηδες όχι μόνο έχουν αποκαταστήσει σχέσεις, αλλά φάνηκε να μιλούν για το μέλλον και τις προοπτικές στον κλάδο!

Στον βαθμό που οι καλά γνωρίζοντες να υποθέτουν ότι κάτι …ψήνεται μεταξύ τους, πιθανότατα κάποιας μορφής συνεργασία, ίσως και μετοχική, στον Ακτωρα, όπου ο γερόλυκος Κούτρας σχεδόν έχει αποκτήσει από τον Ελλάκτωρα, μαζί με έναν Κύπριο που έχει και κότερο!

Πάντως, το μεγάλο ερώτημα της κατασκευαστικής αγοράς είναι πόσων χρόνων τελικά είναι ο Δ. Κούτρας!

Και τούτο διότι ο 77 χρόνος εργολάβος έχει γεννηθεί 29 Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου γιορτάζει τα γενέθλια του κάθε τέσσερα (4) χρόνια!!!!!!!

Το «μήλον της έριδος» (ΕΛΠΕ), η κυρίαρχη στην πιάτσα «μόδα» των «εφοπλιστών» και οι φήμες για επανάκαμψη του ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών Καλτσίδη και Μελισσανίδη!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο κλάδος των Πετρελαίων, σε συνδυασμό με την Ενέργεια και τα Διυλιστήρια, αποτελεί τον πιο hot κλάδο την ώρα τούτη όχι μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά, αλλά παγκοσμίως, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εμπόλεμης κατάστασης Ουκρανίας – Ρωσίας!

Υπό την έννοια αυτή, τα Ελληνικά Πετρέλαια αναδεικνύονται ως «μήλον της έριδος» για πλείστους όσους ενδιαφερόμενους, καθώς ένας εκ των βασικών μετόχων είναι το Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα η Μότορ Όιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη όχι μόνο δεν πωλείται αλλά ακολουθεί και επιθετική – επεκτατική πολιτική σε όλους τους τομείς!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, το Radar είχε προ μηνών αποκαλύψει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες Φιλάρετος Καλτσίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης, που μεταξύ τους διατηρούν άριστη προσωπική σχέση πολλών χρόνων και οι οποίοι διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, φέρεται να εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους προς τον Σπύρο Λάτση για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών που διατηρεί στα Ελληνικά Πετρέλαια. Θυμίζεται ότι η οικογένεια Λάτση (Σπύρος και Μαριάννα) κατέχει μέσω της Paneuropian oil το 47% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ενώ το Δημόσιο το 35% των μετοχών!

Ο Σπύρος Λάτσης, πολύ ευγενικά την εποχή εκείνη αρνήθηκε, μολονότι η προσφορά θεωρείτο πολύ δελεαστική, επικαλούμενος την πρόθεση του να ενεργοποιήσει τον γιο του Γιάννη στα Ελληνικά Πετρέλαια και την εγχώρια αγορά.

Η κυρία Μαριάννα Λάτση, κατά τις ίδιες πηγές, είχε ενημερωθεί από τους κ. Καλτσίδη και Μελισσανίδη για το ενδιαφέρον τους και επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αναμένοντας πρώτα την πρόθεση του αδερφού της Σπύρου!

Στις μέρες μας, λίγους μήνες μετά και ενώ ο κλάδος των πετρελαίων βρίσκεται στον … κολοφώνα της δόξας του, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι «εφοπλιστές» ενδιαφέρονται για την απόκτηση των ΕΛΠΕ!!!

Χωρίς να διευκρινίζεται πρώτον για ποιους εφοπλιστές πρόκειται και δεύτερον σε ποιους μετόχους απευθύνονται! Στην οικογένεια Λάτση ή στο Δημόσιο;

Βεβαίως, επειδή εσχάτως ο όρος «εφοπλιστές» είναι πολύ της μόδας, για κάθε επενδυτική κίνηση που φημολογείται ότι επίκειται, πίσω της πάντα είναι κάποιοι εφοπλιστές!!! Οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί εάν και από πού εκδηλώνεται το συγκεκριμένο ενδιαφέρον!

Ωστόσο, οι φήμες και οι πληροφορίες αυτές που κυκλοφορούν, ευλόγως μας κάνουν να διερωτόμαστε μη τυχόν το ενδιαφέρον Καλτσίδη – Μελισσανίδη έχει επανακάμψει και εάν οι προθέσεις του Σπύρου Λάτση (ο οποίος συμφώνησε να πωλήσει την τράπεζα EFG International στο περίφημο Safra group) έχουν μεταβληθεί, λόγω διεθνών συνθηκών αλλά και της ρευστότητας που ο Έλληνας μεγιστάνας χρειάζεται για να υλοποιήσει το εμβληματικό project του Ελληνικού, σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού έχει καταστεί απαγορευτικό!

Διαβάστε ακόμη: