Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως περισσότερα από 4.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 20.000.

Και σύμφωνα με το CNN, αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο που οι Αμερικανοί ονομάζουν «pancake collapse», δηλαδή η κατάρρευση της τηγανίτας, ακριβώς γιατί οι όροφοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο όπως οι αγαπημένες τηγανίτες (pancakes).

Τι είναι Pancake collapse

Τo Pancake collapse ονομάζεται έτσι για τον τρόπο με τον οποίο τα πατώματα που καταρρέουν- προσγειώνονται και στοιβάζονται καθώς πέφτουν, είπε ο Γκρεγκ Φαβρ, εκτελεστικός διευθυντής των περιφερειακών συστημάτων αντίδρασης του Σεντ Λούις, πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σεντ Λούις και έμπειρο μέλος της ειδικής ομάδας διάσωσης.

«Τo Pancake collapse τείνει να στοιβαζει τα δάπεδα, μειώνοντας όλο το βάρος τους σχεδόν στο τετράγωνο στο κάτω πάτωμα», είπε ο Φαβρ στο CNN. “Αυτό συνεχίζεται, συσσωρεύοντας περισσότερο βάρος και άγχος καθώς πέφτει η δομή.”

 

«Όταν δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στους κάτω ορόφους ή τα θεμέλια, οι επάνω όροφοι αρχίζουν να χτυπούν από πάνω προς τα κάτω με προοδευτικό τρόπο», είπε ο Κάτμπας σε ένα email προς το CNN.

Pancake collapse- Γιατί συμβαίνει το Pancake collapse

Τ0 Pancake collapse συμβαίνουν συχνά μετά από μεγάλους σεισμούς, όταν οι δονήσεις καταστρέφουν τις φέρουσες κατασκευές σε ένα κτίριο ή μια γέφυρα. Αυτού του είδους οι καταρρεύσεις δεν είναι συνηθισμένες στη Φλόριντα, όπου τα κτίρια είναι πολύ πιο ευάλωτα στις ζημιές από τον άνεμο από ότι σε έναν σεισμό, δήλωσε ο Τζέφρι Λίντσεϊ, συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ο Λίντσεϊ επεσήμανε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα Pancake collapse στο Όκλαντ της Καλιφόρνια: Ένας σεισμός το 1989 προκάλεσε την κατάρρευση του άνω καταστρώματος ενός αυτοκινητόδρομου στο χαμηλότερο επίπεδο, ρίχνοντας τα  συντρίμμια του σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν κάτω από αυτό, ανέφεραν τότε οι Los Angeles Times.

Αλλά η πτώση των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι πιθανότατα το πιο αξιοσημείωτο (και δραματικό) παράδειγμα. Όταν τα αεροπειρατικά χτύπησαν την πλευρά των πύργων, κατέστρεψαν την κατακόρυφη φέρουσα ικανότητα των πύργων, γεγονός που τελικά οδήγησε τους τελευταίους ορόφους να πέσουν πάνω στο υπόλοιπο κτίριο, είπε ο Lindsey.

Οποιοδήποτε είδος ζημιάς στα θεμέλια ενός κτιρίου ή σε κρίσιμες δομές στήριξης μπορεί να προκαλέσει αστοχία τηγανίτας, είπε ο Catbas.

Pancake collapse-Γιατί ισοπεδώθηκαν ακόμη και νέες πολυκατοικίες

Οι εικόνες με τις ολοκαίνουργιες πολυκατοικίες στην Τουρκία που έχουν καταρρεύσει ή έχουν πάρει κλήση μετά τους φονικούς σεισμούς και είναι έτοιμες να πέσουν, προκαλούν πολλά ερωτήματα. Σε ρεπορτάζ του το BBC τονίζει ότι με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής τα κτίρια θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέξουν τα 7,8 και 7,5 Ρίχτερ των σεισμών. Οι κανονισμοί, σε μια χώρα με πλούσια σεισμική προϊστορία όπως η Τουρκία, θα έπρεπε να διασφαλίζουν ότι τα κτίρια αντέχουν.

Γιατί είναι επικίνδυνοι

Ένα Pancake collapse είναι πιο επικίνδυνο από άλλες καταρρεύσεις, είπε ο Favre, επειδή συχνά υπάρχουν λίγα κενά, ή θύλακες χώρου και αέρα, στα ερείπια.

«Η τεράστια χωρητικότητα των υλικών… καθιστά πολύ δύσκολη την ύπαρξη κενών χώρων», είπε ο Favre.

Τ0 Pancake collapse περιπλέκει επίσης τις αποστολές έρευνας και διάσωσης, είπε, επειδή οι κατασκευές που παραμένουν κοντά στο σημείο της κατάρρευσης είναι ασταθείς και θα μπορούσαν να πέσουν καθώς οι διασώστες κινούνται μέσα στα ερείπια.

Ωστόσο, τα κενά μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολλαπλά είδη καταρρεύσεων, όπως στο περιστατικό στο Surfside, δήλωσε ο ειδικός σε αστικές έρευνες και διάσωσης Scott Goldstein.

Ο Goldstein είπε στο CNN ότι υπήρχαν στοιχεία για τέσσερις τύπους κατάρρευσης στο περιστατικό στο Surfside. Εκτός από το Pancake collapse, που περιλαμβάνει μια κατάρρευση σε σχήμα V, όταν το κέντρο του δαπέδου καταρρέει και δημιουργεί κενά και στις δύο πλευρές: μια κλίση προς κατάρρευση, όταν ένα δάπεδο καταρρέει από τη μία πλευρά ενώ η άλλη πλευρά είναι ακόμα στερεωμένη σε έναν τοίχο και κατάρρευση προβόλου, όταν ένας τοίχος που στηρίζει τα δάπεδα είναι κατεστραμμένος αλλά ο απέναντι τοίχος είναι άθικτος. Τα κενά διαστήματα είναι πιο πιθανά σε καταρρεύσεις σχήματος V, με κλίση και πρόβολο.

Διαβάστε ακόμη: