Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η στάση, η συμπεριφορά και οι πολιτικές διαδρομές δύο ιστορικών πρωθυπουργών και αρχηγών της ΝΔ, κρίνονται τόσο από την παράταξη όσο και από την κοινωνία, που καταλήγει άλλωστε στην δική της ετυμηγορία!

Από τη μια πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς, που κράτησε όρθια τη χώρα στην εποχή της λαίλαπας των μνημονίων και την έβγαλε για λίγο στις αγορές το 2014, μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μπει ταφόπλακα, ο οποίος όχι μόνο στήριξε με προσωπικές μάχες την παράταξη σε όλες τις δύσκολες στιγμές, αλλά συντάχθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ουδέποτε τον υπονόμευσε, ακόμη κι όταν από μέσα «του την έπεφταν» του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές!

Και όλοι όσοι είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωρίζουν καλά από πρώτο χέρι, πόσο δίπλα του στάθηκε ως «στρατιώτης της παράταξης» ο Αντώνης Σαμαράς, που τα έδωσε όλα, για την τελική επικράτηση!

Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Καραμανλής, ο αποκαλούμενος και Βούδας της Ραφήνας, όχι μόνο κράτησε αποστάσεις από την αρχηγία Μητσοτάκη που ποτέ δεν την είδε με καλό μάτι, αλλά αντιθέτως αποτέλεσε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο παραχώρησε πλήθος από προβεβλημένα καραμανλικά στελέχη τα οποία ανέλαβαν ρόλους εξουσίας, ενίοτε και θεσμικούς!

Σε αντίθεση με τον Σαμαρά, ο Καραμανλής ακολούθησε μια δική του διαδρομή, αποστασιοποίησης αντί για μάχη, ταύτισης επί χρόνια με τον πολιτικό εχθρό αλλά και εσωτερικής πολιτικής με λόγους υπονομευτικούς (πχ Ανώγεια) όταν προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων!

Υπό αυτό το πρίσμα σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της βάσης και των στελεχών της παράταξης, της εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τιμάται από το Χάρβαρντ και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα!

Στην αντίπερα όχθη το Καραμανλικό σύστημα (όσοι δεν μετακόμισαν επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ) καταποντίστηκε και ο Βούδας της Ραφήνας περιφέρεται σε βουνά και ταβέρνες χωρίς να του δίνει κανείς σημασία!
\Σημάδια των καιρών …

Η μάχη για τον 5ο τραπεζικό πόλο και οι κινήσεις για την πρωτοκαθεδρία – Το σχέδιο Μεγάλου και το «κόλπο» με ιδιώτη επενδυτή, προλαβαίνοντας το ΤΧΣ – Η επιθετική πολιτική Εξάρχου- Μπάκου – Καϋμενάκη, το στόρυ της δελεαστικής Attica bank, ο Ολλανδός που κατέχει το 6,6% της Alpha bank και ο παράγων Optima!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στο παρασκήνιο «κάτι ψήνεται» με τις τράπεζες την ώρα τούτη!

Και στο κάδρο μπαίνουν αδιαμφισβήτητα ο πρώτος και ο πέμπτος πόλος του τραπεζικού συστήματος!

Διότι η αλήθεια είναι, ότι η πρώτη και η Πέμπτη θέση είναι αυτές που θα κριθούν υπό το βάρος των εξελίξεων!

Από την μία λοιπόν υπάρχει ο σχηματισμός του πέμπτου πόλου, όπου Εξάρχου – Μπάκος – Καυμενάκης μέσα από την επιθετική πολιτική που έχουν ακολουθήσει δείχνουν ότι το project Attica bank έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο, ενώ από την άλλη οι κινήσεις που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς και ειδικά ο Χρήστος Μεγάλου, μέσα από αγορά ίδιων μετοχών και συσσώρευση ενός δελεαστικού πακέτου που θα δοθεί σε ισχυρό μεγάλο επενδυτή, Έλληνα ή ξένο, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις με το ΤΧΣ και την πώληση του 27% των μετοχών που κατέχει, θα δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς την πρώτη θέση στο τραπεζικό σύστημα, κοινώς την πρωτοκαθεδρία, ειδικά εάν υπάρξει και επόμενη κίνηση που θα έχει να κάνει με μετοχική σχέση με άλλη μεγάλη ή μικρή τράπεζα, δημιουργώντας συνέργειες και υπεραξίες!

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να εξασφαλίζει μια ακόμη (τουλάχιστον) καθαρή τετραετία μετά το επιβλητικό 40% plus και την ιστορική διαφορά των 20 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις και οι διεργασίες στον επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα (που βρίσκονταν σε προεκλογική αναστολή) άρχισαν και πάλι να τρέχουν και μάλιστα τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών αλλά και των πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων αρχίζουν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου!

Attica Bank - Παγκρήτια: Κλείδωσε η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

Στον τραπεζικό τομέα, πέραν των αποκρατικοποιήσεων της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς, αλλά και του 10% της ήδη ιδιωτικής Alpha όπου ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα αυξάνει τα ποσοστά του σκοπεύοντας σε πρώτη φάση στο 10% και αμέσως μετά στο 15%, ενώ έχει ήδη καταστεί ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, ξεπερνώντας τον Πόλσον, το ζήτημα που εγείρεται είναι ποιος τραπεζικός όμιλος και πώς θα αναδειχθεί ως ο πέμπτος τραπεζικός πόλος!

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εξελίξεις και οι σχεδιασμοί τρέχουν!

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δύο συστημικές τράπεζες (Τρ. Πειραιώς σίγουρα και Εθνική με ερωτηματικό ) «ενδιαφέρονται» για το σχήμα Attica bank – Παγκρήτια, τόσο μετοχικά όσο και σε επίπεδο στρατηγικών συνεργασιών προκειμένου το συγκεκριμένο σχήμα που εξυγιαίνεται ραγδαία από την Ελένη Βρεττού και την υποστήριξη του επιχειρηματικού άξονα Εξάρχου – Μπάκου- Καϋμενάκη, να καταστεί πέμπτος τραπεζικός πόλος!

Ισχυρή υποψηφιότητα ωστόσο για πέμπτος τραπεζικός πόλος βάζει και η Optima bank που τα πηγαίνει καταπληκτικά, με εξαιρετικό μάνατζμεντ και έχει ήδη καλύψει ένα σοβαρό κενό στον τραπεζικό χώρο την ώρα που προετοιμάζεται για την μελλοντική της εισαγωγή στο Χρηματιστήριο!

Την ίδια ώρα μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια που σχετίζεται μετοχικά τόσο με την Optima όσο και με τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα, φέρεται να ενδιαφέρεται κατ’ αρχήν για το 10% της Alpha και δευτερευόντως για το 27% ή μέρους αυτού, της Τρ. Πειραιώς!

Καλοδεχούμενες οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από την S&P αλλά θα αξιοποιηθούν;

Με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι στο ΤΧΣ εστάλη διερευνητική επιστολή από εταιρία του εξωτερικού που σχετίζεται με τον επιχειρηματικό όμιλο!

Το γεγονός δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο αιωρείται και κυκλοφορεί ως φήμη στην αγορά!

Υπό αυτό το κλίμα η κυβέρνηση, που θα αναλάβει αυτόνομη από το βράδυ της 25ης Ιουνίου, αναμένεται να τρέξει ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες της, την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής μέσα από την πώληση του 20% των μετοχών από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ!

Όπως αποκαλύψαμε και επιμένουμε σε αυτό, αποτελεί ειλημμένη απόφαση Μητσοτάκη η Εθνική να ιδιωτικοποιηθεί μόνο εάν το 20% των μετοχών της περάσει σε φιλοκυβερνητικά χέρια, υπό την έννοια ότι θα αποκτηθεί από εφοπλιστές και επιχειρηματίες που διάκεινται ευμενώς στην Νέα Δημοκρατία και ειδικά στην οικογένεια Μητσοτάκη!

Σε κάθε περίπτωση, η όποια ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τον Μυλωνά, ο οποίος έχει χάσει τα ερείσματα του στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και στο Μαξίμου θεωρούν ότι εκτός από το ότι υπονόμευσε με τις ενέργειες του την κυβέρνηση προεκλογικά, προκαλώντας συγκρούσεις, είναι και απολύτως ακατάλληλος, σε κάθε επίπεδο, να ηγηθεί μιας τέτοιας εμβληματικής προσπάθειας!

Και παρεμπιπτόντως, δεν τον σώζουν οι εκ των υστέρων κωλοτούμπες! Ο νοών νοείτο …

Το big deal Τέρνα Ενεργειακή – First, οι κόνξες και οι τρικλοποδιές Μυλωνά (με τον οποίο θα ασχοληθεί ο Μητσοτάκης αργά ή …γρήγορα), οι λεπτομέρειες του χρηματοδοτικού και η κατασκοπεία της Macquarie που απέβη άκαρπη!

Την ώρα που στο deal Τέρνα Ενεργειακή- First έχει βγει λευκός καπνός ως προς το χρηματοδοτικό, επιβεβαιώνοντας πλήρως την μεγάλη αποκάλυψη του Radar που μόνο και πρώτο σε ανύποπτη χρονική στιγμή έβγαλε στο φως της δημοσιότητας όλες τις πτυχές της συμφωνίας, από την αρχή ως το τέλος, παρά τις Κασσάνδρες του Ίντερνετ και τους γνωστούς κερδοσκόπους – καταστροφολόγους, η περίφημη Macquarie δεν έχει ακόμη τουλάχιστον καταφέρει να έρθει σε οριστική συμφωνία με τους Ιταλούς για την Enel Hellas!

Θέμα λίγων εβδομάδων ή και …ημερών είναι πλέον η επισημοποίηση του ενεργειακού big deal, παρά τις κόνξες και τις τρικλοποδιές του Μυλωνά της Εθνικής και της γνωστής παρέας που σαν την Πηνελόπη του Οδυσσέα την μία μέρα έραβε και την άλλη ξήλωνε! Αλλά με τον Μυλωνά θα ασχοληθεί αργά ή γρήγορα ο Μητσοτάκης…

Επί του προκειμένου λοιπόν, το deal έχει κλείσει οριστικά από κάθε άποψη πλην ορισμένων χρηματοδοτικών λεπτομερειών, παρά τις εγκρίσεις, που θα καθορίσουν τι ποσοστό θα αποκτηθεί την ώρα τούτη από την First μέσα από την δημόσια πρόταση!

Αν θα πουλήσουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι αναλογικά ή αν θα πουλήσουν το σύνολο των μετοχών οι ιδιώτες και ακολουθήσει η ΓΕΚ Τέρνα σε δεύτερη χρονική στιγμή σε τιμή προσυμφωνημένη!

Ωστόσο από την άλλη πλευρά η υπόθεση της Macquarie φαίνεται να έχει κολλήσει, καθώς τα στοιχεία για τον κλάδο και τις προοπτικές του στην Ελλάδα, τα οποία συνέλεξε μέσα από την διπλή διαπραγμάτευση για την Τέρνα Ενεργειακή, δεν κατέστησαν πλήρως αποτελεσματικά ούτε επαρκή για να κλείσει τη συμφωνία με τους Ιταλούς με τους καλύτερους δυνατούς όρους!

Έτσι, η «κατασκοπεία» που πραγματοποιήθηκε δια μέσω της διαπραγμάτευσης με την ΓΕΚ Τέρνα και ουσιαστικά απέβλεπε στην συγκέντρωση της πλήρους εικόνας του κλάδου, δεν απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα! Τουλάχιστον προς το παρόν …

Ελέγχονται τρεις από ΣΔΟΕ και Αρχή για το ξέπλυμα: Επώνυμος εκκλησιαστικός παράγων και νεαρός επιχειρηματίας, για υπέρμετρο πλουτισμό και νομιμοποίηση εσόδων μετά από ανώνυμες καταγγελίες!

Τρεις βαρβάτες υποθέσεις έχουν πέσει στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα και αφορούν πρώτα από όλα έναν πολύ γνωστό ιερέα – εκκλησιαστικό παράγοντα, έναν νεαρό επιχειρηματία που διαχειρίζεται όμιλο και έναν γνωστό και αμφιλεγόμενο εφοπλιστή!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, μετά από ανώνυμες καταγγελίες, προφανώς στα πλαίσια του ανταγωνισμού και του ξεκαθαρίσματος επιχειρηματικών λογαριασμών, τόσο ο ΣΔΟΕ όσο και η Αρχή για το ξέπλυμα ξεκίνησαν έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, των οικονομικών συναλλαγών και των τραπεζικών και χρηματιστηριακών λογαριασμών τόσο του επώνυμου παράγοντα της Εκκλησίας όσο και του νεαρού επιχειρηματία, καθώς η υπόθεση του δεύτερου έχει ενταχθεί στην διακρίβωση του πόθεν έσχες!

Την ίδια ώρα, μετά από σήμα συστημικής τράπεζας προς την ΤτΕ, που με τη σειρά της παρέπεμψε το θέμα στην Αρχή για το ξέπλυμα, ερευνάται γνωστός εφοπλιστής ο οποίος «σήκωσε» προσωπικά, ως φυσικό πρόσωπο, τρία εκατομμύρια ευρώ (3 εκατ. ευρώ) σε μετρητά από εταιρικό λογαριασμό – τα οποία παρέλαβε σε χαρτοφύλακα- γεγονός που προκάλεσε υποψίες και υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα της εν λόγω μη σύννομης συναλλαγής!

Καθώς εγείρονται υπόνοιες ότι ένα τόσο μεγάλο ποσόν σε μετρητά πιθανόν κατευθύνονταν σε παράνομη δραστηριότητα!

Η Αρχή για το ξέπλυμα χειρίζεται ήδη την υπόθεση η οποία φέρεται να έχει «ουρά» και πιθανόν να συνδέεται ακόμη και με παράνομες χρηματιστηριακές και άλλες – ύποπτες- δραστηριότητες!