Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλό – εκλογικό – μήνα! Τον… πηδήξαμε και τον Μάιο, πάμε για άλλα.

Η «κυρία» της δημοσιογραφίας που είχε συνάψει «στενή σχέση» με τον διαβόητο Πολ Τόμσεν, τον αλαζόνα, αυθάδη και προκλητικό Δανό αποικιοκράτη του Δ.Ν.Τ που ήθελε να επιβάλει μισθούς 300 ευρώ!

Επειδή πολύς λόγος γίνεται εσχάτως, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, γύρω από την εποχή των μνημονίων και την σκληρή δεκαετία που σημάδεψε την Ελλάδα, με αφορμή σχετικές συζητήσεις και αναφορές στα πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, ανέσυρα στη μνήμη μου τον διαβόητο Πολ Τόμσεν!

Τον πιο σκληρό άνδρα της Τρόικας και ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα, με αλαζονεία, αυταρχισμό, με συμπεριφορές απρεπείς και ύφος χιλίων καρδιναλίων που παρίστανε τον Αντιβασιλέα της εποχής του Όθωνα!

Ο Δανός οικονομολόγος και αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ την εποχή εκείνη, συνιστούσε την πιο σκληρή εκδοχή της τρόικας, απαιτούσε βασικό μισθό 300 ευρώ όταν ο ίδιος αμοίβετο με 242.000 ευρώ ετησίως και επέβαλε στην Ελλάδα μια ιδιότυπη αποικιοκρατία έχοντας ως συνεργάτες – πληροφοριοδότες, πρόσωπα από την πολιτική και την δημοσιογραφία, που λειτουργούσαν ως Αντ αυτού, ως σύγχρονοι δοσίλογοι και χαφιέδες!

Ήταν η εποχή που κάποιοι ή κάποιες δεν κρατούσαν κανέναν ηθικό ενδοιασμό απέναντι στην «κατοχή» του Τόμσεν και της Τρόικας, σε βαθμό που δεν δίστασαν να συνάψουν ακόμη και πιο στενές σχέσεις, «τρίτου τύπου», προκειμένου να χρησιμοποιούν την δύναμη του Δανού του Δ.Ν.Τ για να έχουν ρόλο στο σύστημα και να εξασφαλίζουν δουλειά, την εποχή που τα ΜΜΕ έκλειναν το ένα μετά το άλλο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποινικοποιήσει την δημοσιογραφία!

Αλήθεια, ποια «κυρία» της δημοσιογραφίας είχε τότε συνάψει πολύ «στενή σχέση» με τον διαβόητο Πολ Τόμσεν;

Ενισχύει το ποσοστό του στην Alpha Bank ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν: Από το 5,6% που κατείχε αγγίζει πλέον το 7% με σκοπό να φθάσει σύντομα στο 10%, ενώ απώτερο στόχο αποτελεί η απόκτηση του 15% της συστημικής τράπεζας που υπό την ηγεσία Β. Ψάλτη ανέκτησε την πρωτοκαθεδρία και την παλιά λάμψη!

Όπως πρώτοι έχουμε αποκαλύψει από τις στήλες του Radar, ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα έχει αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες του στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, δίνοντας βάση στο τραπεζικό σύστημα, το Real Estate, τα ξενοδοχεία, την Ενέργεια, τις Παραχωρήσεις, ενώ αποχώρησε συνειδητά από τις κατασκευές και τα μεγάλα έργα, γεγονός που στην πράξη πιστοποιείται μέσα από την πρόσφατη πώληση του Ακτωρα στην Ιντρακάτ!

Με συνεταίρο την κορυφαία επιχειρηματική οικογένεια στην Ελλάδα, ο Ολλανδός έχοντας δίπλα του τους Βαρδινογιάννηδες τόσο στην Ενέργεια μετά την πώληση του Άνεμου όσο και ως μετόχους κατά 30% στον Ελλάκτωρα, προχωρεί πλέον ακάθεκτος στην επιχειρηματική πολιτική που έχει σχεδιάσει με τους στενούς του συνεργάτες και η οποία την ώρα τούτη – εκτός όλων των άλλων- προβλέπει την επιστροφή στις αγορές τραπεζικών μετοχών και ενίσχυση των υφιστάμενων ποσοστών!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από πηγές του τραπεζικού συστήματος, ο Χόλτερμαν έχει και πάλι ξεκινήσει να αγοράζει μετοχές της Alpha bank αυξάνοντας το ποσοστό του, σε μια πολιτική που αποσκοπεί σχετικά σύντομα να φθάσει να κατέχει το 15% της συστημικής τράπεζας, που υπό την ηγεσία του Βασίλη Ψάλτη έχει ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία και την παλιά της λάμψη στο τραπεζικό σύστημα!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, ο οποίος κατείχε το 5,6% των μετοχών της Alpha, μέσα από αγορές που φέρεται να πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα, αγγίζει πλέον το 7% της Alpha bank και βάζει πλώρη σε επόμενη χρονική στιγμή να φθάσει (σχετικά άμεσα) στο 10%, την ώρα που ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος αμερικανός επενδυτής Πόλσον που ήταν και ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, έχει περιορίσει τα ποσοστά του στο 4,5%!

Η πολιτική αγοράς μετοχών της Alpha από τον πανίσχυρο Ολλανδό επιχειρηματία – επενδυτή, που ως γνωστόν θέλει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όπου συμμετέχει, στην παρούσα φάση έρχεται να καταδείξει την εμπιστοσύνη του Χόλτερμαν τόσο στο τραπεζικό σύστημα και την Διοίκηση της Alpha, όσο και στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, δείχνοντας στην πράξη ότι δεν τον φοβίζει το «πολιτικό ρίσκο» και η προεκλογική περίοδος, η οποία ως είθισται οδηγεί τους επενδυτές σε προσωρινή έστω αναβολή των επιχειρηματικών τους κινήσεων!

Ο σεβάσμιος (άνω των 80) εφοπλιστής, το ακίνητο στα Ανάκτορα, η πλειοδοσία των 12 εκατ. ευρώ, η «σύγκρουση» με τον προνομιακό στοιχηματζή του ΣΥΡΙΖΑ και το δώρο στην προβεβλημένη σύντροφο!

Μετά από μεγάλη μάχη «μέχρις εσχάτων», σεβάσμιος εφοπλιστής που έχει υπερβεί εδώ και καιρό τα 80 χρόνια της ζωής του, φέρεται να πλειοδότησε απέναντι σε πασίγνωστο στοιχηματζή (κολλητό Τσίπρα – Παππά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ όταν και μπαινόβγαινε στο Μαξίμου επί καθημερινής βάσης) για την απόκτηση προβεβλημένου ακινήτου (διαμερίσματος) στην περιοχή των Ανακτόρων, το οποίο κατά πληροφορίες προορίζεται για δώρο στην πασίγνωστη και προβεβλημένη σύντροφο του!

Οι πληροφορίες λένε πως το εν λόγω ακίνητο αποκτήθηκε από τον σεβάσμιο εφοπλιστή (που διατηρεί εξοχικό σε ιερό νησί) αντί του ποσού των 12 εκατ. ευρώ και φέρεται να προέρχεται από ένα πακέτο προβεβλημένων (άνω των 50) – και άλλων – ακινήτων που αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ συστημικής τράπεζας και δυο εταιριών διαχείρισης ακινήτων (με πολλά ερωτηματικά ως προς το μάνατζμεντ και τα πρόσωπα που εμπλέκονται) που έχουν γίνει πολύ της μόδας εσχάτως!

Η Εθνική θα καταλήξει (ΜΟΝΟ) σε φιλοκυβερνητικά χέρια! Μεγαλοεφοπλιστές, επιχειρηματίες, ημέτερα ξένα funds και διερευνητικές επιστολές! Γιατί χάλασε δυο φορές ο σχεδιασμός, ποιους έκοψε ο Μητσοτάκης!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ασύλληπτη σε εύρος νίκη Μητσοτάκη τροφοδοτεί με νέα δυναμική το ήδη υπάρχον σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ειδικά της Εθνικής που αποτελεί και το μεγάλο εν δυνάμει success story, που ωστόσο δύο φορές έχει ναυαγήσει λόγω κακών χειρισμών!

Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής: η Εθνική θα ιδιωτικοποιηθεί οριστικά μόνο εάν ο μετοχικός της έλεγχος περάσει σε φιλοκυβερνητικά χέρια!

Κακά τα ψέματα, κάθε κυβέρνηση καλώς ή κακώς θέλει να «ελέγχει» τουλάχιστον μια μεγάλη τράπεζα, για λόγους εύλογους!

Υπενθυμίζω ότι ο πρώτος σχεδιασμός τον οποίο είχε αναλάβει η Goldman Sachs προέβλεπε την είσοδο με τουλάχιστον 10% δύο ή και τριών εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών φιλικά διακείμενων στην κυβέρνηση!

Και σημειώνω ότι δύο φορές ο Μητσοτάκης «έκοψε» ζεστούς υποψήφιους επενδυτές: πρώτον έναν ξένο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και δεύτερον το PIF της Σαουδικής Αραβίας που ζητούσε το 30% της Εθνικής απευθείας χωρίς διαγωνιστική διαδικασία!

Την ώρα τούτη πάντως όπως αποκάλυψε το Radar δύο πανίσχυροι εφοπλιστές – και όχι μόνο- με επιστολές που απέστειλαν στο ΤΧΣ ζήτησαν στοιχεία για δύο τράπεζες, με τη φημολογία να επιμένει ότι πρόκειται για Πειραιώς και Alpha! Οι σχετικές επιστολές έφτασαν από τα εφοπλιστικά γραφεία του εξωτερικού και όχι από την Ελλάδα και τούτο ίσως σημαίνει ότι οι 2 πανίσχυροι επιχειρηματίες δεν ήθελαν να διαφανεί άμεσα η ταυτότητα τους, κατά την προεκλογική φάση!

Την ίδια στιγμή καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του Ολλανδού Χόλτερμαν για την Alpha bank όχι απλώς παραμένει αμείωτο αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω! Ο ισχυρός άνδρας του Ελλάκτωρα αποτελεί την ώρα τούτη τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο με ποσοστό που πλέον αγγίζει το 7%, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρώτος στόχος είναι το 10% και στη συνέχεια το 15%! Υπό την έννοια αυτή, το 10% της Alpha που κατέχει το ΤΧΣ βρίσκεται στο ενδιαφέρον του Ολλανδού ή – και- των πάσης φύσης συνεταίρων του!

Σε αναταραχή διαρκείας το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

*** Μπορεί μέχρι τώρα να έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα στον τραπεζικό τομέα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης, αλλά οι ανησυχίες, αντί να υποχωρούν, αναζωπυρώνονται, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η αναταραχή συνεχίζεται, οι αμφιβολίες γίνονται βεβαιότητες και οι προβληματισμοί δένουν με τα επίσημα στοιχεία. Στις ΗΠΑ οι τράπεζες είδαν τις συνολικές καταθέσεις τους να μειώνονται κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο παρέμειναν σχετικά σταθερά, παρόλο που προηγήθηκε η πτώχευση 2 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως ανακοίνωσε η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), κατά το πρώτο τρίμηνο οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε 472 δισ. δολάρια και ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία, δηλαδή από το 1984! Η φυγή προήλθε κυρίως από ανασφάλιστα κεφάλαια, καθώς οι ασφαλισμένες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 255,1 δισ. δολάρια ήτοι κατά 2,5% και αυτές οι εξελίξεις σημειώθηκαν εν μέσω των χρεοκοπιών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
Προσθέστε τώρα και τις συνεχόμενες συστάσεις προς όλες τις περιφερειακές τράπεζες, τόσο από τη FDIC, όσο και από τη Fed και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και τη συνεχή μετάγγιση κεφαλαίων, όπου είναι απαραίτητο, για να έχετε μία εικόνα του προβληματικού αμερικανικού τραπεζικού τομέα.

*** Αλλά και στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα. Μόλις χθες αναφερθήκαμε στους φόβους που απορρέουν από το λεγόμενο “σκιώδες” τραπεζικό σύστημα, φόβοι που έχουν κορυφωθεί και για το λόγο αυτό πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών-μελών της ΕΚΤ, αλλά και από έρευνα της ίδιας της ευρωτράπεζας. Το ευρωσύστημα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ανθεκτικό, ειδικά όταν το πρόβλημα μεταφέρεται στη μείωση της αξίας των πυλώνων του, που με τη σειρά του οδηγεί σε απαξίωση βασικών assets, που σε ήρεμες περιόδους αποτελούν υγιή και ασφαλή κεφάλαια, με τα οποία κινούνται οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, αναπτυξιακές με δανεισμό επιχειρήσεων και καταναλωτών, αλλά και επενδυτικές, προς μεγέθυνση του αρχικού κεφαλαίου. Παρόμοιες καταστάσεις, με ενεργοποίηση των περίφημων margin calls και την μαζική φυγή, δεν έζησε μόνο η Αμερική, αλλά και η Ευρώπη, με την κατάρρευση της Credit Suisse και την αποφυγή ενός τεράστιου ντόμινο, με την άμεση εξαγορά της από τη UBS και την γενναία αιμοδοσία από το ελβετικό δημόσιο.

Ο επίμονος πληθωρισμός και η πρόβλεψη, για 2 – 4 ακόμα αυξήσεις από τη Fed

*** Τα νέα για τον πληθωρισμό δεν είναι τα αναμενόμενα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό το γεγονός καθιστά υποχρεωτική την συνέχιση της πολιτικής των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Οι διαπίστωση αυτές, δεν προέρχονται γενικώς και αορίστως από τον οποιονδήποτε αναλυτή, αλλά (και) από τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock, τον Λάρι Φινκ. Ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνεδρίου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που διοργάνωσε η Deutsche Bank, δήλωσε ότι ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια δύο έως τέσσερις (!) φορές ακόμη. Κατά την εκτίμησή του, ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 4% – 5% «για κάποιο χρονικό διάστημα», εν μέρει λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων των κυβερνητικών προγραμμάτων τόνωσης, καθώς δεν βλέπει ενδείξεις για τη μείωσή του. Συνεπώς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Fed δεν έχει τελειώσει», είπε ο Φινκ την Τετάρτη . «Ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ ισχυρός, πολύ επίμονος» υπογράμμισε.

Έρχεται κύμα πτωχεύσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ τους επόμενους μήνες

*** Από την ίδια “πηγή”, την Deutsche Bank, προέρχονται και άλλες ειδήσεις, καθόλου ευχάριστες, δυστυχώς, για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις επιχειρήσεις της, αλλά και τις αντίστοιχες αμερικανικές. Στην ετήσια έκθεση – μελέτη της τράπεζας, καταγράφονται δυσοίωνες εξελίξεις, οι οποίες βασίζονται στα στοιχεία αθέτησης πληρωμών. Το ποσοστό αθέτησης σε αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 100%, από 1,1% σε 2,1%, ενώ το ποσοστό αθέτησης δανείων των ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε από 1,4% σε 3,1%. Σύμφωνα δε με τη Fitch, το μέσο ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά χρεοκοπίας στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν από 1,7% σε 2,7%.

*** Τα χειρότερα όμως έπονται. Όπως αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank, «επίκειται κύμα χρεοκοπίας». Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, εκτιμούν ότι το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 9% (!) και το ποσοστό αθέτησης δανείων θα φτάσει το 11,3% (!). Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επίσης, αλλά λιγότερο απότομα, στο 5,8% (!). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, οι αιτίες είναι ολοφάνερες. Η πιο αυστηρή πολιτική της Fed και της ΕΚΤ εδώ και 15 χρόνια, έρχεται σε περιβάλλον αυξημένης εταιρικής μόχλευσης, που βασίζεται σε εκτεταμένα περιθώρια κέρδους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά δανείων με μόχλευση, καθώς οι εξαγορές με μόχλευση εκτινάχθηκαν σε συνθήκες μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, φτάνοντας στον κλάδο private equity στα 5 τρις δολάρια. Τώρα ουσιαστικά οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις βιώνουν την ακριβώς αντίστροφη πορεία, αφού η εκτίναξη των επιτοκίων κατέστησε πανάκριβο το κόστος του χρήματος και ασύμφορη την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, παραγωγικών ή και υπηρεσιών.

Ανάρπαστα τα δάνεια των 600 εκατ., μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας/ Εκτός η Eurobank, λόγω τεχνικού λάθους

*** Ολοκληρώθηκε η διάθεση και κατανομή των ευνοϊκών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ συνολικά, τα οποία έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα από τις διψασμένες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας και μεγέθους. Τα δάνεια αυτά, πενταετούς διάρκειας και χαμηλού επιτοκίου, της τάξης του 4,5% – 5%, έχουν την εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην οποία και γίνονταν οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και εν συνεχεία αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση οι εμπορικές τράπεζες. Για όσες όμως εταιρείες δεν έχουν δανειοδοτηθεί μέσω ή από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια μειώνεται σε 2%, γεγονός που πυροδότησε τεράστιο ενδιαφέρον στην αγορά.

*** Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση, έμεινε όμως εκτός νυμφώνος η Eurobank! Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνέβη λόγω “τεχνικού λάθους”, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δώσει ούτε ένα δάνειο. Τελικά, τη συμμετοχή της κάλυψαν ισόποσα η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha Bank, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η σχετική διαδικασία, πολύτιμη για όσες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επωφεληθούν από τα χαμηλότοκα δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, θα υπάρξει τελικά και ένα έξτρα πρόγραμμα δανειοδότησης, με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό από το οποίο τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω της Eurobank και από 50 εκατ. οι άλλες τρεις τράπεζες.

Επίκειται εξαγορά εισηγμένης εταιρείας του μεταλλουργικού κλάδου, από άλλη εισηγμένη

*** Σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες της στήλης, οι οποίες λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν και για αυτό μεταφέρονται με επιφύλαξη, βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία ένα deal, που αφορά στην εξαγορά εισηγμένης εταιρείας του μεταλλουργικού κλάδου, από άλλη εισηγμένη. Η φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία, έχει συναφείς δραστηριότητες, αλλά όχι μόνο και τα μεγέθη της είναι κατά πολύ μεγαλύτερα της προς εξαγορά εισηγμένης. Οι δύο πλευρές φέρεται ότι έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει σε όλα και ότι απομένουν νομικού χαρακτήρα διαδικασίες, μέχρι να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί.

Ενδιαφέρουν

*** Σας προϊδέασα στα χθεσινά σχόλια για το τι θα συνέβαινε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αναφορά για τα χαρτιά του MSCI και την πτώση τους στη συνεδρίαση της Τρίτης. Προφανώς, είχε τους λόγους της η αγορά για τις γενικά χαλαρές συνεδριάσεις των 2, 3 τελευταίων ημερών. όχι δεν είχαμε ούτε είσοδο ούτε έξοδο μετοχών από το συγκεκριμένο δείκτη, αλλά αλλαγή στάθμισης εκάστης εξ αυτών, αναλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.

*** Το 85% του συνολικού τζίρου των 321 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα 10 χαρτιά του MSCI. Σκεφτείτε ότι ο ΟΠΑΠ είχε τζίρο πάνω από 58 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ πάνω από 50! ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΟΤΕ έκλεισαν θετικά. Θυμίζω ότι αλλαγές στον συγκεκριμένο δείκτη γίνονται τέσσερις φορές το χρόνο, Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο.

*** Προσοχή, όμως, από σήμερα, θα έχουμε άλλη αγορά, αφού ολοκληρώθηκαν χθες στο κλείσιμο όλες οι αναγκαστικές μετακινήσεις από την αλλαγή των σταθμίσεων.

*** Γιατί πουλάει οικόπεδα η Lamda στο Ελληνικό; Προφανώς, γιατί δεν μπορεί η ίδια, με δικά της κεφάλαια να τα αξιοποιήσει, έχοντας εξαντλήσει δανεισμό και ομολογιακές εκδόσεις. Τώρα, για το σύννομο ή μη του πράγματος, σε σχέση με την Σύμβαση Παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, θέμα που εγείρεται από κάποιες πλευρές, μένει να αποσαφηνιστεί.

*** Για κινήσεις βελτίωσης της εμπορευσιμότητας της Austriacard κάναμε λόγο χθες και “καπάκι” ήρθε και η ανακοίνωση της εταιρείας, για αύξηση κεφαλαίου και διανομή μιας νέας δωρεάν μετοχής, ανά μία σημερινή.

*** Αποκομίζω τη βεβαιότητα, ότι δεν άρεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ. Σωστό ή λάθος;

*** Δεν ξέρω σε ποια στρατηγική υπακούει, η απόφαση της διοίκησης της Attica Bank, να συνεχίσει το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων. Ήδη έκλεισε προ ημερών το κατάστημα Καλλιθέας και ετοιμάζονται, αν δεν συνέβη ήδη, τα καταστήματα σε Ίλιον και Νέα Ιωνία, πιθανόν και στο Μαρούσι. Προφανώς, υπάρχει συνολικότερο σχέδιο. Αλλά καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι εύκολα κλείνεις ένα κατάστημα (αφού βεβαίως λύνεις το εργασιακό), αλλά δύσκολα ανοίγεις νέο.

*** Τεράστιες οι ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού στη Θεσσαλία και ειδικότερα στην Καρδίτσα, από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες. Το ίδιο και στην Πέλλα, με την παραγωγή κερασιών να είναι σχεδόν ολοσχερής. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της που λέγαμε…

ΚΟΥΙΖ

Στο Χρηματιστήριο, έχουμε εταιρεία με τρία Ε, με τρία Α, μελλοντικά ίσως αποκτήσουμε και με…δύο (και όχι τρία) Μ. Έστω και προσωρινά, μέχρι την απορρόφηση, εκτός αν προκριθεί άλλο μοντέλο εξ αρχής…

Αυτά και για σήμερα, πρώτη ημέρα του Ιουνίου, μήνα των εκλογών, κυρίες μου και κύριοι. Καλό μήνα σε όλες και όλους. Την καλημέρα μου!