search

UNDERCOVER

Αποκάλυψη – Τέρνα Ενεργειακή: First και Macquarie από κοινού προχωρούν σε Δημόσια Πρόταση για το 51% των μετοχών στα 2,90 ευρώ *Ο επώνυμος και φαντασμένος «μεγαλοπαράγοντας» – μεγαλοεπιχειρηματίας πάει για το «κολόκουρο» σε μεγάλο διαγωνισμό του δημοσίου όπου έχουν βγει τα «μαχαίρια» *Οι 3 προτεραιότητες του Χόλτερμαν (Real Estate, Τράπεζες, Παραχωρήσεις), το «βαρίδι» του Άκτωρα, η προσπάθεια «απαλλαγής» και η σφήνα Κούτρα *Στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη: Εκλογές στις 26 Μαρτίου, μετά την στρατιωτική παρέλαση και αφού πετάξουν τα Rafale στον Αττικό ουρανό *Ποιοι μεθοδεύουν την παραγραφή του σκανδάλου της Folli-Follie; Γιατί αδρανεί η κυβέρνηση; Θα παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; 

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Στην τελική ευθεία έχει πλέον εισέλθει, μετά την ολοκλήρωση νομικού και οικονομικού ελέγχου, η υπόθεση εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακής που θα πραγματοποιηθεί σε όλο το εύρος της, όχι μόνο από την First Sentier, αλλά και από την Macquarie καθώς τα δύο εκ των κορυφαίων funds του πλανήτη συνεργάζονται σε καθεστώς απόλυτης σύμπλευσης προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα από τα success stories του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες του μεγάλου deal εκ των έσω, η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί με Δημόσια Πρόταση που θα πραγματοποιήσουν από κοινού First και Macquarie περίπου στην τιμή των 23 ευρώ ανά μετοχή (22,90;) προκειμένου να αποκτήσουν αρχικά το 51% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ σε δεύτερη φάση θα επακολουθήσουν και άλλες σταδιακές αγοραπωλησίες της τάξης του 5%-10% κάθε φορά, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αποτελεί και τον βασικό – μεγαλύτερο μέτοχο!

Κατά τις ίδιες πηγές First και Macquarie φέρονται να έχουν συμφωνήσει με τους βασικούς μετόχους (ιδιώτες και θεσμικούς) της Τέρνα Ενεργειακής την αγορά των πακέτων που κατέχουν, ενώ θα επιδιωχθεί να αποκτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές από το ευρύ επενδυτικό κοινό, καθώς σκοπός όλων των πλευρών είναι η διασφάλιση των μικρομετόχων!

Σε περίπτωση κατά την οποία First και Macquarie δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 51% των μετοχών, από τους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακής και το free float μέσω της Δημόσιας Πρότασης, τότε μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πωλήσει στην παρούσα φάση και στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τις μετοχές εκείνες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του 51%!

Από εκεί και πέρα η συμφωνία με τα 2 κορυφαία funds προβλέπει την σταδιακή πώληση ανά πακέτα του 5% ή του 10% των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Τέρνα Ενεργειακή σε τιμές που θα έχουν προσυμφωνηθεί (περίπου 27 ευρώ) ή θα συναρτώνται με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης μέχρι και το τέλος του 2024, όταν και τα δύο κορυφαία funds First και Macquarie θα έχουν αποκτήσει συνολικά το 90% και άνω της ενεργειακής εισηγμένης επιχείρησης!

Ο επώνυμος και φαντασμένος «μεγαλοπαράγοντας» – μεγαλοεπιχειρηματίας πάει για το «κολόκουρο» σε μεγάλο διαγωνισμό του δημοσίου όπου έχουν βγει τα «μαχαίρια»!

Στην αργκό της διαφθοράς και της συναλλαγής στο Δημόσιο, συναντάται η χρήση της λέξης «κολόκουρο», ειδικά μάλιστα στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων!

Κολόκουρα είναι τα λεφτά που παίρνει εργολάβος – υποψήφιος δημοσίου έργου, σε στημένο ή προσυνεννοημένο ως προς το αποτέλεσμα του διαγωνισμό, προκειμένου να μην υποβάλει προσφορά ή να υποβάλει προσφορά η οποία θα απορριφθεί, με σκοπό να αναλάβει το έργο συγκεκριμένος εργολάβος- υποψήφιος, που δίνει και τα κολόκουρα!

Στην κυριολεξία της η λέξη «κολόκουρο» προέρχεται από την κτηνοτροφία και την γλώσσα της κουράς των προβάτων!

Σημαίνει το μαλλί του ζώου, που προέρχεται από την κοιλιά και τα πόδια του, το οποίο είναι κοντύτερο και προφανώς κατώτερης ποιότητας από το μαλλί που προέρχεται από τα άλλα, πλουσιότερα σε τριχοφυΐα μέρη του ζώου, πχ πλάτη!

Επί του προκειμένου, η χρήση της λέξης στον τομέα των δημοσίων έργων και των διαγωνισμών του δημοσίου, προέρχεται από το ότι ο εργολάβος ή ο υποψήφιος του διαγωνισμού ή της προμήθειας, που κατόπιν συνεννοήσεως ανακηρύσσεται ανάδοχος του έργου, λαμβάνει το «μακρύτερο και καλύτερης ποιότητας μαλλί» ενώ οι υπόλοιποι εργολάβοι – υποψήφιοι αρκούνται στα κολόκουρα!

Μου λένε λοιπόν, ότι σε μεγάλο διαγωνισμό του Δημοσίου, όχι από τους γνωστούς προσυνεννοημένους της μεγάλης μοιρασιάς, όπου θα «πέσουν κορμιά», καθώς το παιχνίδι θα παιχτεί στα ίσα, γνωστός επώνυμος και «φαντασμένος» μεγαλοπαράγοντας, κατεβαίνει στη διαγωνιστική διαδικασία μόνο και μόνο για να εισπράξει το κολόκουρο!

Περιμένει με την παλάμη ανοιχτή ως επαίτης, να αποσπάσει το αντίτιμο της διαφθοράς και της συναλλαγής και να φύγει!

Και φαίνεται, όπως μαθαίνω, ότι τελικά θα τα καταφέρει…

Οι 3 προτεραιότητες του Χόλτερμαν (Real Estate, Τράπεζες, Παραχωρήσεις), το «βαρίδι» του Ακτωρα, η προσπάθεια «απαλλαγής» και η σφήνα Κούτρα!

Έχουμε αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή ότι ο περίφημος Χένρι Χόλτερμαν, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, έχει θέσει στο μυαλό του τις 3 προτεραιότητες για τη συμμετοχή και τις επενδύσεις του στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή!

Στο μυαλό του Ολλανδού βρίσκονται το Real Estate όπου μέσα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση της Reds θα επιδιώκει να δημιουργηθεί η νέα Lamda Development, οι τράπεζες όπου μέσω της συμμετοχής στην Alpha bank φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος μέτοχος, παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές μετοχών της Alpha έχουν «ανασταλεί» και οι Παραχωρήσεις για τις οποίες σχεδιάζεται μακροπρόθεσμα η απόσχιση τους και η αυτόνομη εισαγωγή στο ΧΑ, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον και η δημιουργία ευρύτερων ισχυρών συμμαχιών!

Αυτές οι 3 είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του Χόλτερμαν και όχι το στενά κατασκευαστικό κομμάτι, όπου ειδικά ο Άκτωρ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Χρήστου Παναγιωτοπούλου, δεν δημιουργεί προοπτικές όπως άλλωστε και το σύνολο του κατασκευαστικού τομέα στη χώρα που είναι σε κατάπτωση λόγω και της συγκυρίας αλλά και των τιμών!

Υπό αυτό το πρίσμα είναι αφελής όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Ολλανδός και ο Ελλάκτωρ συνολικά, θέλουν να «απαλλαγούν» από τον Ακτωρα που επί χρόνια είχε μεταβληθεί σε ένα βαρίδι για τον όμιλο!

Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο και η περίπτωση Κούτρα!

Αφού πρώτα οδηγήθηκε στην έξοδο από τον Ελλάκτωρα και στη συνέχεια αφού τον πέταξαν από την Ιντρακάτ σε όλες τις εκφάνσεις της συμφωνίας Κόκκαλη – Εξάρχου – Μπακοκαυμενάκηδων, αναζητεί το νέο σταθμό της πολύχρονης καριέρας του έχοντας πια ξεπεράσει τα 80 έτη!

Το ζήτημα της Δομικής χάλασε, η ΕΚΤΕΡ δεν περπατάει, ενώ με την Lamda η σχέση είναι εξωτερική!

Υπό την οπτική γωνία αυτή γίνεται κατανοητό ότι ο Κούτρας μπήκε σφήνα στην «αναζήτηση» του Ολλανδού να «απαλλαγεί» από τον Άκτωρα (μετά την αποχώρηση Παναγιωτόπουλου) και ο γερόλυκος εργολάβος θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση μπορεί να φανεί χρήσιμος στον Χόλτερμαν, να αποτελέσει «την λύση» και να επιστρέψει και πάλι στο παιχνίδι!

Στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη: Εκλογές στις 26 Μαρτίου, μετά την στρατιωτική παρέλαση και αφού πετάξουν τα Rafale στον Αττικό ουρανό!

Επειδή η εκλογολογία χτυπάει κόκκινο και όλοι περιμένουν πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις τελικές προθέσεις του, επιμένουμε ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού έχει μπει για τα καλά εδώ και καιρό η Κυριακή 26 Μαρτίου, μολονότι υπάρχουν πολλοί στο Μαξίμου και τις παρυφές του που προτιμούν την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου, ως ιδανική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την Άνοιξη!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η 26η Μαρτίου έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ότι θα έχει προηγηθεί η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, θα έχει πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα και θα έχουν πετάξει στον Αττικό ουρανό τα Rafale δημιουργώντας στην κοινωνία μια αίσθηση ασφαλείας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, ειδικά την Τουρκική, που θα ενισχύσει το πατριωτικό συναίσθημα και θα αγγίξει τα εθνικοπατριωτικά κοινωνικά στρώματα και την λαϊκή (αλλά και την άκρα) Δεξιά!

Ένα κοινό στο οποίο στοχεύει η ΝΔ με την αμφίπλευρη διεύρυνση της προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία!

Όπως βλέπετε, μια ιλιγγιώδης εξοπλιστική προμήθεια, για την οποία πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται ως προς την εμπλοκή τρίτων προσώπων «υπεράνω υποψίας», ενδεχομένως και να συνδράμει στο μέγιστο βαθμό στην διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος! Λέτε;

Ποιοι μεθοδεύουν την παραγραφή του σκανδάλου της Folli-Follie; Γιατί αδρανεί η κυβέρνηση; Θα παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;

Μια συνταρακτική αποκάλυψη, έκαναν οι δικαστές του Εφετείου Αθηνών που εκδικάζουν την υπόθεση του σκανδάλου της Folli-Follie.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ οι τρεις εφέτες , κάνουν λόγο για μεθόδευση της διαδικασίας, που βαίνει από αναβολή σε αναβολή με στόχο την παραγραφή σοβαρών κακουργημάτων στα οποία εμπλέκονται οι κατηγορούμενοι.

H δίκη άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά από λίγες συνεδριάσεις διακόπηκε τον Απρίλιο για χθες.

Όμως κατά το χθεσινή διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγκάστηκε να διακόψει και πάλι τη διαδικασία για τις 19 Ιουνίου λόγω -όπως κατήγγειλε το ίδιο το δικαστήριο- της αδράνειας της Πολιτείας και της ασυνεννοησίας αρμόδιων θεσμικών φορέων να επιλύσει ένα νομικό ζήτημα, που εν τέλει είχε άμεση αντανάκλαση στην εξέλιξη της δίκης,

‘Όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι καθόλου αθώα: Διότι όπως είναι γνωστό εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο και μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών μεσολαβεί διακοπή πολλών εβδομάδων των δικαστηρίων , πολλώ δε μάλλον, όταν η χώρα οδηγείται όπως διαφαίνεται σε εκλογές δύο – τουλάχιστον – γύρων.

Κατόπιν όλων αυτών με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης, των αρμόδιων δικαστικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που εκ της θέσεως του , έχει βαρύνοντα ρόλο στην ομαλή απονομή της δικαιοσύνης .

Κατηγορούμενα στην εν λόγω δίκη είναι 13 άτομα μεταξύ των οποίων η οικογένεια Κουτσολιούτσου και η υπόθεση αφορά τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρίας, οι οποίοι πέραν των άλλων έβλαψαν και την διεθνή εικόνα της χώρας και προκάλεσαν τεράστια ζημιά σε χιλιάδες επενδυτές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές, όπως προκύπτει από την απόφαση που ανέγνωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης η πρόεδρος Μαρία Ανδρεοπούλου στάθμισαν την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων με κατηγορίες για εγκληματικής οργάνωσης στηλιτεύοντας παράλληλα και την αδράνεια τη Πολιτείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο «γόρδιο δεσμό».

Προ του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί μετά από δεκάδες διακοπές της συνεδρίασης ,το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με πρόεδρο τη Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τους εφέτες Γιώργο Γρίβα και την Αναστασία Σιώμου στηλίτευσε με την απόφαση τους, που ανακοινώθηκε από έδρας, την ασυνεννοησία των αρμόδιων φορέων να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχε καιρό τώρα προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση.

Έτσι «τινάχθηκε στον αέρα» μία πολυπρόσωπη δίκη και δικαστές και δικαστικές αίθουσες παρέμειναν επί μήνες υπό ομηρεία.

«Βρισκόμασταν σε ομηρία, δεν μπορούσαμε να δικάσουμε άλλες υποθέσεις», τονίζουν στην απόφαση τους οι δικαστές και επισημαίνουν τις βαρύτατες συνέπειες της αναβολής για την πολύκροτη υπόθεση: «Επιμέρους πράξεις των κατηγορουμένων οδηγούνται προς παραγραφή!»

«Για μία εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο» μίλησαν οι δικαστές και τόνισαν τις προσπάθειες τους να δοθεί άδεια στους δικηγόρους «γιατί σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις» αλλά οι αρμόδιοι δικηγορικοί σύλλογοι το αρνήθηκαν.

Από τον περασμένο Απρίλιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκαζε την οικογένεια Κουτσολιούτσου και συνολικά 13 κατηγορουμένους για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, διέκοπτε ξανά και ξανά τις συνεδριάσεις του.

Και σε αυτή τη δίκη οι δικηγόροι απείχαν από τη διαδικασία καθώς μεταξύ των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζουν ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και άλλοι βασικοί κατηγορούμενοι είναι και η εγκληματική οργάνωση.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποχή από την εκδίκαση τέτοιων πρωτόδικων υποθέσεων, διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθετική ρύθμιση που δεν προβλέπει αναστολή εκτέλεσης ποινής σε καταδίκες για εγκληματική οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη: