Πενήντα έξι ολόκληρα χρόνια κράτησε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και από την ερχόμενη σεζόν η UEFA αποφάσισε να καταργηθεί.

Η κατάργηση αφορά όλες τις συλλογικές διοργανώσεις της UEFA- ανδρών, γυναικών και νέων- και θα τεθεί σε ισχύ από τα προκριματικά της σεζόν 2021/22.

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση που είχαν κάνει η επιτροπή αγώνων της ομοσπονδίας, όπως και η επιτροπή γυναικείου ποδοσφαίρου, για την κατάργηση του συγκεκριμένου κανονισμού.

Το εκτός έδρας γκολ είχε υιοθετηθεί για να κρίνεται ποιος θα προκριθεί στις νοκ άουτ αναμετρήσεις, στις οποίες οι δύο ομάδες είχαν πετύχει συνολικά τον ίδιο αριθμό γκολ στα δύο ματς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο σύλλογος που είχε πετύχει τα περισσότερα γκολ εκτός έδρας περνούσε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Επαναστατική αλλαγή στα γήπεδα 

«Ο κανονισμός με το εκτός έδρας γκολ θα αφαιρεθεί από όλους τους διαγωνισμούς της UEFA από τη σεζόν 2021/22», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στάθηκε και σε ορισμένα στατιστικά:

«Τα ζευγάρια στα οποία οι δύο ομάδες σκοράρουν τον ίδιο αριθμό γκολ στα δύο παιχνίδια θα έχουν τώρα δύο περιόδους επιπλέον 15 λεπτών και, εάν απαιτείται, πέναλτι.

Οι στατιστικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 δείχνουν μια σαφή τάση συνεχούς μείωσης του χάσματος μεταξύ του αριθμού των νικών εντός-εκτός (από 61% -19% σε 47% -30%) και ο μέσος αριθμός γκολ ανά αγώνα που σημειώθηκαν εντός έδρας (από 2,02-0,95 έως 1,58-1,15).

Από το 2009/10, τα γκολ ανά παιχνίδι παρέμεναν σταθερά στο Champions League με συνολικό μέσο όρο 1,92 για τους γηπεδούχους και 1,6 για τις φιλοξενούμενες ομάδες».

Προσπαθούσε η UEFA να το καταργήσει τα τελευταία χρόνια

«Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ υπήρξε ένα εγγενές κομμάτι των διοργανώσεων της UEFA από τότε που υιοθετήθηκε, το 1965. όμως, το ζήτημα της κατάργησής του έχει συζητηθεί σε διάφορες συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Παρότι δεν υπήρχε ομοφωνία, συνέχισε, πολλοί προπονητές, οπαδοί και άλλοι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο είχαν αμφισβητήσει το πόσο δίκαιος είναι αυτός ο κανονισμός και είχαν ταχθεί υπέρ της κατάργησής του.

Έχει χάσει πλέον το νόημα το εκτός έδρας

«Ο αντίκτυπος του κανονισμού είναι πλέον ενάντια στον αρχικό σκοπό του καθώς, στην πραγματικότητα, αποθαρρύνει τους γηπεδούχους, ιδιαίτερα στα πρώτα ματς, να κάνουν επίθεση, επειδή φοβούνται ότι θα δεχθούν κάποιο γκολ που θα δώσει στον αντίπαλο κρίσιμο πλεονέκτημα», εξήγησε ο Τσέφεριν, ενώ σημείωσε ότι έχει επικριθεί ο κανονισμός επειδή είναι άδικο, ειδικά στην παράταση, να πρέπει η γηπεδούχος ομάδα να σκοράρει δύο φορές, όταν οι φιλοξενούμενοι έχουν πετύχει γκολ.

«Είναι πλέον δίκαιο να πούμε ότι το πλεονέκτημα έδρας δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό όσο ήταν», επεσήμανε ο πρόεδρος της UEFA και συμπλήρωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το στιλ παιχνιδιού σε όλη την Ευρώπη, η ομοσπονδία «πήρε τη σωστή απόφαση, υιοθετώντας την άποψη ότι πλέον δεν είναι σωστό ένα γκολ εκτός έδρας να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ένα που έχει επιτευχθεί εντός έδρας».

Οι πιο στιλάτες φανέλες του Euro 2020