Μετά την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Dean Turner, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο στην UBS Global Wealth Management, βλέπει ότι δεν θα αρκεστεί η κεντρική τράπεζα σε αυτήν την απόφαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρέως αναμενόμενη σημερινή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, όπως υποδεικνύεται από τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, δείχνουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Όσον αφορά τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,0% το 2026.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.

Αβέβαιος ο χρόνος της επόμενης μείωσης

Φυσικά, κατά τον Turner, ο χρόνος της επόμενης κίνησης από την ΕΚΤ είναι αβέβαιος, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα. Ωστόσο, με τη διαδικασία αποπληθωρισμού να βρίσκεται σταθερά σε εξέλιξη, η ΕΚΤ, μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να αισθάνεται αρκετή σιγουριά για να χαλαρώσει την πολιτική, πιθανότατα με ρυθμό μίας περικοπής ανά τρίμηνο, ανέφερε ο Turner.  Επιπλέον, θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτός ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων θα συνεχιστεί μέχρι το 2025.

Με τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη σε εξέλιξη, βασική προτεραιότητα για τους επενδυτές είναι η διαχείριση των αναγκών τους σε ρευστότητα. Οι τρέχουσες αποδόσεις σε μετρητά, αν και ελκυστικές, δεν θα συνεχιστούν για πολύ περισσότερο, αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Turner συστήνει μείωση των διαθεσίμων σε μετρητά και των επενδύσεων που μοιάζουν με μετρητά προς όφελος εκείνων που μπορούν να προσφέρουν πιο ανθεκτικές αποδόσεις, όπως ένα χαρτοφυλάκιο ποιοτικών ομολόγων.

Διαβάστε ακόμη