Το δολάριο θα επανέλθει σε καθεστώς αδυναμίας μεσοπρόθεσμα ενώ οι επενδυτές θα αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο χρυσό εκτιμά η UBS, ενώ αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75-100 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο.

Το ξεπούλημα του δολαρίου έχει σταθεροποιηθεί, αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιο η ελβετική τράπεζα, με τον δείκτη DXY  να βρίσκεται κοντά στο 1% πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά του.

Παράλληλα, ο χρυσός υποχώρησε μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι δεν θα απολύσει τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ και την επίδειξη μεγαλύτερης προθυμίας για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα για τη μείωση των δασμών. Ο χρυσός βρίσκεται τώρα γύρω στα 3.300 δολάρια/ουγγιά, περίπου 5,7% κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3.500 δολαρίων που έσπασε εν μέσω των αναταράξεων που προκάλεσε ο δασμολογικός πόλεμος.

Η UBS  εκτιμά ότι δολάριο σε βραχυπρόθεσμη βάση είναι υπερπουλημένο και αναμένει ότι θα περάσει μια περίοδο σταθεροποίησης. Θεωρεί απίθανο να εκδιωχθεί ο Πάουελ από τη θέση του πρόεδρου ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρουσιάζεται επιφυλακτική όσον αφορά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Τα πρόσφατα στοιχεία από την έκθεση JOLTS, που παρακολουθεί στενά η  Fed για να αντλήσει στοιχεία για την αγορά εργασίας, έδειξε τον μικρότερο αριθμό μηνιαίων κενών θέσεων εργασίας από τον Ιανουάριο του 2021. Η μείωση των απολύσεων υποδηλώνει ότι η συνολική εικόνα της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις προσλήψεις πλην γεωργικού τομέα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, θα δείξει μια γενικά ανθεκτική αγορά εργασίας της οποίας η εξασθένηση είναι το πολύ σταδιακή. Αυτό θα πρέπει να συγκρατήσει το συναίσθημα απομάκρυνσης κινδύνου και να βοηθήσει στη στήριξη του δολαρίου ΗΠΑ, εκτιμά η UBS.

Η αμερικανική οικονομία

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αλλού ενώ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ενώ τα στοιχεία δραστηριότητας δεν έχουν ακόμη δείξει τον αντίκτυπο των δασμολογικών αποφάσεων του Τραμπ, οι δείκτες κλίματος αρχίζουν να αντανακλούν μια επιδείνωση της μελλοντικής παραγωγής, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αρνητικό κλίμα συσσωρεύεται στην οικονομία.

EE ΗΠΑ δασμοί Τραμπ

Το βασικό σενάριο της τράπεζας αναθεωρεί προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2025 που αναμένεται στο 1,5% έναντι 2% νωρίτερα φέτος. Η ευρωζώνη εκτιμά ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 0,7%, περίπου 0,2% χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις. Χαμηλώνει επίσης τον πήχη της ανάπτυξης για την Κίνα κατά 0,5% πιο κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση και «βλέπει» την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να τρέχει με ρυθμό κάτω από το 4%.

Επιπλέον επιβαρυντικά για το δολάριο μεσομακροπρόθεσμα  θα λειτουργήσει το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους, καθώς ο λόγος χρέους  προς το ΑΕΠ  διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 123%.

Η μείωση των επιτοκίων

Η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος. Για να εξισορροπηθούν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη έναντι του κινδύνου αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, η ευελιξία της κεντρικής τράπεζας  φαίνεται να είναι πιο περιορισμένη βραχυπρόθεσμα. Ο Πάουελ έχει τονίσει ότι επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι εφάπαξ αυξήσεις των τιμών που προκύπτουν από τους υψηλότερους δασμούς δεν θα οδηγήσουν σε δευτερογενείς επιδράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο διατηρήσιμο πληθωρισμό.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Fed θα είναι σε θέση να επαναλάβει τη χαλάρωση της πολιτικής της το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 75-100 μονάδες βάσης για να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται και η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται.» τονίζει η UBS.

Η ζήτηση για χρυσό

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν τις τιμές του χρυσού, καθώς μειώνεται το κόστος ευκαιρίας για την διακράτηση των ράβδων.

Η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται δομικά. Αν και η ειδησιογραφία σχετικά με τις πιθανές εμπορικές συμφωνίες είναι πιθανό να περιορίσει τα αναμενόμενα κέρδη του χρυσού μετά από μια εντυπωσιακή πορεία στη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων, υπάρχουν σημάδια μιας πιο διαρθρωτικής μετατόπισης στις κατανομές του χρυσού.

Για παράδειγμα, το Πεκίνο επέτρεψε στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε χρυσό, ενώ οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν συστηματικά το μερίδιο του χρυσού στα συνολικά αποθέματα.

«Προβλέπουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράσουν περίπου 1.000 μετρικούς τόνους το 2025, μετά από αγορές περίπου σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία τρία συνεχόμενα έτη, και αυξήσαμε τις προσδοκίες μας για την καθαρή αγορά από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) το 2025 σε 450 μετρικούς τόνους, από 300 μετρικούς τόνους. Με τις συνεχιζόμενες δασμολογικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, πιστεύουμε ότι ο χρυσός θα πρέπει να παραμείνει καλά υποστηριζόμενος προς τον βασικό μας στόχο των 3.500 δολαρίων/ουγγιά.»

Σε αυτό το πλαίσιο η τράπεζα χρησιμοποιεί την περίοδο που το δολάριο βραχυπρόθεσμα δείχνει αντοχή για να μειώσει τις θέσεις της στο αμερικανικό νόμισμα, επιλέγοντας νομίσματα όπως το ιαπωνικό γεν, το ευρώ, η βρετανική λίρα και το αυστραλιανό δολάριο. Επιπλέον πουλάει τον κίνδυνο ανόδου του USD για την αύξηση των αποδόσεων.

Ο χρυσός, ωστόσο, παραμένει ένας αποτελεσματικός παράγοντας διαφοροποίησης και αντιστάθμισης χαρτοφυλακίου. Η UBS συστήνει για ένα ισορροπημένο και καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το περίπου 5% κατανομή να επενδυθεί σε χρυσό.

Διαβάστε ακόμη: