Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ράλι στις αγορές μετοχών συνεχίζεται με τους δείκτες MSCI AC world, S&P 500, FTSE 100, Nikkei και Stoxx 600, να βρίσκονται όλοι σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε αυτά, επισημαίνει η UBS στη στρατηγική της για τις παγκόσμιες αγορές. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο αποδόσεων είναι ο δείκτης MSCI Emerging Markets, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται 30% κάτω από τα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών. Οι στόχοι για τους δείκτες μετοχών στο τέλος του 2024 είναι: S&P 500 5.150 μονάδες, Stoxx 600 450 μονάδες, MSCI Emerging Markets 1.020 μονάδες.

«Στις μετοχές, οι αγορές συνεχίζουν να σημειώνουν νέα υψηλά επίπεδα παρά την (κατά την άποψή μας) την προφανή πίεση των περιθωρίων κέρδους. Πολύ μικρός κίνδυνος κερδών αποτιμάται στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη οι μόνοι τομείς με αναβαθμίσεις κερδών από τον Οκτώβριο είναι οι τράπεζες, τα δομικά υλικά και τα ταξίδια/αναψυχή. Σε κάθε περίπτωση η αγορά αντιμετωπίζει καθοδικούς κινδύνους. Στις αναδυόμενες αγορές, το επίκεντρο θα είναι η επαναλειτουργία των αγορών στην Κίνα. Πιστεύουμε ότι η στήριξη της πολιτικής θα μπορούσε να ωθήσει την αγορά προς τα πάνω, αλλά οι αναδυόμενες αγορές εκτός Κίνας έχουν ήδη αποσυνδεθεί, οπότε ο πήχης για μια επαναξιολόγηση των μετοχών τους ΕΜ (εκτός Κίνας) είναι υψηλός», εξηγεί ο ελβετικός οίκος.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μια δύσκολη φάση για τις μετοχικές αγορές, κυρίως λόγω των κινδύνων για τα κέρδη, με τα έσοδα να προβλέπεται ότι θα επιταχυνθούν απότομα, παρά την επιβράδυνση του ονομαστικού ΑΕΠ, και την αύξηση των μισθών που αυξάνεται ταχύτερα και συνεπώς είναι πιθανό να πλήξει τα περιθώρια κέρδους. Το υπόδειγμά μας για τα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών δεν δείχνει ότι ο πτωτικός κίνδυνος για τα κέρδη έχει τιμολογηθεί. Τα τελευταία 60 χρόνια, οι μετοχές δεν έχουν ποτέ σημειώσει νέα υψηλά (μετά από μια πτωτική αγορά), όταν η ανεργία είναι τόσο χαμηλή. Ο κρίσιμος ανοδικός κίνδυνος είναι η αντίληψη ότι η αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχυνθεί (από την τεχνητή νοημοσύνη), η οποία θα μπορούσε να δώσει στις μετοχές τουλάχιστον 15%+ άνοδο», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

«Στην Ευρώπη, το βασικό θέμα παραμένει η συνεχιζόμενη ισχύς της αγοράς που σχετίζεται με τις βελτιώσεις των πρόδρομων οικονομικών δεικτών, παρά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2024 που εξακολουθούν να μειώνονται με αργούς ρυθμούς. Οι μόνοι τομείς με αναβαθμίσεις κερδών από τον Οκτώβριο είναι οι τράπεζες, τα δομικά υλικά και τα ταξίδια και η αναψυχή. Το συμπέρασμα είναι ότι είτε οι πρόδρομοι δείκτες κάνουν λάθος και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι σωστές, είτε οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες είναι σωστοί, οπότε οι αποδόσεις δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι για την αγορά», υπογραμμίζει η τράπεζα.

«Στα επιτόκια των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να τιμολογήσουμε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και έτσι είμαστε άνετοι να είμαστε long στις αποδόσεις των διετών ομολόγων, ενώ στην Ευρώπη θα περιμέναμε αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος γύρω στο 2,5% για τα 10ετή ομόλογα. Μας αρέσουν επίσης ακόμη οι αποδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Στο συναλλαγματικό ισοζύγιο, πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξασθενήσει η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου και πιστεύουμε ότι το δολάριο έναντι του ιαπωνικού γεν θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα δοκιμάζοντας το 152 για να ξεκινήσει. Παραμένουμε επίσης short στο ελβετικό φράγκο CHF μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης έναντι του καναδικού δολαρίου», καταλήγει η UBS.

Διαβάστε ακόμη: