Η UBS σε νέα έκθεσή της διαπιστώνει έναν ισχυρό κύκλο ανάπτυξης στην εταιρική πίστη, με αύξηση 14% σε ετήσια βάση για τις ελληνικές τράπεζες και προοπτική συνέχισης αυτής της δυναμικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Απρίλιο του 2025, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και σε μηνιαίο επίπεδο δεν σημειώθηκε μεταβολή, καθώς τον Μάρτιο είχε καταγραφεί ισχυρή αύξηση 2,5%. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι οι τράπεζες ξεπερνούν τους στόχους τους για πιστωτική ανάπτυξη, ενώ η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων καθαρών εσόδων από τόκους (NII). Παρά την άνοδο 54% στις τραπεζικές μετοχές από την αρχή του έτους, η UBS εκτιμά πως υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου στις αποτιμήσεις, που παραμένουν ελκυστικές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές.

Σύσταση και τιμές-στόχοι

Οι αποτιμήσεις προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου για επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές και αναδυόμενες τραπεζικές μετοχές. Η UBS δίνει τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών ως εξής: Alpha Bank στα 3,15 ευρώ, Eurobank στα 3,30 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 6,70 ευρώ και Εθνική Τράπεζα στα 12,20 ευρώ, με περιθώρια ανόδου από 13% έως 19% και σύσταση «αγορά».

Ευνοϊκή χρηματοδότηση και σταθερά περιθώρια επιτοκίων

Η ενίσχυση της εταιρικής πίστης συνοδεύεται από σταθερή πορεία των περιθωρίων επιτοκίων (NIM), ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των τραπεζών για την επίτευξη των στόχων καθαρών εσόδων από τόκους. Τον Απρίλιο του 2025, οι αποδόσεις στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων υποχώρησαν στο 4,64% από 6,47% τον Οκτώβριο του 2023. Παράλληλα, το κόστος καταθέσεων μειώθηκε σε 0,40%, με μηνιαία πτώση 3 μονάδων βάσης και 9 μονάδων από την αρχή του έτους. Η σύνθεση των καταθέσεων παραμένει ευνοϊκή, καθώς οι καταθέσεις όψεως αποτελούν το 75% του συνόλου και έχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος, μόλις 5 μονάδες βάσης για τα νοικοκυριά και 12 για τις επιχειρήσεις.

Σταθεροποίηση στη στεγαστική πίστη και απομόχλευση νοικοκυριών

Η στεγαστική πίστη συνεχίζει να μειώνεται σε ετήσια βάση, κατά 4,4%, όμως δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε μηνιαία βάση με ουδέτερη μεταβολή και καθαρές ροές που πλησιάζουν το θετικό πρόσημο. Η καταναλωτική πίστη, αν και μειωμένη ετησίως κατά 0,6%, ενισχύθηκε ελαφρώς σε μηνιαίο επίπεδο με αύξηση 0,6%. Η απομόχλευση των ελληνικών νοικοκυριών υπήρξε σημαντική, καθώς το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων έχει μειωθεί περίπου 70% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η καταναλωτική πίστη παραμένει περίπου 80% χαμηλότερα.

Αποτιμήσεις τραπεζών: Ανάκαμψη αλλά από χαμηλή βάση

Δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, διαπραγματεύονται πλέον πάνω από τη λογιστική τους αξία (Tangible Net Asset Value, TNAV) για πρώτη φορά μετά την κρίση. Παρόλα αυτά, οι αποτιμήσεις τους θεωρούνται ακόμα ελκυστικές. Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 18,6% για το 2026 με προσαρμοσμένο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 14%, ενώ η Eurobank εκτιμάται με ROTE 16,9%. Αυτά τα ποσοστά ξεχωρίζουν, ειδικά αν συγκριθούν με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου που κυμαίνεται γύρω στο 3,3%, υποδεικνύοντας πως οι αποτιμήσεις ενσωματώνουν ακόμα σημαντικό περιθώριο κινδύνου.

Προοπτικές των τραπεζικών μετοχών

Η Alpha Bank, μετά τη σημαντική άνοδο 74% φέτος, παρουσιάζει υψηλότερη αναμενόμενη αύξηση κερδών ανά μετοχή (EPS), ενισχυμένη και από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αλλά υστερεί σε επίπεδο αποδοτικότητας σε σχέση με άλλες τράπεζες. Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς, παρά το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου που εμφανίζει ανάμεσα στις τράπεζες που διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, παρουσιάζει υψηλότερη κερδοφορία, αλλά περιορισμένη ευελιξία κεφαλαίου και χαμηλότερη δυναμική κερδών.

Οι δείκτες τιμής προς κέρδη (P/E) για το 2025 παραμένουν ελκυστικοί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 9,1 φορές. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δείκτη 6,4 φορές, η Eurobank 6,7 φορές, η Alpha Bank 7,2 φορές και η Εθνική Τράπεζα 7,7 φορές.

Διαβάστε ακόμη: