«Ο (σ.σ. Βλαντιμίρ) Πούτιν νόμιζε ότι το ΝΑΤΟ θα εμφάνιζε ρωγμές, αλλά η Συμμαχία είναι πιο ενωμένη από ποτέ άλλοτε», τόνισε σήμερα (21/02) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από την Πολωνία, μία ημέρα έπειτα από την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κίεβο, ενώ σε δύο 24άωρα συμπληρώνονται δώδεκα μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σήμερα, η Ρωσία του Πούτιν έχει απέναντι τις ισχυρότερες δημοκρατίες», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ηγέτης, αποστέλλοντας σε έντονο ύφος το μήνυμα ότι «η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν πρόκειται να αρθεί» και ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διχαστεί».

«Η Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει πεδίο νίκης για τη Ρωσία», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε βρεθεί στο Κίεβο, συναντώντας διά ζώσης τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νέες κυρώσεις

«Αντικρούοντας» το περιεχόμενο της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Μόσχα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Δύση δε σχεδιάζει καμία στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, παρά ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, που πρόκειται να ανακοινωθεί την τρέχουσα εβδομάδα, όπως ανήγγειλε, μιλώντας από τη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα πόλη της Πολωνίας, της οποίας «έπλεξε» το εγκώμιο, χαιρετίζοντας τον ρόλο που εκείνη έχει διαδραματίσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες του πολέμου, στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν επανάλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπισθούν κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους. «Κάθε κράτος – μέλος το γνωρίζει, όπως και η Ρωσία. Μία επίθεση εναντίον ενός αποτελεί επίθεση εναντίον όλων», τόνισε, αναφερόμενος στο Άρθρο 5 του καταστατικού της Συμμαχίας.

Ακόμη, ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να φιλοξενήσουν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2024, ενώ, την επόμενη χρονιά συμπληρώνονται 75 έτη από τη σύσταση της Συμμαχίας.

Διαβάστε ακόμη: