Σήμερα (20/02), η Πολωνία ανακοίνωσε επιπλέον περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία με τη Λευκορωσία, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση από τη Βαρσοβία ότι το Μινσκ ανακοίνωσε την απέλαση τριών Πολωνών διπλωμάτων. Την 9η Φεβρουαρίου και επικαλούμενη λόγους «κρατικής ασφάλειας», η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι κλείνει ένα συνοριακό πέρασμα στη Λευκορωσία στο Μπομπροβνίκι, οδηγώντας τις –ήδη εχθρικές– σχέσεις των δύο χωρών σε νέο χαμηλό.

Η μεταφορά εμπορευμάτων για οχήματα της Λευκορωσίας στο συνοριακό πέρασμα Κουκουρίκι – Κοζλόβιτσε θα διακοπεί από αύριο (21/02) στις 19:00, ανακοίνωσε νωρίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας. Η απόφαση συνδέεται με εκείνη του Μινσκ να περιορίσει την κυκλοφορία πολωνικών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λετονία και τη Λιθουανία, τονίσθηκε από το Υπουργείο.

Το μεσημέρι (20/02), δύο Πολωνοί Πρόξενοι από την Χρόντνα και ο μεσολαβητής της πολωνικής συνοριοφυλακής στο Μινσκ, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία «μέχρι το τέλος της 22ας Φεβρουαρίου», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, Λούκας Γιασίνα. «Σκεφτόμαστε μία σωστή και κατάλληλη απάντηση σε αυτό», τόνισε.

Η Πολωνία αποτελεί «καταφύγιο» για αντιπάλους του Αλεξάντρ Λουκασένκο

Η Λευκορωσία χαρακτήρισε ως «παράλογη και επικίνδυνη» την απόφαση της Βαρσοβίας να κλείσει το συνοριακό πέρασμα στο Μπομπροβνίκι. Η Πολωνία είναι σημαντικό «καταφύγιο» για τους αντιπάλους του Προέδρου της Λευκορωσίας και η Βαρσοβία, ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου, από την 24η Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις Βαρσοβίας – Μινσκ επιδεινώθηκαν περαιτέρω την 8η Φεβρουαρίου, όταν δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε δημοσιογράφο πολωνικής καταγωγής σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, σε μία δίκη για την οποία η Βαρσοβία ανέφερε ότι «υπερίσχυσαν πολιτικά κίνητρα».

Ουρές χιλιομέτρων

Εντωμεταξύ, το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος στο Μπομπροβνίκι και τα αντίποινα του Μινσκ σε αυτή την κίνηση, έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και σήμερα (20/02), μία ουρά φορτηγών από την πολωνική πλευρά στο μοναδικό ανοιχτό σημείο διέλευσης –για μεταφορά εμπορευμάτων στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας– ξεπερνούσε τα 40 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές.

«Περίπου 1.900 φορτηγά σχηματίζουν αυτήν την ουρά, η οποία αντιστοιχεί σχεδόν σε 63 ώρες αναμονής» στις πλευρές του δρόμου που οδηγεί στο πέρασμα του Κορόστσιν, ανέφερε ο εκπρόσωπος των τοπικών τελωνείων, Μίχαλ Ντρους, μιλώντας στο AFP. Ακόμη, η πολωνική αστυνομία συνέλαβε επτά τελωνειακούς υπαλλήλους στο πέρασμα του Μπομπροβνίκι, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε ομάδα διακινητών τσιγάρων.

Διαβάστε ακόμη: