Αυξημένες θα είναι οι τιμές ρεύματος των παρόχων για τον Μάρτιο, αλλά όχι πολύ.

Οι προμηθευτές αναμένεται να διαμορφώσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα κοντά στην περιοχή των 0,20 ευρώ/kWh. Επίπεδα αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά όχι υπερβολικά.

Αν και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του τρέχοντος μήνα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως κάποιοι πάροχοι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν αποκλείεται να διορθώσουν τις χρεώσεις τους τον επόμενο μήνα. Κι αυτό καθώς τον Φεβρουάριο προχώρησαν σε μεγαλύτερες μειώσεις με βάση τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δύο είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή την τιμολογιακή τους πολιτική για τον Μάρτιο:

Το πρώτο έχει να κάνει με το ό,τι η αγορά βαίνει, εκτός απροόπτου σε μία σταθερή κατάσταση. Δηλαδή, αν δεν εκδηλωθεί κάποιο ακραίο γεγονός και ο Μάρτιος και ο Αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση έχει εκτονωθεί.

Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει με το ύψος των επιδοτήσεων που δίνει το ΤΕΜ στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όλα δείχνουν ότι και τον Μάρτιο θα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Η κρατική ενίσχυση θα κινηθεί στα επίπεδα των 0,04 ευρώ/kWh.

Άρα οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 0,16 με 0,17 ευρώ/kWh.

Πέραν αυτού, οι χαμηλές επιδοτήσεις σηματοδοτούν και τη μηδενική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και άρα την εξοικονόμηση πόρων.

Το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς, τους παρόχους και τους καταναλωτές είναι η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ/MWh για τις ποσότητες αερίου που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ρεύματος.

Η διατήρηση του βέβαια φουσκώνει τους λογαριασμούς ρεύματος κατά περίπου 20 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται να κινείται στην αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς με τρόπο που να προκύπτει μείωση.

Αργότερα η φορολόγηση των υπερεσόδων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναθεώρησε την απόφαση, η φορολόγηση υπερεσόδων των προμηθευτών-παρόχων να ισχύει ανά τρίμηνο και ανακοίνωσε ότι θα αφορά σε εξάμηνο, ως και τον Ιανουάριο του 2023.

Ο ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει τη νέα περίοδο φορολόγησης σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της ΡΑΕ, να προχωρήσει στην επεξεργασία και του υπόλοιπου τριμήνου.

Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν επαρκεί ο διαθέσιμος χρόνος, λόγω των επικείμενων εκλογών, για τον υπολογισμό των τυχόν υπερκερδών αθροιστικά για ένα εξάμηνο και η συνακόλουθη επιβολή της φορολόγησης.

Ο ΥΠΕΝ είχε προαναγγείλει τη φορολόγηση των προμηθευτών τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο μήνες μετά την έναρξη του νέου τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κίνηση αυτή ήταν μία διόρθωση στο νέο σύστημα, με την προαναγγελία των τιμών του ρεύματος ένα μήνα πριν.

Οι υψηλές τιμές κατέστησαν ακριβότερο το ρεύμα το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές, οπότε γίνονται αλλαγές.

Το Νοέμβριο, ψηφίσθηκε από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, που προέβλεπε τη φορολόγηση στο τρίμηνο, με έναρξη ισχύος του μέτρου στις 23 Δεκεμβρίου 2022.

Παράλληλα, η ΡΑΕ ανέλαβε να επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία για το τρίμηνο και το πόρισμα της υπέβαλε στο ΥΠΕΝ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Τελικά ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργείου να επεκταθεί η φορολόγηση έως και τον Ιανουάριο του 2023.

Είχε προηγηθεί αντίλογος της αγοράς, γιατί το τρίμηνο θεωρήθηκε περίοδος περιορισμένη για τη σωστή αποτίμηση της εικόνας των υπερεσόδων της λιανικής.

Διαβάστε περισσότερα