«Έναν χρόνο αργότερα, το Κίεβο κρατά γερά. Η Ουκρανία, επίσης και η Δημοκρατία αντέχει». Συμβολικά, ο Τζο Μπάιντεν αποτελεί τον ηγέτη του ελεύθερου κόσμου, σε μία χώρα που βάλλεται. Άλλωστε, τόνισε ότι «είναι αλαζονικό εκ μέρους μου, λέγοντας αυτό, αλλά σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να βρίσκεται εδώ, στην επέτειο έναρξης της επίθεσης».

Τζο Μπάιντεν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πώς σχεδιάσθηκε η επίσκεψη

Το αεροπλάνο του αναχώρησε μυστικά, λίγο μετά τις 04:00 το πρωί από την Ουάσινγκτον. Στο Air Force One, υπήρχαν ελάχιστοι δημοσιογράφοι –οι οποίοι, ορκίσθηκαν εχεμύθεια και στερήθηκαν ακόμη και τα τηλέφωνά τους– μαζί με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Προέδρου· την Τζεν Ο’Μάλι – Ντίλον, αναπληρώτρια προσωπάρχη του Λευκού Οίκου· και την Άνι Τομασίνι, διευθύντρια του Οβάλ Γραφείου, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

Ο ρόλος του Τζέικ Σάλιβαν είναι εξαιρετικά κρίσιμος για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ήταν εκείνος που –όχι μόνο σήμερα αλλά και την περασμένη Παρασκευή (10/02)– άκουσε όλες τις συστάσεις και την παρουσίαση του σχεδίου για το –ιστορικό– ταξίδι στο Κίεβο. Ο κ. Σάλιβαν τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση να μεταβεί μονάχα στο Κίεβο και όχι σε άλλες τοποθεσίες, τις οποίες πρότεινε το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ, αποκάλυψε πως για την πραγματοποίηση της επίσκεψης στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου, υπήρξε τηλεφώνημα ανωτάτου επιπέδου στο Κρεμλίνο, επιβεβαιώνοντας –εμμέσως πλην σαφώς– ότι ο τρόπος και η γραμμή επικοινωνίας των δύο πλευρών, διατηρείται «ζωντανός».

Αν και το περιεχόμενο / διάρκεια της συνομιλίας δεν αποκαλύφθηκαν για ευνόητους λόγους, φαντάζει λογικό ότι ο Λευκός Οίκος θα «συνέστησε» στη Μόσχα να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο. Ακόμη, σημαντικότατη είναι και η αποκάλυψη ότι ο κ. Μπάιντεν αναγκάσθηκε να αγνοήσει αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά το ταξίδι στο Κίεβο. «Υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις, τις οποίες ο Πρόεδρος επέλεξε να αγνοήσει», υποστήριξε ο κ. Σάλιβαν.

Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, επιβεβαίωσε ότι έπειτα από την υπερατλαντική πτήση προς την Πολωνία, ο Τζο Μπάιντεν πέρασε τα σύνορα με τρένο, ταξιδεύοντας για σχεδόν δέκα ώρες προς το Κίεβο, όπως και άλλοι ηγέτες κρατών τους τελευταίους μήνες, επειδή οι πτήσεις στην εμπόλεμη ζώνη δεν είναι ασφαλείς.

Οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Τζο Μπάιντεν είχαν εμπάργκο δημοσίευσης οιασδήποτε πληροφορίας έως ότου ο Αμερικανός Πρόεδρος αφιχθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, για την οποία Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυριζόταν ότι θα καταλάμβανε μέσα σε ένα τριήμερο.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ολοκλήρωσε στους χρόνους που τού είχαν δοθεί, τη συμβολική –και ουσιαστική– επίσκεψη και σήμερα, καθίσταται περισσότερο σαφές από ποτέ ότι η αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχισθεί για όσο χρειασθεί, σε κάθε επίπεδο.

Το Κίεβο υποδέχθηκε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενώ ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικών βομβαρδισμών. Το τραγικό εμπόλεμο σκηνικό της ουκρανικής πρωτεύουσας πόλης υπενθύμισε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ουκρανία βάλλεται πανταχόθεν από τους Ρώσους, ωστόσο, η Δύση είναι εκεί. Ο ηγέτης που στηρίζει τους Ουκρανούς από την πρώτη στιγμή, έφθασε η ώρα να βρεθεί «ανάμεσα στα πυρά».

Με το βλέμμα και στο εσωτερικό

Ασφαλώς, ο Τζο Μπάιντεν έχει και την εγχώρια πολιτική σκηνή, κατά νου. Αφενός, η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη μαζική βοήθεια στη Ουκρανία, φθίνει. Το 48% των Αμερικανών υποστηρίζει την παροχή όπλων στην Ουκρανία, από το 60% του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του AP – NORC. Αφετέρου, η αλλαγή των συσχετισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν τα ηνία και το Σώμα, τον τελευταίο λόγο.

Οι φωνές που αυξάνονται και πληθύνονται, επιθυμούν μία εξισορρόπηση –στην καλύτερη περίπτωση– της στήριξης, στον ουκρανικό λαό. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει –έως σήμερα– 113 δισ. δολάρια για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Παρ’ όλες τις διαφωνίες στο Κογκρέσο για ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική ομοψυχία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά και της Δημοκρατίας, γενικότερα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, δε σταματούν τη βοήθεια και ο Τζο Μπάιντεν φαντάζει ανυποχώρητος στη στήριξη προς το Κίεβο. Υποσχέθηκε ακόμη 500 εκατ. δολάρια σε στρατιωτικό υλικό τις επόμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για πυρομαχικά, πυραύλους Javelin και Howitzer, δίχως, ωστόσο, να αναφέρει τα προηγμένα όπλα που έχει ζητήσει η Ουκρανία.

Τζο Μπάιντεν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ιστορία, βέβαια, έχει δείξει ότι –τον τελευταίο χρόνο– έχουν «σπάσει» πολλά ταμπού όσον αφορά το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στο Κίεβο. Όσο επιμένει η ρωσική επιθετικότητα –με αμφίβολα μέχρι ώρας αποτελέσματα– τόσο ο ελεύθερος κόσμος θα εξοπλίζει τα νέα του σύνορα, γεγονός που έχει αντιληφθεί και η Γερμανία του Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα πράξει και η Ευρώπη, όπως είχε ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πάντως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν σε κλίμα ευφορίας, καθώς και μόνο η παρουσία του Τζο Μπάιντεν –λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή του μετώπου– είναι όχι μόνο «δώρα φέρουσα», αλλά εντάσσει την Ουκρανία στη χορεία των δυτικών χωρών που είναι ταγμένες στην ελευθερία και τη Δημοκρατία· εξάλλου, η ουκρανική πλευρά «επιδίωκε αυτή την επίσκεψη εδώ και πολύ καιρό», σύμφωνα με το Politico.

Τέλος, αξιωματούχος ανέφερε ότι η επίσκεψη είχε προετοιμασθεί «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», περίπου εντός μίας εβδομάδας, «με το μέγιστο επίπεδο μυστικότητας μέσω των γραμμών επικοινωνίας του Υπουργού και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας».

Διαβάστε ακόμη: