«Η έμπρακτη βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχισθεί αταλάντευτη και ακλόνητη», επεσήμανε σήμερα (04/11) ο κ. Σάλιβαν, κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης (01/11), για την ανανέωση του Κογκρέσου.

«Σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν πόροι για όσο διάστημα απαιτηθεί και πως θα έχουμε τις ψήφους αμφότερων των πλευρών, προκειμένου να συμβεί αυτό», τόνισε.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να περικοπεί η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, στην περίπτωση που το κόμμα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί δε θα έπρεπε «να υπογράφουν λευκή επιταγή» στην Ουκρανία.

Τζέικ Σάλιβαν

Ωστόσο, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον προσωπάρχη του, τον Αντρέι Γιέρμακ, υπογράμμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί πως «υπό οιοδήποτε σενάριο», θα διατηρηθεί η οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και η στήριξη στον τομέα της ασφάλειας.

Αργότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η στρατιωτική και οικονομική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, στην προσπάθεια να αποκρούσει την επιθετικότητα των ρωσικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Χθες (03/11), ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Κρις Κουνς και ο Ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, Ρομπ Πόρτμαν, επισκέφθηκαν το Κίεβο, σε μία προσπάθεια επίδειξης της δικομματικής στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία.

Ο κ. Γιέρμακ σχολίασε ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Σάλιβαν ήταν «πολύ σημαντική» και πως οι εταίροι της Ουκρανίας «κατανοούν πλήρως την κατάσταση, την οποία βιώνουμε».

Διαβάστε ακόμη: