Οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πέραν του Μαρτίου για να μειώσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, καθώς οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο Πάουελ προσπάθησε να εξηγήσει στο ευρύ κοινό το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας για ενδεχόμενες μειώσεις.

“Ο κίνδυνος του να κινηθούμε πολύ σύντομα είναι ότι οι πραγματικά καλές ενδείξεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιο τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένας αληθινός δείκτης για το που κατευθύνεται ο πληθωρισμός”, δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη με τον Σκοτ Πέλεϊ του CBS. “Δεν πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει”, είπε. “Αλλά το πιο σωστό είναι να δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2% με βιώσιμο τρόπο”.

Επιτόκια 4,6% στο τέλος του 2024

Ο Πάουελ δήλωσε ότι είναι απίθανο η επιτροπή της Fed που καθορίζει τα επιτόκια, “να φτάσει σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης” σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού μέχρι τη συνεδρίασή της στις 19-20 Μαρτίου, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αλλάξουν “δραματικά” τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια του 2024, οι οποίες τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι αναμένουν το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού να φθάσει το 4,6% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμησή τους.

“Όλοι οι συμμετέχοντες, εκτός από μερικούς, πιστεύουν ότι θα είναι σκόπιμο, για εμάς να αρχίσουμε να περιορίζουμε την περιοριστική στάση μειώνοντας τα επιτόκια φέτος”, δήλωσε ο Πάουελ. “Και έτσι, είναι σίγουρα το βασικό σενάριο ότι, ότι θα το κάνουμε αυτό. Απλώς προσπαθούμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο χρόνο, δεδομένου του συνολικού πλαισίου”. Η συνέντευξη προσφέρει στον Πάουελ την ευκαιρία να επικοινωνήσει με ένα ευρύτερο ακροατήριο λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη της κεντρικής τράπεζας να δει περισσότερα στοιχεία προτού μειώσει το κόστος δανεισμού. Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι απίθανη κατά το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: