Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, στέλνοντας, ωστόσο, «σήμα», ότι είναι πιθανό να μειώσει φέτος το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2020, αν και ενδεχομένως όχι τόσο νωρίς όσο περιμένουν οι επενδυτές.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας του Ην. Βασιλείου ακολουθεί το αντίστοιχο μήνυμα της Federal Reserve, η οποία χθες άφησε να εννοηθεί πως εξετάζει το πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, χωρίς ωστόσο να αναμένεται άμεσα κάποια κίνηση. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για μείωση, ακόμη και την άνοιξη.

Οι ρυθμοί πληθωρισμού επιβραδύνουν με ταχύ ρυθμό σε όλο τον κόσμο μετά την κλιμάκωση που σημείωσαν μεταπανδημικά. Αυτό παραδόξως δεν έχει συνοδευτεί από μια μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ή μια εκτόξευση της ανεργίας. Και με το κόστος δανεισμού να αναμένεται να συρρικνωθεί, το ΔΝΤ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα κατευθύνεται προς μια ήπια «προσγείωση» φέτος.

Αλλά ενώ μεγάλες κεντρικές τράπεζες στέλνουν μήνυμα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι στον ορίζοντα, προτρέπουν παράλληλα τους επενδυτές να μην τις περιμένουν πολύ σύντομα.

Σήμερα, η BoE άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 5,25% (το υψηλότερο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) και απέσυρε την «προειδοποίηση» πως ίσως χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της, στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι προετοιμάζεται για μειώσεις. Η νομισματική αρχή υποβάθμισε επίσης ραγδαία τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, αναμένοντας ότι θα επιβραδυνθεί κάτω από το 2% τον Μάιο, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, αν και προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και πάλι το επίπεδο-στόχο αργότερα φέτος εν μέσω της ισχυρής αύξησης των πληρωμών και της εξασθένισης της επίδρασης από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: