Ο Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μέσω άρθρου, στο οποίο επεσήμανε ότι «απαιτείται ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας».

«Οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις για τις “νόμιμες” και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στοιχειοθετούν βαρύτατη προσβολή του Συντάγματος και αφήνουν βαθύ τραύμα στη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος.

Αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι, χωρίς αμφιβολία, ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης. Όχι μόνο γιατί ως Πρωθυπουργός έχει την αντικειμενική ευθύνη, αλλά και διότι έσπευσε από τη πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του να αναλάβει με νόμο, ο ίδιος, την ευθύνη της ΕΥΠ», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ σε άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ τον κατηγόρησε ότι «επιχειρεί να διασωθεί, μεταθέτοντας τις ευθύνες του στη “χούντα του Μαξίμου”, που ο ίδιος, ωστόσο, επέλεξε και στήριξε».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού κατήγγειλε «δημόσια ψέματα» από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία για τις προθέσεις αλλά και την ενοχή, τόσο των ιδίων όσο και του πολιτικού τους προϊστάμενου».

Μάλιστα, στρέφεται στην «επόμενη μέρα» και έγραψε πως «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία».

«Απαιτείται σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μονάχα την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», με «σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία».