Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν Πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», σε σημερινή τοποθέτηση (06/08), στον απόηχο της υπόθεσης παρακολουθήσεων.
Κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λέει συνειδητά ψέματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό, μόλις τού έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία».
«Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», επεσήμανε.
«Καμία υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», υπογράμμισε o επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσέθεσε πως «σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».
Τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε, λέγοντας ότι «το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση».
Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα:
«Η κακοποίηση του Κράτους Δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας. Κάτι, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος, αλλά για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν Πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.
Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί και σήμερα, συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.
Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.
Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;
Αλλά ακόμη και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλώς πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος και καμιά υποκριτική συγγνώμη, δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια. Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει. Σε κάθε περίπτωση, ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.
Είναι θέμα ελευθερίας και ασφάλειας, θέμα δημοκρατίας. Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.
Με μία πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Διότι, το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».