Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «εξαπέλυσε» ξανά σκληρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Υπάρχει χάος ανάμεσα στην πραγματικότητα και με τον τρόπο κατά τον οποίο ο Πρωθυπουργός την καταλαβαίνει. Ως χώρα, σπάμε το ένα μετά το άλλο, όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Στην πανδημία του κορωνοϊού, με περισσότερους από 30.000 νεκρούς, είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Η τιμή του ρεύματος είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Οι τιμές της βενζίνης και των ειδών πρώτης ανάγκης, επίσης, μάς χαρίζουν το ευρωπαϊκό μετάλλιο ακρίβειας. Τόσο για την κυβέρνηση, όμως, όσο και την “ενημέρωση 108” είναι σαν να ζούμε σε άλλη χώρα, που βρίσκεται στον αστερισμό πολλαπλών “success stories”, τόνισε σε σημερινή (31/07) συνέντευξη στο “Documento”.

Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε ακόμη μία ποταπή επίθεση λάσπης προς τον Πρωθυπουργό»

«Το γεγονός ότι, ακόμη και από τις διακοπές του στην Πορτογαλία “εκτοξεύει” επιθέσεις, αναδεικνύει την απύθμενη εμμονή του κ. Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μάλλον, το σαράκι που τον τρώει είναι ότι θα ήθελε, όσο κυβέρνησε, να είχε καταφέρει να κάνει έστω και ένα ψήγμα των όσων πετύχαμε σε τρία χρόνια, προκειμένου η κοινωνία να παραμένει όρθια, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις.

Τελικά, το μίσος είναι ο θυμός των αδύναμων και οι εμμονές, που εκφράζονται με ψέματα και απίθανες ανακρίβειες, το τελευταίο καταφύγιο όσων δεν μπορούν να σκεφτούν δημιουργικά και να παράγουν έργο για την πατρίδα και τους πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι της αισχροκέρδειας»

Αναφερόμενος στο «κύμα» πληθωρισμού, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα των ημερών, που απασχολεί εκατομμύρια νοικοκυριά. Δεν είναι θέμα ποσοστών, εικόνας, προπαγάνδας. Δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, αυτό είναι το θέμα. Κόβουν όχι μόνο από την ψυχαγωγία και τα “περιττά”, αλλά και τα απαραίτητα. Παρ’ όλα αυτά, τα χρήματα τελειώνουν την τρίτη εβδομάδα.

Παρατηρήσατε τις “ιλιγγιώδεις” τιμές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Πώς θα τα βγάλουν πέρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Το ρεύμα δεν έχει ακρωτηριάσει εισοδήματα, αλλά ζωές». Ακολούθως, επέρριψε τις ευθύνες στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «αρνείται πεισματικά το πλαφόν στις τιμές, όταν στη Γαλλία έχει κρατικοποιηθεί η αντίστοιχη γαλλική ΔΕΗ.

Αρνείται με διάφορα προσχήματα να φορολογήσει στοιχειωδώς τα υπερκέρδη, αν και υποχρεώθηκε στη Βουλή, κάτω από τη δική μας πίεση, να το υποσχεθεί και έτσι, βλέπουμε την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος και της βενζίνης, την ίδια στιγμή που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, όσον αφορά τις αμοιβές.

Με δύο λόγια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν την εμμονή του κ. Μητσοτάκη στην εξυπηρέτηση των καρτέλ, εις βάρος της κοινωνίας».

Για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ανέφερε ότι: «πρέπει να ανησυχούμε, ή πιο σωστά να επαγρυπνούμε. Να είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε την ακεραιότητα της πατρίδας και τη διεθνή της θέση.

Με ψυχραιμία, όμως, και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Αυτό απαιτεί ομοψυχία στα βασικά, στις κόκκινες γραμμές που έχουμε καθορίσει. Εκεί δεν χωρούν κομματικές διαμάχες και αμφισβητήσεις.

Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να ανησυχούμε και για την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης. Χρειάζεται μία άλλη προσέγγιση, με σταθερό πρόσταγμα τη σταθερότητα και την ειρήνη, η οποία θα συνδυάζει την πιο αποφασιστική στάση ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις, με τη συστηματική προσπάθεια να “ανοίξουμε” δρόμους διαλόγου με την Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές είναι «εθνική τραγωδία» και προσέθεσε πως «αν συμφωνήσουμε όλοι –και νομίζω ότι το κάνουμε– ότι η επαναλαμβανόμενη τραγωδία της φωτιάς είναι εθνική, τότε θα συμφωνήσουμε και ότι δε μπορεί να αντιμετωπισθεί με όρους αυτοθαυμασμού, διχασμού, και επικοινωνίας.

Δεν αρκεί να καταγγέλλουμε κάθε φορά τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και τα μεγάλα προβλήματα συντονισμού, που αποκαλύφθηκαν και στις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές.

Οφείλουμε, πριν να είναι πολύ αργά, να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα ξεπερνά τα κομματικά όρια, μίας κυβερνητικής τετραετίας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με όρους εθνικής σοβαρότητας και διάρκειας».