Τροπολογία για την αναβολή –μέχρι νεωτέρας- του νέου πτωχευτικού νόμου,  αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με την τροπολογία θα δοθεί αναβολή στην έναρξη ισχύος του νέου νόμου και ακόμα θα ορίζεται το πλαίσιο που θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή να μπει σε εφαρμογή ο πτωχευτικός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί  παράταση και για το πρόγραμμα Γέφυρα

Το Radar.gr στις αρχές Δεκεμβρίου είχε γράψει ότι ο νόμος της «Δεύτερης Ευκαιρίας» θα μπει σε εφαρμογή  το φθινόπωρο του 2021, καθώς δεν μπορεί να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα που τοποθετούσε την έναρξη του νόμου την 1η Ιανουαρίου 2021, λόγω σειράς εκκρεμοτήτων, σε ότι αφορά:

-το τεχνικό σκέλος της πλατφόρμας που θα εξυπηρετεί τα αιτήματα δεν είναι ακόμα έτοιμο.

-την έκδοση περίπου  50 υπουργικών αποφάσεων  που θα συγκεκριμενοποιούν τα άρθρα του νόμου και τις διαδικασίες.

-τη στελέχωση αλλά και η εκπαίδευση των δικαστών που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το νέο πτωχευτικό.

Και καθώς όλα αυτά δεν λύνονται ως δια μαγείας μέσα σε 10 μέρες, η αναβολή της λειτουργίας είναι μονόδρομος για το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος τώρα είναι ο ο νέος νόμος  να ξεκινήσει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για τα νομικά πρόσωπα, και το πιθανότερο μετά τον  Σεπτέμβριο για τα φυσικά πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι μόλις 3-4 προσχέδια των υπουργικών αποφάσεων «έφυγαν» την περασμένη βδομάδα για να πάρουν έγκριση από τους εταίρους. Και συνολικά πρέπει να εκδοθούν 50 υπουργικές αποφάσεις, που πρέπει να μην αναιρεί η μία την άλλη. Στον «αέρα» είναι και ο στον αλγόριθμο που θα κατανέμει τη ζημιά μεταξύ των πιστωτών.

Οι τραπεζίτες έχουν επισημάνει επανειλημμένα αυτές τις εκκρεμότητες και μάλιστα έχουν προτείνει να ενισχύσουν την προσπάθεια με προσωπικό από τα τμήματα ΙΤ και credit των τραπεζών.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν υπογραμμίσει ότι επείγει να τρέξουν οι διαδικασίες, καθώς ο νέος νόμος θα δώσει σε πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μία «δεύτερη ευκαιρία».

Συγκεκριμένα απαιτούνται 50 υπουργικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νέος νόμος καθώς οι ροές εργασίας του,  είναι πολυεπίπεδος και προβλέπει σειρά διαδικασιών όπως είναι: η προειδοποίηση οφειλέτη, η διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, η επιδότηση δόσης,  η διαδικασία εξυγίανσης, η διαδικασία πτώχευσης, η δημιουργία του φορέα ανάκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων.

Και το ζητούμενο είναι ότι οι υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν συνέχεια και να μην αναιρεί η μία την άλλη, «αν δεν υπάρχει αλληλουχία στις υπουργικές αποφάσεις θα έχουμε πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου», λένε οι τραπεζίτες.

Αλλά και η πλατφόρμα που θα δέχεται τα αιτήματα  της «Δεύτερης Ευκαιρίας» θα πρέπει να συνδέεται με τα υπόλοιπα συστήματα των τραπεζών, του δημοσίου, των δικαστηρίων για να υπάρχει real time ενημέρωση.