Περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο τζιτζίκια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος την άνοιξη, χάρη στη χρονική ευθυγράμμιση δύο διαφορετικών γενών για πρώτη φορά από το 1803.

Οι κάτοικοι στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ πρόκειται να απολαύσουν ένα «αξιοθέατο», λένε οι ειδικοί, καθώς τα περιοδικά τζιτζίκια -που συνήθως βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε 13 χρόνια- θα εμφανιστούν συμπίπτοντας με ένα άλλο γόνο που βγαίνει μετά από έναν 17ετή κύκλο αυτή την άνοιξη.

Η διπλή εμφάνιση των περιοδικών τζιτζικιών, τα οποία είναι διαβόητα για το πόσο δυνατά μπορούν να γίνουν, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και εκτιμάται ότι συνέβη για τελευταία φορά πριν από 221 χρόνια, το 1803, όταν ο Τόμας Τζέφερσον, ένας από τους ιδρυτές της Αμερικής, ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά καιρούς, που συγχέονται με τις ακρίδες, το βουητό των ζωυφίων μπορεί να φτάσει σε ένταση τα 110 ντεσιμπέλ. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο τζιτζίκια αναμένεται να αναδυθούν σε κάθε τέσσερα στρέμματα δάσους. Σημειώνεται, ότι η αποψίλωση των δασών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει περιορίσει επικίνδυνα το οικοσύστημα των χρήσιμων αυτών εντόμων.

Η ταυτόχρονη εμφάνιση των κύκλων των γόνων είναι ένα σπάνιο γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν περισσότερα τζιτζίκια «από οπουδήποτε αλλού οποιαδήποτε άλλη στιγμή», δήλωσε η εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ Paula Shrewsbury.

«Είναι σαν ένα ολόκληρο εξωγήινο είδος που ζει κάτω από τα πόδια μας και μετά κάποια χρόνια με πρωταρχικό αριθμό βγαίνουν έξω για να πουν ένα γεια» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, τα τζιτζίκια θα καλύψουν φέτος τόση έκταση που θα είναι ίση με το μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας Ντέλαγουερ.

Τα τζιτζίκια περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο υπέδαφος ως νύμφες και τρέφονται από τη ρητίνη στις ρίζες των δέντρων. Υστερα από 13 ή 17 χρόνια χωρίς ηλιακό φως, τα έντομα σκάβουν με τα μπροστινά τους πόδια για να φθάσουν στην επιφάνεια και μεταμορφώνονται σε ενηλίκους.

Διαβάστε ακόμη: