Το τρισδιάστατο τυπωμένο vegan φιλέτο σολομού κυκλοφόρησε στις 14/9 στα ράφια των αυστριακών σούπερ μάρκετ χάρη στην startup τεχνολογίας τροφίμων Revo Foods.
Με την επωνυμία «THE FILET – Εμπνευσμένο από τον σολομό», το προϊόν διατροφής είναι το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο vegan θαλασσινό και το πρώτο 3D εκτυπωμένο προϊόν γενικά που διατίθεται στα σούπερ μάρκετ.
Ο στόχος διάθεσης στην κατανάλωση ψαριών με τρισδιάστατη εκτύπωση είναι να προσφερθεί ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον υποκατάστατο σε σχέση με τις συμβατικές πρακτικές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Κι αυτό την ώρα που πολλά είδη ψαριών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης.
Προστασία πληθυσμών άγριων ψαριών
Η Revo Foods αναφέρει ότι έως και το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών υπεραλιεύονται. Η τρισδιάστατη εκτύπωση παρέχει μια λύση για την παραγωγή ψαριών χωρίς να βλάπτονται οι πληθυσμοί των άγριων ψαριών.
Φύκια, φύκια ή άλλες φυτικές ουσίες περιλαμβάνονται συχνά στα τρισδιάστατα εκτυπωμένα ψάρια για να μιμούνται την υφή και τη γεύση των γνήσιων ψαριών. Αυτά τα συστατικά μπορούν να προέρχονται και να παρέχονται υπεύθυνα.
Το νέο προϊόν της Revo Foods δημιουργείται με μυκοπρωτεΐνη που προέρχεται από νηματοειδείς μύκητες. Αυτή η υγιεινή εναλλακτική λύση επέτρεψε στα vegan ψάρια να αποκτήσουν βαθμολογία Nutriscore «Α» χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και Ωμέγα-3.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψάρια που έχουν εκτυπωθεί 3D μπορούν να έχουν προσαρμοσμένη γεύση, υφή και θρεπτική αξία. Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα ψάρια μπορούν να κατασκευαστούν με υλικά χαμηλά σε χοληστερόλη, πλούσια σε υγιή λιπαρά οξέα και απαλλαγμένα από τους ρύπους που υπάρχουν τόσο συχνά στα αληθινά ψάρια. Αυτή η προσαρμοστικότητα καθιστά δυνατή την παραγωγή προϊόντων ψαριών που μπορούν να καλύψουν ποικίλες διατροφικές ανάγκες και προσωπικές προτιμήσεις.
Ωστόσο, η επίτευξη της σωστής υφής και γεύσης που μιμούνται επιτυχώς τα αληθινά ψάρια ήταν μια σημαντική πρόκληση στην παραγωγή ψαριών με τρισδιάστατη εκτύπωση. Για να αναπτύξουν μια πειστική εμπειρία θαλασσινών, επιστήμονες και ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για τη βελτιστοποίηση των συνταγών και των μεθόδων εκτύπωσης.
Μια καινοτόμος διαδικασία
Μια λύση που προέκυψε από αυτές τις προσπάθειες είναι η καινοτόμος διαδικασία διέλασης της Revo Foods. Αυτή η διαδικασία έχει δει την εισαγωγή μιας νέας γενιάς αυθεντικών υποκατάστατων σολομού με τη χαρακτηριστική «νιφάδα» και ζουμερές ίνες των φιλέτων ψαριού.
Επιπλέον, η Revo Foods δημιούργησε την πρώτη μέθοδο συνεχούς παραγωγής για τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 3D-MassFormerTM που εκκρεμεί για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτό επιτρέπει στα μοναδικά προϊόντα της εταιρείας να παράγονται μαζικά.
«Με το ορόσημο της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων βιομηχανικής κλίμακας, εισερχόμαστε σε μια δημιουργική επανάσταση τροφίμων, μια εποχή όπου τα τρόφιμα κατασκευάζονται ακριβώς σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών. Δεν δημιουργούμε απλώς μια vegan εναλλακτική. διαμορφώνουμε το μέλλον των ίδιων των τροφίμων», δήλωσε ο Robin Simsa, Διευθύνων Σύμβουλος της Revo Foods, στη δήλωση της εταιρείας.
Τώρα, η startup τεχνολογίας τροφίμων πρέπει να περιμένει και να δει πόσο δημοφιλές θα είναι το νέο της προϊόν. Η αποδοχή των καταναλωτών, η οποία μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να επιτευχθεί καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν σε αυτήν τη μοναδική τεχνολογία παραγωγής τροφίμων, θα είναι το κλειδί για την επιτυχία των ψαριών που εκτυπώνονται με 3D.
Εκτός από τα καταναλωτικά αγαθά, τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα ψάρια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε τομείς όπως τα διαστημικά ταξίδια και οι προμήθειες τροφίμων έκτακτης ανάγκης. Είναι ασφαλές να πούμε ότι καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, οι μελλοντικές βιώσιμες λύσεις τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνουν όλο και περισσότερα ψάρια που εκτυπώνονται σε 3D.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιοι «μεγάλοι» της ενέργειας είναι στα κάγκελα και με ποιους
- Το σχέδιο Αχτσιόγλου για ρεβάνς από τον Κασσελάκη και ο ρόλος «κλειδί» των παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ
- Τρομάζουν τα πρώτα στοιχεία απωλειών παραγωγικού ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία
- Typhoon Project: Ο «Τυφώνας» που καθάρισε τις ακτές του Πηλίου