Για να ξέρετε, κάποιοι από τους «μεγάλους» στην προμήθεια ενέργειας, είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με τον ΥΠΕΝ αλλά κυρίως με τη ΡΑΑΕΥ, τον Πρόεδρό της Αθανάσιο Δαγούμα και τον αρμόδιο επικεφαλής του Ενεργειακού Τομέα, Δημήτρη Φουρλάρη.

Ο λόγος είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσημα και με γραπτή απόφαση, τη μέθοδο και τη διαδικασία επιστροφής της λιανικής αγοράς στο παλαιό (προ επιδοτήσεων) καθεστώς που θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2024.

Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη γραπτώς και τι θα γίνει με τις περιβόητες «ρήτρες αναπροσαρμογής» που είχαν στείλει στο …Θεό τους λογαριασμούς ρεύματος με 800άρια και 900άρια ευρώ, ακόμη και σε μικρά νοικυριά.

Ποιοι αποτελούν τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) που διαμαρτύρονται έντονα;

Σημειώστε: Elpedison (Ανδρέας Σιάμισιης – Helleniq Energy δηλαδή Λάτσης), ΗΡΩΝ (Γιώργος Περιστέρης -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΖΕΝΙΘ (οι Ιταλοί της ΕΝΙ), NRG (Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης-ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ) , Volton-ΚΕΝ (Γιάννης Kαϋμενάκης -Δημήτρης Mπάκος) και Mytilineos- Βαγγέλης Μυτιληναίος (WATT+VOLT και Protergia), δηλαδή ‘βαριά ονόματα’ της αγοράς.

Ορισμένοι από αυτούς, δεν σας αποκαλύπτουμε ακόμη ποιοι διότι η υπόθεση θα έχει μέλλον, έχουν βγει στα κάγκελα και ομιλούν για «απαράδεκτη κωλυσιεργία από κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή, την οποία στο τέλος θα κληθούμε να πληρώσουμε ή εμείς οι πάροχοι ή τα νοικοκυριά».

Οι εταιρίες πρέπει να ανακοινώσουν πρόγνωση τιμολόγησης δύο μήνες πριν τον Ιανουάριο, δηλαδή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η διαδικασία είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ενημερώσουμε τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές γενικότερα. Παρά την παράταση των έκτακτων μέτρων που έδωσε το ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος του έτους για να προετοιμαστούμε και εμείς καλύτερα, είναι πια ξεκάθαρο πως φτάσει η ύστατη στιγμή και θα τρέχουμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα λέει εξοργισμένος μάνατζερ μίας από της εταιρίες που αναφέραμε.

Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ θα αποσαφηνίζει μεταξύ άλλων και το τι θα γίνει με τους πελάτες εταιρειών των οποίων έχουν λήξει οι συμβάσεις, αλλά και τον αλγόριθμο μετάβασης που θα ισχύσει στην περίπτωση των παρόχων, οι οποίοι προχώρησαν σε …μετακόμιση όλου του πελατολογίου τους, στα λεγόμενα προϊόντα μετάπτωσης, όσο διαρκούσαν τα έκτακτα μέτρα.

Ένα παράλληλο θέμα κόντρας είναι τα εκκαθαριστικά προς τις εταιρίες: «Η καθυστέρηση αποστολής των τελικών εκκαθαρίσεων από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μας προκαλεί πολύ μεγάλες αναδρομικές επιβαρύνσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πελάτες τους, άρα τις πληρώνουμε από την τσέπη μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» λένε σε επιστολή που είναι ήδη έτοιμη και θα σταλεί με αποστολέα τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και αποδέκτη τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και το Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ.

Τί λένε στο ΥΠΕΝ ο Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου; Ότι η ΡΑΑΕΥ είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν μπορούν να παρέμβουν, αλλά όπως είπαμε οι προμηθευτές είναι εκτός εαυτού!

Τί λένε από την ΡΑΕΕΥ; Ότι η Αρχή πρόκειται να εκδώσει σημαντική απόφαση, εισάγοντας «σήμανση διαφάνειας» στα τιμολόγια και αυτό θέλει το χρόνο του και αν χρειαστεί θα υπάρξει μικρή παράταση προσαρμογής.

Τί λέω εγώ; Η συνέχεια επί του …ρινγκ!

Διαβάστε ακόμη: